Ton Kruisbergen

Toon alleen recensies op Leestafel van Ton Kruisbergen in de categorie:
Ton Kruisbergen op internet:

 

Uit je huis gezet


Uit je huis gezet is een aanvulling op Die honden van boven en een interactief boek. Het is een verslag in pdf-vorm dat vrij verkregen kan worden via het e-mailadres dat door de auteur op het forum is vermeld, zodat iedereen die het wil het kan lezen. Lezers kunnen reageren en sommige reacties zullen toegevoegd worden aan het verhaal.

In Die honden van boven maakte de lezer kennis met Ton en Maria. Na hun verhuizing naar het appartementencomplex Avondrood merkten zij al snel dat de huizen bijzonder gehorig zijn. Ton en Maria hoorden wel erg veel van hun buren en probeerden dit met hen te bespreken. De buren waren echter niet van plan rekening met de gehorigheid te houden en de overlast nam alleen maar toe. Klagen bij de woningbouw, wijkagenten en diverse andere instanties leverde uiteindelijk op dat niet de buren maar Ton en Maria uit hun huis werden gezet.

Die honden van boven is een roman maar wel gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. In deze toevoeging wordt het gebeuren opnieuw beschreven en aangevuld met informatie over de uitzetting en de gehaaide werkwijze van de advocaat van de tegenpartij. De toon in Die honden van boven was snijdend maar ook scherp en humoristisch. Helaas is Uit je huis gezet vooral doordrenkt met woede. De auteur vertelt een schrijnend verhaal en mensen met soortgelijke ervaringen zullen de woede, het ongeloof en de frustratie herkennen.

Het verhaal in Uit je huis gezet springt van de hak op de tak en vormt geen soepel geheel. Ook heeft de auteur er regelmatig moeite mee om fatsoenlijk te blijven. Er worden veel beledigingen geuit en waar dat in Die honden van boven nog een soort zwartgallige humor met zich meebracht, is het in dit verslag soms ronduit grof en beledigend, ook voor mensen die niets met het hele gebeuren te maken hebben.

Uit je huis gezet maakt heel duidelijk wat overlast met iemand doet, hoe het iemands leven gaat beheersen en hoe iemand bevangen raakt door zijn eigen woede en het allesoverheersende gevoel van machteloosheid. Ton is niet altijd redelijk maar dat is ook niet gek na wat hij heeft meegemaakt. Wie in hetzelfde schuitje zit - of heeft gezeten - herkent deze emoties feilloos. Burenoverlast is een onderschat probleem in Nederland en daarom is het goed dat Ton Kruisbergen er aandacht aan besteedt. Jammer is wel dat de woede overheerst want daardoor is het verhaal niet aangenaam om te lezen. Misschien is het gebeuren nog te vers om over te schrijven want nu gaat de auteur toch regelmatig over de schreef en laat hij zich respectloos uit over zijn medemens. Begrijpelijk is het wel want (geluids)overlast is een groot probleem voor veel mensen in Nederland en de aanpak van deze overlast laat nog heel wat te wensen over. Steeds vaker vangt degene die het probleem op wil lossen bot en zegeviert degene met de grootste mond. De auteur adviseert dan ook om bij overlast zo snel mogelijk te gaan verhuizen.


ISBN 0000000000 | Paperback | 100 pagina's | Eigen beheer | november 2013
Te bestellen bij de schrijver

© Annemarie, 02 december 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: