Kay M. Strom

Toon alleen recensies op Leestafel van Kay M. Strom in de categorie:
Kay M. Strom op internet:
  Categorie: Recensies Volwassenen

De onaanraakbare De onaanraakbare


Kay Marshall Strom



De onaanraakbare vertelt het verhaal van het jongetje Ashish dat leeft in India omstreeks 1900. India heeft een kastensysteem dat de hiërarchie binnen de samenleving aangeeft en Ashish is onderdeel van de allerlaagste kaste ook wel ‘de onaanraakbaren’ genoemd. Kasten horen gescheiden van elkaar te leven en door middel van aanraken kunnen mensen van een lage kasten anderen of spullen ‘onrein’ maken.
In het begin van het boek maakt Ashish een fout, door uit een put water te drinken die voor de hogere kasten bestemd is. Hij wordt hiervoor zwaar gestraft en moet naar een zendingspost om te genezen van zijn verwondingen. Om de dokter te kunnen betalen verkoopt de vader van Ashish het hele gezin aan een slavenhandelaar en hierdoor zijn ze gedwongen op de rijstvelden van deze landheer te werken tot hun schulden zijn afbetaald. Het leven hier is hard, helemaal wanneer Ashish een menselijk speeltje van de verwende jongste zoon van de landheer wordt. Op een gegeven moment besluiten de ouders van Ashish van het landgoed weg te lopen.
Tijdens de vlucht komen ze Abigail, de verpleegster van de zendingspost tegen en zij ontfermt zich over Ashish. Zij begint hem Engels te leren en brengt hem in aanraking met het Christendom. Aan het einde van het boek heeft Ashish God gevonden en bidt hij voor een betere toekomst.


Naar mijn idee schetst schrijfster Kay Marshall Strom een te statisch beeld van de verhoudingen tussen verschillende kasten. Ze benadrukt keer op keer dat er een strikte scheidslijn is tussen verschillende kasten en dat die nooit geschonden mag worden. Tegelijkertijd zijn de ouders van Ashish beiden van een verschillende kasten wat dit gegeven tegenspreekt.
De toon van het boek stoorde mij enorm en doet vermoeden dat de Engelsen ‘vooruitgang’ in het leven van Ashish brengen doordat hij nu de enige juiste God kent. Het kastensysteem en het Hindoeïsme worden afgespiegeld als iets achterlijks en ouderwets en het Christendom als vooruitgang en moderniteit.
Onderzoek naar de achtergrond van de schrijfster leert dat zij een overtuigd aanhanger van Jezus Christus is en ook zendingswerk doet. Dit verklaart gelijk het religieuze aspect van dit boek. Voor mij doet dit af aan het verhaal, wat een mooie beeld van India had kunnen scheppen zonder belerend en betuttelend te zijn. Er zitten mooie thema’s in het boek maar een te duidelijke morele boodschap.
‘De Onaanraakbare’ verscheen oorspronkelijk als ‘The Faith of Ashish’ en maakt onderdeel uit van de serie ‘Hoop in India’.  Het boek leest makkelijk weg en is uitermate geschikt om snel te lezen op vakantie, maar had, naar mijn mening, een meer genuanceerde toon mogen hebben.


ISBN 9789029720922 | Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Voorhoeve | januari 2013

© Renske Visser, 27 mei 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: