Noël Sies
Categorie: Recensies Volwassenen
In je hoofd
‘Tom hing voorover en keek zichzelf diep in de ogen.
‘Hou je een beetje gedeisd alsjeblieft.’ zei hij tegen zijn spiegelbeeld.’
De bijna psychedelische omslag blijkt uitstekend te passen bij de inhoud van dit boek.
Het verhaal begint met Mirian, die haar man begraven heeft en niet alleen verwikkeld is met de nasleep van een overlijden, maar ook nog in de war is doordat ze een tekst gevonden heeft op de computer van haar man.
…dat je weet, ik zal altijd van je houden.’
Maar dat was toch niet voor haar, denkt ze, want ze is er van overtuigd dat Sean een ander had. Op de begrafenis heeft ze gespeurd naar die ander, ze wil het weten. Maar ze is er niet achter gekomen.
Dan vindt ze ook nog een onaf manuscript op die computer, en de tekst verbijstert haar. Is het (auto)biografisch? Is het pure fictie?
Het verhaal, geschreven in de ik-vorm, is dat van een elfjarige jongen die op onverklaarbare wijze in het lichaam van een oudere man terecht komt, aan de andere kant van het land. Hij is als een entiteit die wel de beschikking heeft over zijn zintuigen, maar geen spieren of skelet kan gebruiken. De oudere man, Tom, is een gastheer waar de jongen geen zeggenschap over heeft. Ze communiceren wel in hun hoofd. Voilà de titel.
Tom is natuurlijk ook verward, hij weet niet wat hem overkomt. Hij hoort stemmen! Wordt hij gek? Zijn vrouw Sam twijfelt er ook aan.
Mirian leest het verhaal en geeft tussendoor commentaar. Zij herkent allerlei dingen, bijvoorbeeld een beschrijving van haar eigen lijf, en als dat gezien wordt door een tiener, komt het er niet fraai af. Natuurlijk neemt zij het haar man die het immers opgeschreven heeft kwalijk, en raakt er steeds meer van overtuigd dat er een ander was.
Als het manuscript ophoudt, maakt zij het dan ook af, en neemt wraak.
Het is haast onmogelijk om te vertellen hoe het allemaal in elkaar steekt zonder de clou te verklappen. Wie is die jongen? Wie was Tom? En was Sam ‘de ander’ of toch niet?
Met een paar verrassende wendingen en een fascinerend einde is deze roman een feest om te lezen.
Zelfs al is het een verwarrend verhaal. De werkelijkheid is ongrijpbaar. Verbeelding en realiteit lopen door elkaar. En als dan personages ook nog zelf gaan fantaseren over die werkelijkheid, dan is de verwarring compleet.
Andere thema’s zijn er ook: liefde in allerlei vormen, omgaan met de dood van een geliefde en zelfs een volwassenwording. Want ook al heeft de jongen geen lichaam, hij wordt wel volwassen. Stel je voor hoe het voor een kind moet zijn om mee te maken wat een volwassen man in zijn leven zoal meemaakt!
Het is een magisch-realistische roman geworden, denk aan Hubert Lampo of Johan Dainse, en in deze tijd K. Schippers. Het geeft - behalve dat het erg vermakelijk is! - ook stof tot nadenken. Want ja, alles gebeurt toch immers in je hoofd? Iedereen interpreteert de werkelijkheid naar eigen inzicht. Een aanrader voor wie verder wil dan zijn eigen hoofd...
ISBN 9789081747318 | Paperback | 238 pagina's | NAU|Nederlandse Auteurs Uitgeverij | juli 2012
© Marjo, 15 september 2012