Geert Van Maele

Toon alleen recensies op Leestafel van Geert Van Maele in de categorie:
Geert Van Maele op internet:

  Categorie: Recensies Volwassenen

De vier seizoenen van Mary De vier seizoenen van Mary


De vier seizoenen van Mary is een historische roman en speelt in Brugge, 1787.


Vanuit Engeland wordt sister Mary naar het Engels klooster in Brugge gestuurd, om daar les te gaan geven aan de dochters van de gegoede burgerij.
Deze overplaatsing is niet helemaal vrijwillig, men vindt haar in Engeland te vrij, in haar opvattingen en haar omgang met leerlingen. Dat zal ze in het stijve Brugge wel afleren, denkt de abdis.
Ze vindt Brugge in tijden van oproer. Keizer Josef regeert de zuidelijke Nederlanden vanuit Oostenrijk, en zijn decreten worden niet in dank afgenomen. Terwijl de handel floreert en de handelaren rijker worden, verarmt het volk. Van sociale voorzieningen had men in deze tijd nog nooit gehoord. Dat plebs was immers niet anders gewend, en er waren er toch te veel van.
Maar het is de vooravond van de Franse Revolutie, en overal roert het volk zich. Ze nemen het niet meer.
Mary ontmoet in het klooster twee mannen: de jongen Philippe die zij Engels moet leren, en die in haar onvermoede gevoelens opwekt. En Simon, de verlegen griffier, die ze helpt bij de boekhouding van het klooster. Hij is een belezen man, op de hoogte van de moderne verlichte ideeën van onder andere Voltaire en Hume. Hij deelt zijn gedachten erover met Mary, die eigenlijk niet wil luisteren, want het gaat tegen haar geloften in, zij moet de katholiek kerk onvoorwaardelijk gehoorzamen. Maar terwijl zij zich bewust wordt van haar eigen lichaam, blijken die nieuwerwetse ideeën wel aan te slaan. En dat is zeer tegen de zin van de abdis, die nu wel doorheeft waarom men in Engeland van sister Mary afwilde.


Het resultaat is een meeslepende roman die ook een mooi tijdsbeeld geeft. Van Maele heeft vooral de kroniek van Josef van Walleghem geraadpleegd, een Bruggenaar die leefde van 1757 tot 1801, en die in acht boekwerken zowel de belangrijke als triviale feiten uit de geschiedenis van Brugge opschreef.
Genieten!


ISBN 906306392X | Hardcover | 271 pagina's | Davidsfonds Uitgeverij | 1999

© Marjo, december 2005


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De stille revolutie van Mary De stille revolutie van Mary


 
Het zelfstandig te lezen vervolg op "de vier seizoenen van Mary". (Mary is als non vanuit Engeland naar Brugge gestuurd, maar helaas valt ze voor de jonge Philippe, en ze wordt gedwongen om een leven te gaan leiden in de achterbuurten van Brugge.)
Dat eerste boek speelde aan het eind van de achtttiende eeuw, en dit tweede boek gaat in de richting van Napoleon. Brugge wordt overheerst door de Fransen en Engeland dreigt kontinu met invallen. De Fransen moeten niets hebben van de rijke katholieke kerk, ze confisceren kerkelijke goederen sluiten kloosters en kerken, en de geestelijken moeten trouw zweren aan de keizer, om hun geloof te mogen prediken. Een Engelse gewezen non, dat is vragen om problemen. Bovendien leeft ze in de illegaliteit: ze helpt een aborteuse en woont bij haar. Als deze overlijdt, weet Mary niet wat te doen. Maar gelukkig heeft ze haar oude vrienden nog: Philippe en Simon, de mannen uit het eerste boek, die nog steeds naar haar gunsten dingen. Met hun hulp wordt ze weer 'in ere' hersteld, en trouwt zelfs met een dokter.
Als ook de dokter komt te overlijden, zit ze alleen in dat grote herenhuis. De plannen die ze dan heeft zijn haar tijd ver vooruit, en helaas voor Mary loopt het niet goed af.
 
Het tweede boek is minder avontuurlijk als het eerste, er wordt juist meer aandacht besteed aan de politieke achtergrond van Brugge en aan de sociale toestanden. Het geeft een mooi beeld van een periode waar ik in ieder geval niets van af wist. Van Maele heeft onderzoek gedaan naar deze periode, en ik ga er van uit dat ook de beschrijvingen van het dagelijkse leven veelal juist zullen zijn.
Leest als een trein en je steekt er nog wat van op ook.
 


ISBN 906306442X | Gebonden | 291 pagina's | Davidsfonds Uitgeverij | oktober 2001

© Marjo, december 2005


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Luchtreiziger Luchtreiziger


Geert van Maele


Als je het levensverhaal wilt schrijven van iemand die bijzonder was, maar toch niet de annalen gehaald heeft, kun je daar van alles omheen verzinnen. Een fictieroman gebaseerd op feiten. Geert van Maele doet dat wel, maar dan heel summier. Het boekje dat voor me ligt is klein, en heeft slechts 140 pagina's, waarvan dan ook nog enkele de verantwoording bevatten. Want de hoofdfiguur, Vincent de Groof heeft geleefd, en wilde beroemd worden. Dat het hem niet gelukt is, en dat er dus niet veel bekend is, daar maakt het erg lastig. Wat wilde hij?
Vliegen! De eerste ballonvluchten waren er al geweest, Daar hebben Pilatre de Roziers en markies d'Arlandes naam mee gemaakt in 1783. Vincent wil op eigen kracht vliegen. Hij berekent en doet proeven, en in mei 1867 gaat hij dan de eerste vlucht in het openbaar doen. Maar nog niet zelfstandig. Hij hangt aan een ballon. In Vlaanderen, Brugge, wordt hij verguisd, en hij wijkt uit naar Londen. Daar vliegt hij echt met een klapvliegtuig, in 1874, maar helaas vindt hij daarbij de dood.

Van Maele maakt van de man een eigenzinnig persoon, die nauwelijks oog heeft voor de wereld om hem heen, maar bezeten is van dat vliegen. Op school zit hij in de klas bij Adriaan, die journalist wordt en verslag doet van Vincents avonturen. Hij vertelt het verhaal. Op de achtergrond speelt de opkomst van het socialisme en vrouwenemancipatie, maar slechts summier. En Adriaan wordt verliefd op de vrouw van Vincent. Zij op hem, maar zij, afkomstig uit Zeeland, is gereformeerd, en peinst er niet over op zijn avances in te gaan. Zelfs niet al is haar eigen man haar ontrouw.
Het had best wat meer gekund, meer achtergrond misschien? Over dat socialisme bijvoorbeeld, Adriaan schrijft er wel over. Maar van Maele heeft daar niet voor gekozen en heeft een mager verhaal geschreven.


ISBN 9789076297 | Paperback | 140 pagina's | Uitgeverij Van de Wiele | 2009

© Marjo, 24 juli 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer: