Greet Jacobs

Toon alleen recensies op Leestafel van Greet Jacobs in de categorie:
Greet Jacobs op internet:

 

Dora G., een weggegooid leven Dora G., een weggegooid leven


Een citaat van Ischa Meyer:

‘De oorlog heeft voor iedereen die erin betrokken was hun persoonlijke geschiedenis afgebroken en zelfs voor de tweede generatie is daardoor het persoonlijke weggedrukt of algemeen gemaakt, wat erg is, maar ook handig is. Zowel de eerste als de tweede generatie kan daardoor de verantwoordelijkheid voor een persoonlijk leven afschuiven. (-)
Je kunt het maar proberen. Het leven. Maar er echt in slagen, dat is bij voorbaat al onmogelijk. Geluk is bovendien niet iets waar wij recht op hebben. Zoiets.’


Zo begint het: in een container die langs de straat staat, vindt de schrijfster ‘een weggegooid leven’. Drie leren koffers, stapels papier, een snoepdoos, behangpapier, een agenda die dienst deed als dagboek, en nog meer kaartjes en brieven. Greet neemt alles mee, en raakt gefascineerd door Dora G., de persoon die ooit de eigenaresse was van deze spullen. Wie was deze vrouw? Waarom liggen haar spullen op straat? Is zij nog in leven?Door aan te bellen bij de adressen die zij vindt, en de telefoonnummers te bellen, kan Greet Jacobs  het levensverhaal van de vrouw min of meer reconstrueren. Wat ze niet weet vult ze in, op een manier die past bij wat ze wel zeker weet. ‘Zo zou het gegaan kunnen zijn.’

Dora was – ze leeft niet meer – overlevende van de holocaust. Als dertienjarig meisje is ze getuige van hoe de Franse politie de joden oppakt en afvoert, onder wie haar ouders. Dora en haar broer overleven. Hij trouwde en kreeg kinderen. Dora niet, al ontmoette zij op latere leeftijd de man, die haar tot het einde toe trouw zou zijn.
Greet Jacobs ontrafelt het verhaal van Dora, en ontdekt dat men haar een moeilijke vrouw vond. Ze wil weten wat daar achter zit.

‘Bij deze offer ik mijn lijf en leden aan het hoger doel van deze zoektocht. Als ik ergens onderweg in deze gortige zoektocht der onwetendheid het loodje leg, dan was het mij een waar genoegen! Ik ga op pad.’


In het citaat boven dit stuk zitten twee aspecten die aan de stijl afbreuk doen: het dubbele gebruik van het woord zoektocht is niet mooi. En het theatrale maakt het verhaal soms ook te dramatisch. Maar Greet Jacobs is dan ook een theatermaker, en zij heeft dit verhaal eerst gebruikt als afstudeerproject. Daarna heeft zij er een boek van gemaakt.

Een boek dat ondanks deze kleine minpuntjes zeker van begin tot einde boeit, zoals het leven van Dora G. Greet Jacobs boeide. Wat begint als een schier onmogelijke zoektocht eindigt in een aangrijpend relaas over een vrouw die nooit zal weten hoe zij aan de vergetelheid ontsnapt is. Een vrouw die ze ’vrijgevochten door onvermogen’ noemt.
Dat de schrijfster Vlaams is, is net zo duidelijk als dat zij theatermaker is. Maar hopelijk is een tweede boek wel in de maak!


ISBN 9789401428767 | Paperback | 176 pagina's | Uitgeverij Lannoo | november 2015

© Marjo, 29 april 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: