Kader Abdolah

Toon alleen recensies op Leestafel van Kader Abdolah in de categorie:
Kader Abdolah op internet:
 

Spijkerschrift Spijkerschrift


Het blijft ongelofelijk hoe Kader Abdolah het Oosten met het Westen weet te mengen.

In 'Spijkerschrift' wordt het verhaal verteld van de doofstomme Aga Akbar, geboren in een dorpje bij de Saffraanberg. Aga is de zoon van de 'rijke man' waarbij zijn moeder werkte, deze erkent zijn zoon maar doet verder niets aan de opvoeding. De oom van Aga, Kazem Gan, in die streek een wijs man van hoog aanzien, ontfermt zich over hem en voedt hem mede op. Hij neemt Aga mee naar een grot in de berg waar, in spijkerschrift, een tekst gekrast staat. Aga neemt deze tekens over en houdt vanaf die tijd een 'dagboek' bij in spijkerschrift.
Aga heeft een uitzonderlijk kleurgevoel en leert het vak tapijtknopen. Hij weet alle kleuren te maken en wordt een veelgevraagd tapijtreparateur. Hij trouwt en krijgt vier kinderen waaronder Ismaël en Goudlokje. Ismaël wordt de oren en de stem van Aga. Hij begrijpt als geen ander de gebaren van zijn vader.
Ismaël wordt ouder en gaat studeren. Inmiddels is de zoon van de Sjah aan de macht gekomen. Ismaël ziet hoe slecht deze voor de bevolking is en sluit zich aan bij de linkse ondergrondse beweging. Een vooraanstaand lid van deze beweging moet onderduiken en Ismaël verstopt haar in zijn ouderlijk huis waardoor Goudlokje ook in aanraking komt met deze beweging en eveneens actief lid wordt .
Inmiddels hebben de imams de regering overgenomen wat voor de ondergrondse beweging een ramp is. Ismaël moet uiteindelijk zijn land uit vluchten en komt in Nederland terecht.
Goudlokje wordt gevangen genomen maar is op een dag verdwenen. Verteld wordt dat 3 gevangenen zijn ontsnapt en de bergen in zijn gevlucht. Aga denkt te weten waar hij haar kan vinden en gaat ook de bergen in om haar te helpen maar inmiddels oud en ziek wordt dit hem fataal. In het voorjaar wordt zijn lichaam gevonden. Van Goudlokje is nooit meer iets vernomen.


Dit is in het kort de strekking van het verhaal. Ismaël krijgt na de dood van zijn vader de dagboeken toegestuurd en vertelt naar aanleiding van deze dagboeken het bovenstaande verhaal. Zo nuchter als ik het vertel is het verhaal niet. Kader Abdolah vertelt met veel liefde over zijn vader (die werkelijk doofstom was) en zijn land. Hij vertelt over de oude gebruiken, de oude (bij)geloven, de cultuur enz. Maar ook over de heimwee naar zijn land en zijn familie, het contrast kan haast niet groter zijn tussen het warme, zonnige klimaat en het sombere klimaat in Nederland. De geslotenheid van de Nederlanders contra de gastvrijheid en het samenleven in zijn land.
Abdolah maakt veel gebruik van citaten en enkele gedichten die hem geholpen hebben.
Een sprookjesachtig boek dat echter de harde werkelijkheid niet maskeert. Mooi!


ISBN 9789044501377 | Paperback | 382 pagina's | Uitgeverij De Geus | oktober 2001

© Dettie, september 2005


Lees de reacties op het forum en/of reageer: