Patrick Pouw

Toon alleen recensies op Leestafel van Patrick Pouw in de categorie:
Patrick Pouw op internet:
 

De terugkeerling De terugkeerling


Twee mannen, die in Utrecht elkaars pad kruisen. Zo verschillend, en toch ook zo hetzelfde: Pjotr van Wijk en Mohammed el Amrani.

Mohammed, roepnaam Mo, groeide op als zoon van Marokkaanse ouders, in de wijk kanaleneiland. Pjotr van Wijk groeide op in Nieuwegein, met een atheïstische vader, die tot Pjotrs grote ergernis les gaf op de middelbare school waar hij zijn diploma haalde. Op zijn veertiende kwam Pjotr in aanraking met de islam, drie jaar later woonde hij anti-kraak in Utrecht, veranderde van school en trok hij op met Marokkaanse jongeren. Hij bezocht de moskee, en droeg een djellaba. De grootste verandering was zijn naam: geen Pjotr meer, maar Bilal. Zoals Mo terecht observeerde, toen hij op een dag toevallig zijn pad kruiste: ‘Bekeerlingen... Waarom moeten ze altijd roomser zijn dan de paus?’

Ook Mo had het thuis niet naar zijn zin. Zijn vader leefde alleen om zijn droom te verwezenlijken: een moskee in de wijk. Toen hij plotseling overleed verwachtte zijn moeder dat Mohammed zijn school zou afmaken, maar daarna moest hij geld binnenbrengen. De jongere broer was zijn moeders oogappel, die werd verwend. Waarom Mo niet in de smaak viel, heeft hij nooit begrepen, en hij greep zijn kans toen na zijn eindexamen Melissa op zijn pad kwam. Met haar beleefde hij enkele idyllische maanden, en door haar toedoen kon hij ook een droom verwezenlijken: studeren in Engeland, waar hij ook ging werken.

Dan wordt het 6 november 2001: de moord op Theo van Gogh. Zonder dat ze het van elkaar weten drukt de moord zijn stempel op de levens van de twee jongemannen. Zij komen elkaar in het begin van het verhaal, tien jaar na de moord, op straat tegen: een roodharige, vadsige bleke man in een djellaba en een donkere man, die met alcohol over straat loopt. Ze vinden elkaar meteen verfoeilijk, zonder te weten dat hun beider lot aan elkaar verbonden is.

Om en om volgt de lezer de mannen, in het heden en het verleden. Dat maakt het verhaal wel interessanter, maar niet zo makkelijk te volgen. Herhaaldelijk teruglezen is nodig. Het is een verhaal vol verrassingen, de dingen zijn anders dan je zou verwachten. De stijl is heel modern, met ook niet vertaalde Arabische woorden, waarvan de betekenis soms wel, maar niet altijd uit de context valt op te maken.
Het geheel is vooral een aanrader als je een inkijkje wil in het gedachtegoed van een radicale moslim. Maar ter verstrooiing zijn er ook algemene verhaallijnen over jongeren die in deze tijd opgroeien.

Patrick Pouw (1972) is journalist en gespecialiseerd in berichtgeving over moslims in Nederland en schreef o.a.’ Salaam! : een jaar onder orthodoxe moslims’. De terugkeerling is zijn romandebuut. Het wachten is op de verfilming.


ISBN 9789048829620 | Paperback | 320 pagina's | Lebowski Publishers | januari 2016

© Marjo, 26 juni 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: