Rogier Vogelenzang

Toon alleen recensies op Leestafel van Rogier Vogelenzang in de categorie:
Rogier Vogelenzang op internet:

  Categorie: Recensies Volwassenen

Aantekeningen van een hulpweigeraar Aantekeningen van een hulpweigeraar


Op een bovenwoning in de Amsterdamse Pijp woont Albert, een oudere man op leeftijd met zijn zieke vrouw, Hanni. Hij heeft nauwelijks contact met andere mensen, alleen met de buurvrouw praat hij wel eens. Met andere buren is er ruzie, omdat de man zwerfkatten aantrekt, die overlast veroorzaken. Albert is degene die het verhaal vertelt, het zijn zijn eigen aantekeningen die we lezen. En als er ooit een onbetrouwbare verteller was, dan is het deze man wel.

De lezer begrijpt al snel dat het niet goed gaat met zijn vrouw, dat ze wel dood moet zijn, maar Albert spreekt dat woord niet uit. Hij wikkelt haar in plastic folie en een tapijt en sjouwt daarmee van bed naar bank, en – om te voorkomen dat mensen, die toch er in slagen bij hem binnen te komen, haar zien – naar een verborgen ruimte. Hij vertelt over het verleden, over de oorlog, onderduikers die er waren. Over de abortus waartoe hij zijn vrouw – toen nog niet zijn vrouw overigens - gedwongen heeft, en langzaam wordt duidelijk hoe het leven van deze twee eenzame mensen er uit moet hebben gezien. Een triest leven.

Terwijl de stad en ook de straat waar hij woont, te maken krijgt met krakersrellen, en hij steeds verder in een zelfverkozen isolement komt te verkeren, houdt hij zichzelf voor de gek en blijft praten met Hanni. Dan ziet hij een vrouw terug wiens moeder bevriend was met zijn vrouw. Bij de weigering het heden onder ogen te zien, komt nu ook een verleden tevoorschijn, dat hij eveneens deels verdrongen heeft.

Ergens las ik: ‘Ons geheugen heeft een functie als een prullenbak: iemand kan zijn traumatische herinneringen eenvoudigweg uit zijn geheugen wissen, of ze opschonen om ze dragelijk te maken, zoals een witte bloedcel een virus aanvalt dat het lichaam is binnengedrongen.’

Dat is wat Albert doet, maar hij raakt steeds verder verstrikt in zijn paranoïde wanen, zijn hallucinaties, zijn weigering de feiten onder ogen te zien. Kost wat kost wil hij voorkomen dat hulpverleners zijn huis binnen komen. Het eigenaardige is dat hij zich tegelijk staande weet te houden voor en in de buitenwereld. Hij is in staat om zichzelf anders voor te doen, zich als het ware te vermommen om een normale indruk te maken op de jonge vrouw Ruth.


Een verbijsterend verhaal, waarin het verval van een mens duidelijk getekend wordt.
Rogier Vogelenzang (Hengelo, 1954) is huisarts, was docent aan de huisartsenopleiding van het AMC en was lid van het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam. Hij weet waar hij het over heeft, maar om dat aannemelijk op te schrijven is nog iets anders. Dat is helemaal gelukt!


ISBN 9789025446833 | Paperback | 465 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | april 2016

© Marjo, 15 januari 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: