Joanne Harris

Toon alleen recensies op Leestafel van Joanne Harris in de categorie:
Joanne Harris op internet:
 

Schimmenspel Schimmenspel


Hé, een nieuwe van Joanne Harris, de schrijfster van 'Chocolat', 'vijf kwarten van een sinaasappel' en nog meer heerlijke boeken. Dacht ik. Maar "Schimmenspel" blijkt haar eerste boek te zijn, en is heel anders dan wat ze erna schreef, en waarom ze bekend werd. Even wennen dus.

Dit boek speelt in de Victoriaanse tijd, en een van de hoofdpersonages is Henry, een puriteinse kunstschilder. Hij is een man van zijn tijd: naar buiten toe de deugd zelve, maar achter de schermen hangt hij de beest uit. Zijn voorkeur gaat uit naar heel jonge meisjes.
Als hij de negenjarige Effie leert kennen, maakt hij haar tot zijn vaste model, en probeert haar te vormen naar zijn eigen ideaal. Hij schildert haar steeds weer, haar doorschijnende schoonheid boeit hem zo, dat hij haar tenslotte tot zijn vrouw neemt. Maar ze is dan ouder, en haar seksuele gevoelens ontwaken. Ze is niet meer de onschuld die hij zoekt. Zo wordt het huwelijk een schijnvertoning vol haat. Henry stopt haar vol met laudanum, waardoor ook haar gezondheid te lijden heeft. Ze treedt buiten haar lichaam, hallucineert.
Ze neemt een minnaar, Mose, en leert de hoerenmadam Fanny kennen. Effie is een labiel meisje, erg gevoelig voor de invloed van Fanny. Door de laudanum en andere verdovende middelen gaat ze (letterlijk) spoken zien...

Vreemd maar boeiend verhaal. Doet in meerdere opzichten denken aan "Lelieblank, scharlaken rood", maar dat ligt meer aan het thema dan aan de schrijfstijl. Het verhaal wordt steeds vanuit verschillende perspectieven verteld. Alle genoemde personages komen aan het woord. Het is een lekker 'spook'verhaal voor wie van ervan houdt.


ISBN 903251024X | Paperback | 366 pagina's | Uitgeverij De Kern | 2005

© Marjo, 12 juni 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: