Lev Bont
Categorie: Recensies Volwassenen
Ik ga kut
De titel dekt de lading helemaal. Er is een man die behoorlijk in de put zit, na het overlijden van zijn moeder. Hij krabbelt er moeizaam uit, maar helaas: de verleiding ligt weer op de loer.
Hoewel het verhaal goed te volgen is, zijn er eigenlijk zelden afgemaakte zinnen. Vaak lopen zinnen uit in een andere zin, er is geen interpunctie, geen regelmatige indeling. Vandaar mijn opmerking dat het meer poëzie is dan proza.
"maar dan is mama al dik dood
dertien jaar en nog wat
nadat ik haar onder mijn hoede
nadat vader was gestorven
had weinig keus dat ook
was niemand wie dan
dus doe ik 't maar dus "
Maar door deze vormgeving is dit verhaaltje heel geschikt om vaker te lezen.Als verhaal zou het klaar en over geweest zijn, nu haal je er steeds toch weer net iets anders uit. En zo komt het dat ik, zeker geen poëzieliefhebber, zeg dat dit een heel aardig boekje is. Het is direct, en tegelijk een doordenker over alle ellende die je zomaar kan overkomen. Apart boekje.
ISBN 9789085481416 | Paperback | 65 pagina's | GigaBoek | mei 2007
© Marjo, juni 2008
Ik ga kut
een droef verhaal
Op de voorkant van het boek zie je een man die met zijn kop tegen de muur loopt danwel door een muur heen gaat. Daar gaat dit boekje ook over.
In een soort poëzieproza vertelt de schrijver zijn verhaal van vallen en opstaan. En weer vallen en vallen en vallen en moeizaam overeind krabbelen.
Het gaat dus inderdaad kut met de schrijver.
Na de dood van zijn moeder raakt hij de weg helemaal kwijt. Zoekt zijn troost in de fles en andere spirituele middelen. Maar daar is hij ook niet blij mee.
"als
ik maar van de fles af
anders is het einde zoek
ben ook geen twintig meer
alleen dat al
vroeger ja vroeger toen
kon ik tegen een stootje
wat heet
aaneen maanden de hele mikmak[...]
de homo sapiens oudert
ondertussen
gaan winters onopgemerkt voorbij zo zomers
tijd tikt
helemaal vanzelf
tik tik
dat was mama
tak"
De dood van zijn moeder is de genadeklap. Na alle strijd tegen alle verleidingen kan hij dit niet aan.
"En dan gaat mam mors
lijfelijk lieflijk ladylike
terug naar af
grijp ik glaasjes
pillen, poeders
groen licht voor genot
mijn hoofdswingt
daglicht rimpelt rafelt
en het brein verzot"
Het is een apart boekje dat de strijd van Lev Bont om te leven en overleven weergeeft. Zoals bovenstaand te zien is, zijn de zinnen kort en er wordt geen woord teveel geschreven. Alles staat genoteerd zoals het op dát moment voelt, het is bijna een publiek dagboek.
Het boekje deed me vaag denken aan Zwerver van Johan Kelders. Alleen vond ik Kelders wat meer diepgaand schrijven dan Bont. Bont schreeuwt, vecht, knokt, huilt vanwege zijn toestand. Hij neemt met dit boekje afscheid van zijn moeder en 'vertelt' hoe hij zich daarbij voelt, smijt zijn verdriet op papier.
Kelders, ook aangeslagen en uiteindelijk zwerver geworden vanwege de zelfmoord van zijn vrouw, keek en observeerde meer hoe zijn leven op dat moment was, hoe zwervers onderling met elkaar 'leven' en hoe mensen op hem als zwerver reageerde.
Zoals gezegd, het boekje van Lev Bont is apart, mede door de manier van presenteren als half poëzie/half proza.
ISBN 9789085481416 | Pocket | 65 pagina's | GigaBoek | mei 2007
© Dettie, juni 2008