Tamara McKinley

Toon alleen recensies op Leestafel van Tamara McKinley in de categorie:
Tamara McKinley op internet:
  Categorie: Recensies Volwassenen

Het land achter de horizon Het land achter de horizon


Het land achter de horizon is Australië.
Het boek begint met een kaartje van Australië waarop de woonplekken van de Aboriginals worden weergegeven, daarna volgt een tijdlijn over de komst van de blanken en wat voor gevolgen dat had voor de oorspronkelijke bewoners.

Het verhaal begint (50.000 jaar geleden) met een proloog over de Kunwinkjku, een Aboriginalstam, waar Garnday, vrouw van de stamoudste en de wijze moeder van Djanay, haar zoon de goede weg wijst nadat hij een misstap had begaan waardoor hij de geesten boos had gemaakt. Djanay moet noordwaarts en wordt hoofd van de stam van de Ngandyandyi en een wijs leider. Garnday leidt haar stam zuidwaarts waar de Aboriginals op eeuwenlang een eenvoudige manier leven totdat de blanken, hongerend naar nieuw land en rijkdom, komen...

Susan Penhalligan, dochter van een visser, woont in Cornwall evenals de rijke Jonathan Cadwallader, graaf van Kernow. Zij zijn hevig verliefd op elkaar maar er is natuurlijk verzet tegen deze relatie. Jonathan moet iemand uit zijn eigen kringen kiezen maar hij wil Susan. Als hij meekan op ontdekkingsreis met het schip de Endeavour, geleid door James Cook, vraagt hij Susan op hem te wachten. Maar de Endeavour loopt op een koraalrif (Groot Barrièrerif ) en ligt lange tijd aan wal om gerepareerd te worden. De reis duurde dus veel langer dan aanvankelijk verwacht was.

Susans vader en enkele broers zijn omgekomen op zee, haar familie kan financieel nauwelijks het hoofd boven water houden. Als dominee Ezra Collinson Susan een huwelijksaanzoek doet wordt ze gedwongen door zowel de familie van Jonathan als haar moeder om dit aanzoek aan te nemen. Acht dagen later komt Jonathan terug... Hij trouwt een jaar later met de venijnige Emily, een huwelijk gearrangeerd door zijn moeder. Het huwelijk van Susan is goed. Ezra en zij krijgen vijf kinderen maar dan, na vijftien jaar, ziet ze Jonathan weer. Hun liefde blijkt nog steeds wederzijds en ze beginnen een verhouding, wat verstrekkende gevolgen zal hebben.

Dit lijkt zo op een liefdesromannetje maar is het niet. Eigenlijk zijn de stukken over Jonathan en Susan de minste gedeelten in het boek. Interessant is dat we ook over de reis van Jonathan te lezen krijgen. Aanvankelijk varen ze naar Tahiti maar Cook heeft ook een geheime opdracht die hij uit moet voeren. Het is de reis waar Cook Botany Bay en Port Jackson ontdekte. Het gebied werd Nieuw-Zuid-Wales genoemd. Ook de gevoelens van de Aboriginals worden beschreven, de angst voor die witte mannen met boten met witte lappen. Het contact met de Aboriginals is (dan nog) vriendelijk.

Ezra weet van de verhouding met Jonathan en heeft overplaatsing gevraagd naar... Botany Bay! Daar worden de gedetineerden naar gedeporteerd. Ook de broer van Susan moet als gedetineerde naar Australië.
We volgen de familie Collinson op hun reis en beleven de eerste jaren mee in een volstrekt onbekend gebied. Het huwelijk verloopt moeizaam en Susan probeert veel om het vertrouwen terug te winnen van Ezra, het lijkt haar ook te lukken. We lezen over de gedetineerden die onmenselijk behandeld worden. Maar ook hoe zij, als ze hun straf uitgezeten hebben een nieuwe kans krijgen...

De Aboriginals zien hun grond ontheiligd worden, hun land langzamerhand verdwijnen...

Het is een mooi verhaal uitgezonderd de momenten waarin het contact met Susan en Jonathan beschreven wordt. Dit riekt een beetje teveel naar een goedkoop romannetje. Alles in teken van de liefde, vrij onwaarschijnlijke gebeurtenissen allemaal. Gelukkig beslaat dit niet al te veel pagina's.
Veel interessanter is het hoe Australië langzamerhand opgeslokt wordt door de Britten, hoe de eerste nederzettingen ontstaan, hoe uiteindelijk Sydney ontstaat, hoe zwaar het voor de eerste bewoners was om zich in dit vreemde, droge, warme land staande te houden. Ook lezen we over het aanvankelijk goede contact met de Aboriginals maar die verhouding wordt steeds slechter tot grimmig en meedogenloos aan toe. Van beide zijden wordt het verhaal verteld.

Mooi boek, waarvoor de historische gegevens de rode draad vormen. Schrijven kan ze, Tamara McKinley, ik heb het boek met veel plezier gelezen.


ISBN 9032511084 | Paperback | 400 pagina's | Uitgeverij De Kern | mei 2008

© Dettie, mei 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer: