Ron Schröder

Toon alleen recensies op Leestafel van Ron Schröder in de categorie:
Ron Schröder op internet:
 

De grappigste verhalen over het mannenkoor De grappigste verhalen over het mannenkoor


Een mannenkoor? In een voorleesboek voor jonge kinderen? Maar het is dan ook een zeer bijzonder mannenkoor. Ze gedragen zich meestal als één geheel, en vertonen een beetje dommig, Laurel en Hardy-achtig gedrag. Zij zijn als een kind, maar dan wel een druk en veeleisend kind, voor hun tante Dina, bij wie ze allemaal wonen.

De vraag komt al snel: hoeveel leden telt dat koor eigenlijk? Op de afbeeldingen – waarvoor opnieuw een compliment richting Dagmar Stam! – wisselt hun aantal nogal. Dat betekent aan de ene kant dat er door jonge kinderen steeds opnieuw geteld kan worden, maar aan de andere kant beantwoordt het de vraag niet. Tot Tante Dina wil gaan zwemmen, en veertig zwembroekjes klaar legt. Zoveel mannen! Hoe is het mogelijk! En allemaal hetzelfde, een veertigling...

Het beginverhaal is meteen al hilarisch: als tante Dina met het koor in een warenhuis is, moeten de mannen plassen. Om de beurt, zegt de toiletjuffrouw, wie het meest moet mag eerst. Ja, moet je net zeggen: er is meteen ruzie, want ze moeten allemaal erg nodig!
De toiletjuffrouw is erg vindingrijk: haar oplossing stelt iedereen tevreden: ze pakt gewoon net zoveel potjes van de babyafdeling als nodig zijn. Daar zitten ze dan: allemaal op een rijtje vrolijk te zingen. Maar natuurlijk kunnen ze na gedane zaken niet zomaar weglopen. En dan weet tante Dina de zaken in goede banen te leiden.

Die tante Dina is overigens wel vaker slim: als ze even behoefte heeft aan rust, gaat ze verstoppertje spelen met het koor. En ze zal niet in de grote kast kijken, zegt ze, want dat is een te makkelijke plek. Zo kan ze rustig een kop koffie drinken en wat lezen, om daarna natuurlijk de grote kast open te trekken.

En zo staan er zestien ontzettend grappige verhalen in dit boek. Verhalen over een groep mannen, die zich gedragen als een kind. Ze vinden het zand van het strand maar vies tussen hun tenen, en logeren is eng. En dit is ook een situatie om te schaterlachen: Het koor is in het water gevallen bij het redden van een goudvis en hun kleren moeten in de droger.

‘Snel die natte kleren uittrekken,’ zegt tante.
‘Maar dan ziet iedereen ons in ons blootje!’ roept het mannenkoor geschrokken.
‘Onzin’, zegt tante beslist. ‘Doe allemaal je ogen dicht, dan ziet niemand jullie.’


En het koor doet braaf de ogen dicht, en dan zingen ze weer uit volle borst over de goudvis en de vijver en over hun natte kleren want natuurlijk wordt er volop gezongen in al die verhalen. In welke situatie ook: ze zingen over wat er gebeurt. Het is niet voor niks een mannenkoor...

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000349234 | Hardcover | 45 pagina's | Van Holkema & Warendorf | april 2016
Leeftijd: 5+

© Marjo, 10 juli 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Feest in groep drie / Een klap voor je kop Feest in groep drie / Een klap voor je kop


Binnen de AVI-indeling is M3 het eerste niveau dat een kind bereikt. Officieel geldt dat de tekst uit eenlettergrepige woorden bestaat, de zinslengte beperkt wordt tot 6 woorden, en iedere zin op een nieuwe regel begint. Er mogen geen hoofdletters gebruikt worden. Met beperkte middelen een goed lopend en voor kinderen leuk verhaaltje te maken, dat is een kunst. Ik denk dat Marianne Busser en Ron Schröder hebben laten zien dat ze dat beheersen.

Het is niet zo dat ze zich strikt aan de voorgeschreven regels houden, maar ik denk dat ze vooral goed kunnen inschatten wat kinderen leuk vinden. En wat een kind leuk vindt, daar wil het best wat meer moeite voor doen!
Zij hebben een serie verhaaltjes geschreven over Koen en Lot. De verhalen zijn afzonderlijk uitgegeven in een serie voor beginnende lezers. Op ieder deel staat vermeld op welk niveau het geschreven is.

Het eerste deel ‘Feest In Groep Drie’ is op M3-niveau - een kind bereikt dat doorgaans na een half jaar leesonderwijs. -
In  de klas waar Koen en Lot in zitten is de stemming niet erg best. Hun eigen juf is ziek en er is een vervangster die helemaal niet aardig is. Meester Jan ontdekt op een dag dat er zes kinderen buiten op de gang staan. Zes kinderen, buiten gezet, uit een en dezelfde klas? Wat is daar aan de hand? Meester Jan doet zijn best de problemen op te lossen, maar het leukste is toch de dag dat juf Roos weer terug komt. Dan is het feest!!

ISBN 9789000348589 | Hardcover| 32 pagina's | Van Holkema & Warendorf | eerste uitgave 2001; vanaf 6 jaar


Een klap voor je kop
illustraties Mark Janssen
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder



Het volgende boekje qua niveau is op E3 niveau. Dan mogen er ook tweelettergreepwoorden in de tekst zitten.
Het verhaal gaat echter vooraf aan dat van het andere boekje, want het is het verhaal waarin Koen en Lot elkaar leren kennen. Ze wonen wel bij elkaar in de straat, maar zitten op een andere school. Koen is niet gelukkig op zijn school, hij wordt vreselijk gepest. Hij is verdrietig, en heeft pijn. Als Lot hem aanspreekt reageert hij bozig en bokkig. Nou ja, denkt Lot, dan niet. Maar Daan hoort de volgende dag iemand huilen...

----------------------

Twee verhaaltjes die kinderen van een jaar of zes zeker zullen aanspreken, het is hun belevingswereld.
Beide boeken – en ook de andere in deze serie - worden geïllustreerd door Mark Janssen, met leuke pittige tekeningen zoals we die van hem kennen. Hij is een van de vaste tekenaars van het echtpaar Busser – Schröder.


ISBN 9789000348572 | Hardcover | 32 pagina's | Van Holkema & Warendorf | 2002
Leeftijd: 6+ | AVI E3

© Marjo, 16 april 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: