Michael Chabon

Toon alleen recensies op Leestafel van Michael Chabon in de categorie:
Michael Chabon op internet:

 

De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay


De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay


Volgens de achterflap:
New York, 1939. Joe Kavalier, een jonge kunstenaar die tevens bedreven is in de ontsnappingskunst à la Houdini, heeft zojuist een staaltje van zijn kunnen laten zien: hij heeft weten te ontkomen aan het Praag van Adolf Hitler. Nu wil Joe snel veel geld verdienen, zodat hij kan proberen zijn familie vrij te krijgen. Zijn neef, Sam Clay uit Brooklyn, zoekt een partner die hem kan helpen bij het bedenken van de helden, verhalen en beelden voor de nieuwste Amerikaanse rage: de strip.
Geïnspireerd door hun eigen fantasie, angsten en dromen, roepen Kavalier en Clay de Escapist, de Monitor en de maanvlinder Luna Moth tot leven. Kavalier en Clay worden een succes. De Gouden Eeuw van het stripboek is begonnen, terwijl Hitler zijn schaduw over Europa werpt.

Mijn mening:
Ik zou niet zover durven gaan om te zeggen dat het een slecht boek is. Maar of het nu de moeite waard was om de meer dan 500 blz. te doorworstelen? Nou, nee. Het boek kabbelt bladzijde na bladzijde gewoon rustig voort. Soms wordt er een spanningsboog opgebouwd maar dan vervalt die plots weer in het niets. Ik miste diepgang in het boek. Nooit heb ik het gevoel gehad in het verhaal “getrokken” te worden. Het was een beetje gelijk het lezen van een opsomming adressen. Je leest verder omdat je op zoek bent naar bv. een bepaald adres maar pas op het einde weet je dat het er niet instaat. Die avonturen hadden dus helemaal niets wonderlijks.
Ik had eerder het zomerland gelezen. Ik had daar ook de indruk dat het traag op gang kwam maar toch heeft het boek op een bepaald moment diepgang, spanning, avontuur…
Nu was dat niet het geval. Het boek veranderde nooit van toon, het bleef op hetzelfde (belerend) niveau verder gaan.
Onbegrijpelijk dat het blijkbaar in 2001 de Pulitzerprijs gewonnen heeft. Nou, journalistiek gezien heeft het misschien wel enige waarde maar literair gezien???? Nou ja, als je de hoeveelheid historische feiten bekijkt die in het boek voorkomen kun je ruim denkend zeggen dat het literair is. Voor mij was het zonde van mijn tijd. Ik had veel beter het boek, na de “verplichte” 50 bladzijden van Marjo, weer naar de bib gebracht en begonnen aan de verborgen geschiedenis van Tartt.


ISBN 9076341249 | Paperback | 542 pagina's | Uitgeverij Anthos | 2001

© Inge, maart 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay


De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay

Een lijvig boek met verschillende thema's: de geschiedenis van de striphelden-wereld, verhalen over illusionisten en ontsnappingskunstenaars, jodenvervolging en de Golem uit Praag, de Tweede Wereldoorlog en ten slotte homoseksualiteit.

Het is het verhaal van de jood Joseph Kavalier die uit Praag ontsnapt en in New York zijn neef Sam Clay ontmoet. Ze blijken beiden talenten te bezitten, Sam voor verhalen, Joe voor het tekenen, en ze maken samen in de daaropvolgende jaren de mooiste strips. Joe leeft er zijn haat voor de nazi's in uit.
Een uitgever ziet het grote geld en contracteert de jongens, om ze daarna uit te buiten. Want als inderdaad de strip een groot succesnummer blijkt te gaan worden zijn de jongens helaas hun rechten kwijt.
Joe heeft ook nog talent voor goochelen, heeft in Praag een opleiding gedaan bij een groot ontsnappingskunstenaar, hetgeen hem ook in Amerika van pas komt. Ook dit wordt in hun strips verwerkt. De homoseksuele neigingen van Sam worden verhuld opgetekend, maar zijn wel aanwezig.

Het is een ontzettend complex verhaal, soms wat aan de langdradige kant, maar wel de moeite waard om er de tijd voor te nemen. Chabon heeft met dit boek de Pulitzerprijs gewonnen in 2001.


ISBN 9076341249 | Paperback | 542 pagina's | Uitgeverij Anthos | 2001

© Marjo, juni 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer: