Igor Znidarsic

Toon alleen recensies op Leestafel van Igor Znidarsic in de categorie:
Igor Znidarsic op internet:
 

De zevende zuster De zevende zuster


Het begon allemaal met de Heracleum mantegazzianum, oftewel de reuzenberenklauw.  Een plant die wel vier meter hoog kan worden en ernstige allergische reacties zoals blaren en blindheid kan veroorzaken.

Simon ontdekt tientallen stekjes van deze gevaarlijke plant in zijn achtertuin. De bron van dit gevaar komt uit de tuin van de achterbuurvrouw, een zonderlinge vrouw van wie niemand ooit iets verneemt. Simon besluit ondanks de reputatie van zijn buurvrouw toch aan te bellen en te vragen of hij de plant uit haar tuin verwijderen mag en zo ontstaat voorzichtig aan een relatie. Wat complicaties geeft, want Simon is getrouwd. Keurig getrouwd, met twee kinderen, een rijtjeshuis, veel meer materiële zaken dan hij ooit van plan was te verzamelen en een baan waar hij met de dag ongelukkiger van wordt.
Van zijn huwelijk wordt hij trouwens ook al niet erg gelukkig. Hij had het allemaal zo anders in zijn hoofd, hij was idealist, kunstenaar, wilde de wereld veranderen, het anders doen en zich afzetten tegen het materialistische establishment met zijn marktwerkingen en zelfverrijking, maar het is er niet van gekomen.

Bij zijn achterbuurvrouw Eva herkent hij dat idealisme, ook zij wilde het anders doen, iets betekenen voor de wereld, haar diepste verlangen was mensen helpen en het verschil maken.
Ze sluit zich in haar jonge jaren aan bij de sekte God’s Loving Army, geleid door de charismatische John the Baptist en laat “het systeem” haar familie en haar hele bestaan achter zich om het evangelie van liefde en hoop te verspreiden en zoveel mogelijk zieltjes te winnen voordat de dag des oordeels komt.

De sekte blijkt van binnen minder liefdevol dan gedacht, er heerst een ijzeren discipline om wat werelds is uit te bannen en de liefde moet wel erg letterlijk gedeeld worden, met medebewoners, volgens een vast schema, en ook met kinderen.
Incest, misbruik, indoctrinatie en heropvoedingskampen voor kinderen die naar het systeem neigen, omdat ze bijvoorbeeld popmuziek luisteren, zijn binnen de sekte de normale gang van zaken.
Ook Eva vindt het lange tijd normaal en neemt zelfs een leidinggevende positie in, maar uiteindelijk breekt ze toch met de sekte. Ze heeft op dat moment zes kinderen van verschillende vaders. Kinderen met wie ze nu geen enkel contact meer heeft en van wie er nog twee bij Gods Loving Army verblijven.
Terug in de maatschappij is ze totaal vervreemd van alles en iedereen en kan totaal niet aarden.
Simon hoort beetje bij beetje haar verhaal met alle gruwelijkheden van dien aan, maar ziet ook haar ontworteling en ontheemding in het hier en nu.
Tegelijkertijd lokt ondanks zijn liefde voor Eva het thuisfront meer en meer.

De zevende zuster is een roman over liefde en idealisme. Over de onmacht van de liefde misschien ook wel. Over twee mensen die zich herkennen in hun verzet tegen de maatschappij maar daarin totaal andere keuzes gemaakt hebben.
De een heeft zich mee laten drijven op de stroom van de tijd en is in een burgermansbestaan terecht gekomen waarin hij totaal ongelukkig is, de ander heeft wél gekozen voor haar idealen, maar is daar diep teleurgesteld en beschadigd uit gekomen en heeft alles verloren wat ze had, inclusief zichzelf.

Erg sterk vond ik het wereldbeeld wat de schrijver neerzet, een wereld waar zowel Eva als Simon zich niet thuis in voelen...

“De generatie van de jaren zestig en zeventig kijkt achterom en maakt de balans op.  Gedeelde welvaart, persoonlijke vrijheid en de mogelijkheid om jezelf te ontplooien, daar hebben ze ooit voor gestreden. Een betere wereld voor iedereen. Maar ergens is het fout gegaan. Het ideaal is doorgeschoten. In egoïsme, hebzucht, een grote bek.
Het moet in de jaren tachtig begonnen zijn, toen het geloof in de maakbaarheid van de mens en de maatschappij haast onmerkbaar verdampte om plaats te maken voor marktwerking. Met lede ogen zag Simon aan hoe daarna in de jaren negentig alles tot product werd gedegradeerd, waar de vrije markt op los gelaten moest worden; de zorg, het onderwijs, de levering van elektriciteit, het openbaar vervoer, zelfs de spaarcenten en pensioenen van de burgers.
Ineens doken de apostelen van de vrije markt overal op en zij predikten winstmarges en consumentisme.
Hun schaamteloze motto greed is good werd hun aangereikt door een Hollywoodfilm.”


De opbouw van het boek zit goed in elkaar, het leest vlot, het gaat echt ergens over en de personages zijn goed uitgewerkt.
Muziek is een verrassende rode draad die vooral aan het einde van het boek met prachtige songteksten tot indrukwekkende passages leidt waarin alles bij elkaar komt. Dat de schrijver de hoofdpersoon laat verzuchten dat vrouwen geen verstand van muziek hebben zullen we hem derhalve maar vergeven.

De zevende zuster is de tweede roman van Igor Znidarsic. Dat er nog maar vele mogen volgen.


ISBN 9789078840589 | Paperback | 250 pagina's | Uitgeverij PMA | september 2014

© Willeke, 29 december 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: