Rob Baetens

Toon alleen recensies op Leestafel van Rob Baetens in de categorie:
Rob Baetens op internet:
 

De dubbelschat van Boudelo De dubbelschat van Boudelo


Op het Reinaertcollege in Hulst bedenken twee docenten een opdracht voor hun leerlingen. In een uitwisseling met leerlingen van de Broederschool te Stekene moeten de jongeren een gemeenschappelijk element zien te vinden tussen beide plaatsen, hetzij economisch, sociaal of historisch.

Elsemiek, Irene en Sjoerd arriveren met frisse tegenzin in Stekene, waar zij zullen logeren bij de Vlaamse jongeren thuis. Elsemiek wordt ondergebracht bij Sjoerd, die dacht een avontuurlijke vakantie te zullen gaan beleven met zijn vrienden Jean-Louis en Myriam. Gelukkig valt het Nederlandse meisje wel mee, en haar vrienden ook, en al gauw zijn ze alle zes verwikkeld in de zoektocht naar het geheim van een moord die gepleegd is  in 1872.

Ene Wivina De pachter werd gevonden aan de tak van een beukenboom. Men deed het af als zelfmoord, maar Sjoerd gelooft er niets van. Zeker niet als hij het verhaal van zijn oma hoort. Eerst helpen ze professor Wim de Clercq bij de opgravingen van de middeleeuwse abdij van Boudelo en horen over het al of niet bestaan van onderaardse gangen, verdwenen gouden beelden en nog meer. Maar ze vinden alleen maar beenderen.
Tot ze op een dag, struinend door de bossen, op een geheimzinnig heuveltje stuiten...

Persoonlijk ben ik er altijd erg van gecharmeerd als bestaande locaties verwerkt worden in een boek, en nog meer als daar het verleden van uitgeplozen wordt. Ik kom dus helemaal aan mijn trekken in dit spannende avontuur van deze zes jongeren. De locatie waar zij de professor helpen is echt, de professor ook trouwens, en wie weet de schat ook wel!
Naast deze historische elementen zijn er de onderlinge relaties van de jongeren die vooral zouden moeten inspelen op de doelgroep van dit boek. Ze zijn helaas ouder, dus of dat helemaal lukt weet ik niet, maar er zit wel weer genoeg spanning in: ze dreigen zelfs te verdrinken in een onderaardse put, en er is iemand die op hen schiet!

De Abdij van Boudelo was een cisterciënzerabdij te Klein-Sinaai, nabij Sint-Niklaas in België. Op de site van de abdij staat:

'De abdij van Boudelo, gelegen aan de Heirweg te Moerbeke is momenteel een ruïne. Verwaarloosd en vergeten. Maar de hele omgeving heeft een historisch tintje. Samen met de ernaast gelegen weg naar Koudenbormbrug, de oude boerderij en de Oostvaart, aan de overkant, met de geklasseerde kasseiweg vormt dit deel van onze gemeente een idyllisch geheel. Maar eigenlijk passeert iedereen daar en niemand staat er bij stil.’


Gelukkig heeft Rob  Baetens de kans gegrepen om de abdij uit de vergetelheid te rukken en er een spannend verhaal over geschreven!
Zijn taalgebruik is nogal Vlaams, met grappige uitdrukkingen als ‘met een flinke gespannen blaas kon ze tot daar plassen’ of ‘hij verloor meteen de trappers’. De betekenis is wel duidelijk uit de context, maar ze lijken me zelfverzonnen. Soms is het verloop van het verhaal ook wel gemakkelijk, maar het zij de schrijver vergeven omdat de historische achtergrond het hoogtepunt van dit boek vormt.

Meer informatie is hier te vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Boudelo


ISBN 9789462420335 | Hardcover | 275 pagina's | Uitgeverij Kramat | juni 2015
Leeftijd: 10+

© Marjo, 04 maart 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De papaver bloedt De papaver bloedt


De papaver is natuurlijk het symbool voor de eerste wereldoorlog, al noemen we de rode bloem meestal gewoon klaproos.

Het boek gaat niet over de eerste wereldoorlog in de zin dat het een verhaal over dat tijdvak is. Wel worden er enkele strijders naar voren gehaald, twee jonge jongens, een Brit en een Duitser. De aandacht die zij krijgen komt vooral van Zara, een middelbare scholiere. Ze woont in Ieper, maar ook al heeft ze daardoor de oorlog als een deel van haar leven leren aanvaarden, het maakt een enorme indruk op haar als ze met de klas een soldatenkerkhof bezoeken. Als ze er aan denkt dat die buitenlandse jongens (niet de Duitser nu) hun leven daar hebben gegeven, zodat zij en haar klasgenoten het leven kunnen leiden dat ze leiden, dan loopt het kippenvel over haar lijf. Ze wil er iets mee doen, en ze begint een actie.

Samen met haar vriendin roept ze in eerste instantie scholieren, maar later ook mensen buiten school op, om vreedzaam te zijn. Alles krijgt een hedendaags tintje als twee leerlingen van hun school, Iraanse vluchtelingen, uitgezet dreigen te worden. En als die ene jongen die ze eigenlijk wel leuk vindt, er zeer kwalijke racistische ideeën op na blijkt te houden. Kenneth is die jongen, de andere hoofdpersoon uit het boek. Het verhaal wisselt tussen deze twee: tussen goed en kwaad, tussen racisme en verdraagzaamheid. Over zinloos geweld.

Dit is natuurlijk een pracht thema, en je zou zeggen: iedere jongere moet dit lezen. Maar helaas hanteert de schrijver een nogal belerend toontje. (hij is leraar, zou het dat zijn?) Alsof zijn lezers niet zelf kunnen nadenken haalt hij er alles bij dat iets zou kunnen bijdragen aan de discussie. En helaas maakt hij van Kenneth geen overtuigend persoon. Maar al te makkelijk helt die over naar het andere kamp, al te makkelijk komt hij tot bezinning. Zijn vriend, Rune, was een betere tegenpool geweest voor Zara. Maar dat iemand niet to inkeer zou kunnen komen past niet in dit verhaal.
Niettemin is de kern natuurlijk heel goed.
Rob Baetens is een Vlaamse schrijver die vaak hedendaagse problemen aankaart in zijn boeken, waarbij discriminatie een hoofdrol lijkt te vervullen.


ISBN 9789059323193 | Hardcover | 264 pagina's | Uitgeverij Abimo | november 2006
Vanaf 14 jaar | Leeftijd: 14+

© Marjo, 18 mei 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: