Dimitri Casteleyn

Toon alleen recensies op Leestafel van Dimitri Casteleyn in de categorie:
Dimitri Casteleyn op internet:
  Categorie: Recensies Volwassenen

Witte warmte Witte warmte


Professor Victor Sluis is een succesvol man. Daar is hij maar wat trots op. Jarenlang heeft hij zijn kunnen met een befaamde universiteit gedeeld maar nu is de tijd rijp om een eigen bedrijf op te starten. Victor heeft er lange tijd naartoe gewerkt. Hij maakte zijn opwachting in tal van opinieprogramma’s waar hij met zijn sympathieke gezicht een echte publiekslieveling werd. Een programma dat Victor als gast ontving, veranderde steevast in een kijkcijferkanon. Wie tegenwoordig aan nanotechnologie denkt, denkt aan Victor Sluis.

Het kersverse bedrijf van Victor is onmiddellijk een succes. De omzet is verbazingwekkend hoog en Victor ziet dat ook de winst in een razendsnel tempo stijgt. Victor is trots op zichzelf. Hij leidt zijn bedrijf met strakke hand. Van het personeel wordt verwacht dat ze zich met hart en ziel voor het bedrijf inzetten en niet moeilijk doen over het maken van overuren. Victor heeft het helemaal gemaakt en zijn prachtige vrouw en dochter maken het plaatje compleet.

Victor kent zijn vrouw Sophie al meer dan vijfendertig jaar. Hij was elf toen hij haar ontmoette. Zij was tien. Victor weet nog goed hoe hij het meisje destijds aan een betrouwbaarheidstest onderwierp. Pas toen hij zeker wist dat Sophie te vertrouwen was, schonk hij haar zijn vriendschap en later zijn liefde. Dochter Eline vormt het bewijs van deze liefde. Jarenlang hebben ze een hecht gezin gevormd. Nu studeert Eline en woont ze op kamers. Het lijkt wel of Eline een wat moeilijke periode doormaakt maar Victor maakt zich geen zorgen om zijn kind. Eerlijk gezegd is hij veel te druk met zichzelf.

Eline maakt inderdaad een zware tijd door. Nu ze op kamers woont, beseft ze dat haar ouders haar veel te beschermd hebben opgevoed. Eline had nauwelijks vrienden en werd aangemoedigd om gezellig thuis te blijven. Ze beseft dat ze een sociale achterstand heeft opgelopen. Haar ouders hebben de opvoeding van hun kind verkeerd aangepakt. Met haar moeder heeft Eline een goede band. Sophie vindt ook dat Eline te weinig vrijheid genoten heeft en ze heeft daar in het verleden regelmatig met Victor over gediscussieerd. De woede van Eline richt zich dan ook op haar vader. Victor maakt zich er niet druk om. Het zal allemaal wel loslopen. Eline kan onmogelijk lang boos op hem blijven.

Wanneer de intelligente Eline voor het eerst in het leven verliefd wordt, ziet ze het leven weer positief in. Jan-Willem maakt gevoelens in haar los die ze nog nooit eerder heeft gevoeld. Eline is zelfs bereid weer met haar vader te praten. Ze vraagt hem haar vriendje een bijbaantje in het bedrijf te bezorgen. Victor gaat akkoord. Jan-Willem wordt proefpersoon en krijgt hiervoor een dik loon. Victor ziet het als een uitgelezen kans om de betrouwbaarheid van Jan-Willem te testen. Is hij zijn dochter wel trouw? Zal Jan-Willem een geschikte schoonzoon zijn? Het succes en de macht stijgen Victor naar het hoofd. Ooit testte hij de betrouwbaarheid van de nietsvermoedende Sophie uit. Nu is Jan-Willem aan de beurt.

Witte warmte gaat over familiebanden en macht. Twee dingen die eigenlijk niet samengaan. Victor houdt op zijn manier van zijn vrouw en dochter maar zijn werk lijkt voor te gaan. Hij neemt de gevoelens van Eline en Sophie niet serieus. Eline wil zich aan het ouderlijke juk ontworstelen terwijl Victor zijn vrouw en dochter aan zijn zijde wil zien. Dat staat immers zo mooi op de persfoto’s. Ook al denkt Victor de touwtjes stevig in handen te hebben, Eline lijkt hem toch te ontglippen. Vaders moeten hun dochters loslaten. Dat is moeilijk.

Auteur Dimitri Casteleyn heeft een gevoelig onderwerp op indrukwekkende wijze aangepakt. Ouders en kinderen kunnen elkaar stimuleren maar ook remmen. Wie probeert het leven van zijn of haar kind te bepalen, kan voor onaangename verrassingen komen te staan. De gevolgen van deze goedbedoelde bemoeienissen kunnen desastreus zijn. Daarnaast wordt Victor verblind door de glans van de munten die in grote getalen binnenstromen. Als geld voor het gezin gaat, is een goede afloop dan nog wel mogelijk? Witte warmte biedt een messcherp geschreven, modern verhaal. Boeiend van begin tot eind.


ISBN 9789022332283 | Paperback | 230 pagina's | Uitgeverij Manteau | januari 2016

© Annemarie, 08 maart 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De verjaardag De verjaardag


Gerard de Vreeze is misschien wel briljant, maar zijn eigendunk mag er ook zijn. ‘Onmisbaar op de faculteit Geneeskunde van Leuven’ is hij, zegt hij, waar hij werkt onder professor Juan Lopez.
Die professor roept hem terug als Gerard in een vooraanstaand blad een artikel wil publiceren over eugenetica. De Vreeze is er van overtuigd dat hij in staat is een betere wereld te maken. Als je mensen met defecte genen laat uitsterven, komt er ruimte voor gezonde, fitte mensen. En dat kan je best een beetje sturen door kunstmatige virussen te maken met genen die positieve kenmerken bevatten. De Vreeze laat zich niet terugzetten. Als hij het nu nog niet wereldkundig mag maken, nou, dat komt dan wel.
Intussen kan hij in zijn laboratorium doorwerken aan de een virus met een lange incubatietijd. Officieel is dat om er voor te zorgen dat men de tijd heeft mensen in te enten met een geneesmiddel. Maar dat is niet direct Gerards bedoeling. Hij ontwikkelt een variant van de Spaanse griep, en bouwt onder zijn huis op de grens van Nederland en België een atoomkelder.

In de tussentijd heeft hij de zwarte Malila leren kennen. Zij is een Congolese vluchtelinge, illegaal, en bloedmooi. Ze verschuilt zich in zijn appartement in Leuven, bang om naar buiten te gaan. In Gerards hoofd ontstaan snode plannen: hij wil een kind met Malila.
Ze is hoogzwanger als de atoomkelder klaar is. Gerard verhuist haar stiekem naar de onderaardse ruimte, helpt bij de geboorte van zijn zoon, Kaspar, en is niet van plan hen ooit nog vrij te laten. Hij alleen kent de deurcode die hij steeds verandert. De jongen groeit op en leert een omgekeerde wereld kennen. Wat hij op de televisie ziet en in boeken leest, is allemaal fictie.
Gerard heeft hem niet voor niets Kaspar genoemd: hij is gefascineerd door het verhaal van de jongen Kaspar Hauser, die in het begin van de negentiende eeuw opdook in Neurenberg en niets van de realiteit bleek te weten. Een heel eigen opvoeding zal Kaspar klaar stomen voor het moment dat de bunker voor hem open zal gaan. Maar Malila is er ook nog. Op het moment dat ze begint door te krijgen wat Gerard uiteindelijk voor ogen heeft, blijkt ze slimmer te zijn dan hij dacht.

Het verhaal wordt wisselend verteld door Gerard, Kaspar en Malila. Het is een verbijsterend verhaal, dat qua sfeer doet denken aan ‘De engelenmaker’ van Stefan Brijs, maar er wordt niet hetzelfde verhaal vertelt. De hoofdpersoon is bij allebei de verhalen een megalomane geleerde die meent de wereld naar zijn hand te kunnen zetten, iets dat eigenlijk best zou kunnen gebeuren. Of hebben wij alles onder controle?
Het is een vlot verteld spannend verhaal dat vooral over het fenomeen ’kelderkind’ gaat, hetgeen duidelijk blijkt uit de bibliografie die achter in het boek opgenomen is. Ook heeft de schrijver zich verdiept in Congolese vluchtelingen. Daarnaast lijkt het hoofdthema toch wel de overbevolking. Daarvoor immers zet de hoofdfiguur zich 100 procent in.

Debuutroman van de Vlaamse televisiemaker, theaterdirecteur, dichter en succesvol kinderboekenschrijver.


ISBN 9789460011993 | Paperback | 174 pagina's | Uitgeverij Vrijdag | mei 2013

© Marjo, 05 februari 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: