Thomas Blondeau

Toon alleen recensies op Leestafel van Thomas Blondeau in de categorie:
Thomas Blondeau op internet:
  Categorie: Recensies Volwassenen

Ex Ex


Ook de Vlamingen hebben jongeren die geen doel in hun levens schijnen te kunnen vinden. Thomas Blondeau brengt David Quispel ten tonele.
Hij is de zoon van een caféhouder die zijn zoon die immers toch goede punten haalt op school, zijn gang liet gaan. Er is maar één ding dat hij van David eist: 's morgens voor hij naar school ging moest hij de wc's schoonmaken. David echter walgt steeds meer van zijn taak, en begint er de kantjes vanaf te lopen.
Als zijn vader hem op niet mis te verstane wijze tot de orde roept, begint David wisselgeld achter te houden, als hij eens helpt in het café... en hij begint dingen te stelen, vooral boeken. Van school van de bieb, uit winkels.

En dan op een dag stapt Franky het café binnen. Franky is de zoon van een politiecommissaris, die als de dood is dat zijn zoon hem te schande zal maken. Als Franky op school probeert om oregano te verkopen als wiet, laat de commissaris zijn zoon zijn vrije tijd opofferen aan praatgroepen met afkickende drugsverslaafden. En hij laat hem iedere week "in het potje piesen". Vanaf dat moment is Franky verloren: hij raakt ervan overtuigd dat hij nergens meer voor deugt. Van zijn studie komt dan ook niets meer terecht.

"het was rond die tijd dat hij begin te praten als een malloot. Hij zei dat het zijn manier was om de banaliteit van de alledaagse communicatie wat op te pijpen maar in werkelijkheid had het alles te maken met zijn vier gram wiet per dag en de groeiende verwarring in zijn kop".


Als de twee op een dag scholen onderkladden met verf, worden ze betrapt en ze duiken een café in. Daar ontmoeten ze Xander, een schilder die voor zijn dagelijkse boterham afhankelijk is van het schilderen van naakten, maar liever andere werken maakt.

En dan komt Halcia op hun pad. De beeldschone Russische televisiejournaliste, die op zoek is naar nieuws in de culturele hoek. Ze krijgt een relatie met Xander, waar David erg jaloers op is. Als op een dag de jongens in een dronken bui een stel tuinkabouters in een willekeurige tuin vernielen, rijpt er een idee: ze richten het Esthetisch Affront op, en Halcia gaat er een documentaire over maken. Ze schilderen woorden op openbare gebouwen, ze gaan verkleed als negerzangers een dancing binnen, David probeert als travestiet zijn examen filosofie te doen, en nog meer van die acties. En alles loopt verkeerd af.
 
Al vanaf de eerste bladzijde weten we dat Halcia vermoord is. Door wie en waarom, dat wordt niet verteld, en vreemd genoeg vraag ik me dat ook helemaal niet af. Het is duidelijk niet bedoeld als een who-dunnit.
Het gaat over, ja, waar gaat het over? Het falen van een maatschappij? Hoe komt het dat deze jongeren zo zinloos bezig zijn, en tenslotte ontsporen? Thomas Blondeau schetst hun achtergrond zonder met overtuiging de blaam daar te leggen. Maar wat dan wel de oorzaak van hun doelloosheid is?

Er zit vaart in het boek door de korte hoofdstukken en de opeenvolging van gebeurtenissen, de wisseling van perspectief, waarbij de lezer soms in een terzijde wordt genomen, door de archaïsche taal van Franky.
Het maakt dat het boek leest als een trein. Jammer genoeg wordt dat onderuitgehaald door de toevoegingen van zogenaamde krantenartikelen, waarbij de dood van Halcia toch nog onderwerp van onderzoek blijkt te zijn.


ISBN 9023420691 | Paperback | 352 pagina's | De Bezige Bij | oktober 2006

© Marjo, mei 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer: