Dimitri Verhulst

Toon alleen recensies op Leestafel van Dimitri Verhulst in de categorie:
Dimitri Verhulst op internet:
 

Godverdomse dagen op een godverdomse bol Godverdomse dagen op een godverdomse bol


De roman waarmee Dimitri Verhulst de AKO-literatuurprijs won berust op vier pijlers.: een onweerstaanbare humor, een bewondering wekkende taalrijkdom, een filosofische benadering van de wereld en de mens en een grenzeloos pessimisme.


“Godverdomse dagen op een godverdomse bol” is het eerste boek dat ik van Dimitri Verhulst las en het is zeker dat ik ook de meeste van zijn vorige romans zal gaan lezen. Ik heb van dit boek genoten met een heel dubbel gevoel: alles wat hij schrijft is voor 100 procent waar en toch staat er geen enkele positieve eigenschap van de mens in. Want het boek gaat over de mens in al zijn slechtheid. In het boek wordt die mens consequent met ‘t aangeduid. (Ik heb trouwens altijd gedacht dat de meeste Vlamingen “hut”zeggen). Zijn stijl is zo uitermate geestig en bloemrijk dat je er door het boek in stukjes te knippen een mooie gedichtenbundel van zou kunnen maken, het is een vorm van cynische poëzie. Het doet ook een beetje aan het proza van Pessoa denken, dat eveneens bijna altijd negatief over de mens is, al is Pessoa somberder.
Verhulst vertelt in ongeveer 10 bladzijden de geschiedenis van het ontstaan van de eerste levensvormen maar de overige 176 pagina’s gaan de over de mens zelf. Zijn wreedheid, zijn ongebreideld egoïsme, vooral de domheid maar ook zijn armzalig noodlot door ziekte, ongeluk en rampen worden weergaloos beschreven. Waarom heeft het boek dan toch naast wanhoop bij mij ook een positief gevoel opgeroepen? Misschien is het de humor die bewijst dat de mens toch niet te verslaan is, misschien is het de overbelichting van het negatieve die in je onderbewustzijn een klein lichtje doet gloeien: “maar zo slecht is het toch niet allemaal en altijd?” Als het de bedoeling van Verhulst was dit te bewerken dan is hij tenminste bij mij in zijn opzet geslaagd.


ISBN 9789025429539 | Hardcover | 186 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | oktober 2008

© Pieter W., 17 juli 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Godverdomse dagen op een godverdomse bol


Wat heb ik genoten van dit boek!!
De toon die Verhulst hier bezigt laat de lezer regelmatig in lachen uitbarsten, zelfs als je terdege beseft dat de ondertoon heel serieus is. Hij vertelt de geschiedenis van de mens, vanaf het moment dat 't uit het water kruipt tot, ja, dat verklap ik even niet. Ik was zelf te zeer benieuwd naar waar hij het zou laten 'eindigen'!
Het gebruik van " 't " waarmee wij mensen aangeduid worden werkt erg goed.


' 't Kijkt naar dat vuur en neemt daar vrede mee. 't Luistert naar het geknisper van droge takken en laat zijn gedachten afdwalen naar ergens waar 't van zijn leven nog geraken wil, de maan misschien. Zot! Gezellig. Knus. Ware het niet dat iedereen nog altijd op elkander kruipt en 't iets voelt opkomen te doen bij een soortgenoot wat 't eerder met de beesten deed. Iets met scherpe stenen en veel bloed.'


Het schept de nodige afstand, je kan denken dat het niet over mij en jou gaat, al weten we heel goed dat we zelf dat onderkruipsel zijn waar het hele boek over gaat. Als je Verhulst mag geloven draait ons hele leven, het waarom van ons doen en laten om de seksualiteit, en de vrouw heeft altijd al het onderspit moeten delven.
In dit boek zijn geen personages, er is geen plot, de lezer weet zelfs over het algemeen al wat er allemaal verteld wordt, niets nieuws onder de zon. En toch!
De manier waarop het bekende verhaal hier verwoord wordt, het is een verademing en tegelijk een confrontatie. Het is prachtig van taal, zoals we Verhulst kennen, en het is recht voor zijn raap.
Verhulst verhaalt over de geschiedenis zonder te vertellen over welke periode hij het heeft. Maar dat hoeft ook niet, het is allemaal duidelijk genoeg. Duidelijk ook is dat Verhulst die hele mens eigenlijk maar een afkeurenswaardig schepsel vindt. Onder de ironie en verhuld door humor, geeft hij de lezer er wel degelijk van langs.
Hier kunnen we het mee doen...
Maar ik stel me nu wel de vraag waar Dimitri Verhulst nog mee kan komen, na dit boek.
 


ISBN 9789025429539 | Hardcover | 186 pagina's | Uitgeverij Contact | oktober 2008

© Marjo, 27 september 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: