Martijn Meijer

Toon alleen recensies op Leestafel van Martijn Meijer in de categorie:
Martijn Meijer op internet:
 

Arthurs Apocalyps Arthurs Apocalyps


Er zal wel een reden zijn waarom het boek "Arthurs apocalyps' heet, maar aan mij is het niet duidelijk. In feite is de ondergang van de wereld niet iets waar Arthurs in gelooft, iedere Messias is een valse Messias, zegt hij. Want alleen de verwachting telt, niet de verwezenlijking.
Wat heeft Arthurs dan met de apocalyps te maken? Hij krijgt een brief van jeugdvriend Onno, waarin deze schrijft dat hij in Amerika heeft gevonden wat hij zocht. Hij is uitverkoren, hij heeft zijn levensopdracht gevonden. In een naschrift staat:
"Arthur, er staat iets enorms te gebeuren. Niets zal meer hetzelfde zijn. Over een paar maanden al. De wereld zal beven, de zon zal zwart worden en de maan van bloed. Je bent gewaarschuwd."
En al staat er in de brief dat Arthur niet moet komen, hij gaat toch. Hij doet wat hij als kind ook al deed: Onno volgen. Op school waren ze allebei buitenstaanders, waardoor ze elkaar vonden. Onno praatte, en Arthur, labiel en onzeker, deed. Na school gaan ze allebei studeren, waarbij Arthur zijn eigen plekje min of meer vindt, terwijl Onno de nihilist uithangt.
Nu, in Amerika, vindt Arthur dat hij niet onnadenkend Onno moet volgen, maar hij keert zich tegen Onno, die volgens hem onder kwade invloed staat van een (valse) Messias.

Een warrig boek. Aanvankelijk lijkt het een wordingsroman te worden, het verhaal van het volwassenworden van twee jongens, maar helaas is het dat niet helemaal. Al snel verzandt het in het verhaal van een terroristische dreiging van een gevaarlijke sekte. De karakters van Onno en Arthur komen ook niet echt uit de verf, jammer.


ISBN 9046800288 | Paperback | 216 pagina's | Nieuw Amsterdam | 2005

© Marjo, maart 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Arthurs Apocalyps Arthurs Apocalyps


Arthur zit in het vliegtuig, onderweg naar Onno die tegenwoordig in Denver woont. Dit naar aanleiding van een brief van Onno die Arthur verontrustte.
Arthur en Onno zijn vanaf hun jeugd vrienden. Allebei buitenbeentjes zijnde vonden ze elkaar op het schoolplein en raakten al gauw, bijna onafscheidelijk, bevriend. Onno houdt enorme redevoeringen en Arthur luistert bewonderend. Onno zegt welke boeken Arthur moet lezen en Arthur leest ze.
Beiden raken verliefd op hetzelfde meisje maar Irene vindt Arthur leuker. Omwille van de vriendschap begint Arthur niets met Irene maar volgens Onno was dit het begin van het einde.
In hun studietijd verwatert de vriendschap. Arthur is een serieus student maar Onno keert zich van alles af. Hij eet zich kogelrond om "de leegte te kunnen vullen". Hij leeft voornamelijk in zijn kamer en van daaruit geeft hij zijn cynische oordeel over de wereld. Arthur komt erachter dat Onno's wijsheid voornamelijk uit boeken komt, de welbespraaktheid en kennis wat hij eerst zo bewonderde in Onno blijken letterlijk citaten uit boeken te zijn. De vrienden zien elkaar in die tijd nog maar zelden.

Onno vertrekt naar Amerika en ontmoet daar Gordon King, een sekteleider die een enorme fascinatie voor Hitler heeft. Onno wordt zijn volgeling. In zijn brief naar Arthur vertelt hij dat er iets groots staat te gebeuren, niets zal daarna meer hetzelfde zijn. Onno heeft het licht gezien. Dit is wat Arthur verontrust en hem doet besluiten naar Denver te vertrekken.

Arthur ontmoet Gordon King en raakt niet onder de indruk van zijn 'charisma'. Hij ziet dat het een fanatieke man is, uit op eigenbelang. Arthur weet dat hij moet ingrijpen. Aan het eind komen er nog enkele verwijzingen naar de bijbel. (omdat Hitler gezien wordt als de antichrist?) De apocalyps die zal gaan plaatsvinden wordt gestart met een kus van 'Judas' Onno. Flink onder de drugs krijgt Arthur een gevoel van goddelijke openbaring enz. enz.
De apocalyps loopt met een sisser af en het eind der tijden zal nog even op zich laten wachten Er zal weer een fanatiekeling opstaat en weer, en weer...

Tot het vertrek van Arthur naar Amerika is het een goed verhaal maar als Arthur eenmaal in Denver is zakt het totaal in elkaar. Onno en Arthur zien elkaar nauwelijks, Arthur zwerft een beetje door Denver en we worden getrakteerd op de filosofische visies van de schrijver (filosoof en freelance journalist). Helaas heeft hij niets vernieuwends te melden en eigenlijk wordt het vanaf dit punt een tamelijk onsamenhangend verhaal. Het begin van het verhaal is pakkend en boeiend maar het is jammer dat de schrijver zich niet bij het verhaal houdt en verzand in zijn eigen filosofie.


ISBN 9046800288 | Paperback | 216 pagina's | Nieuw Amsterdam | 2005

© Dettie, maart 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer: