Cristina Alger
Categorie: Recensies Volwassenen
De Darlings van New York
Het wordt al snel pijnlijk duidelijk waarom Morty er tussenuit is geknepen. Er is een onderzoek door de beurswaakhond SEC ingesteld naar RCM en Morty begreep dat hij door de mand ging vallen. RCM fraudeerde namelijk op grote schaal. En nu zit Carter Darling diep in de problemen. Hij heeft veel klanten van zijn bedrijf Delphic bij RCM ondergebracht. RCM heeft hun geld echter nooit geïnvesteerd en de beleggers zijn hun geld kwijt. Het gaat om miljarden. Ze zijn schaamteloos opgelicht.
Er zullen koppen gaan rollen en aangezien Morty er niet meer is wordt er naar een zondebok gezocht. Carter Darling lijkt hiervoor de aangewezen persoon. Hoe kan het dat hij zich zo heeft laten bedriegen? Wist hij soms van de praktijken van RCM? Hij en Morty waren immers goede vrienden. En waarom heeft niemand de werkwijze van RCM nagetrokken alvorens men met het bedrijf in zee ging? Carter zal dubieus spel moeten spelen om zichzelf uit deze situatie te redden. Hij moet dan opzettelijk de aandacht op iemand anders vestigen, misschien wel op zijn schoonzoon die ook bij Delphic werkt. Er hangt Carter een gevangenisstraf boven het hoofd, zijn vrouw zal hem verlaten en zijn dochters zullen hem niet langer op een voetstuk plaatsen. Gaan hij en zijn advocaten het spel eerlijk spelen of zullen ze een onschuldig iemand, met een beetje frauduleuze hulp, aan de schandpaal nagelen?
Na de aanslagen van 11 september 2001 brak een zware tijd aan op Wall Street. De financiële crisis kostte veel mensen hun baan. Ook rijke families kregen het zwaar te verduren en verloren hun fortuin. Dit verhaal schetst een mooi portret van het leven in weelde op Manhattan. Levens waarin spontaniteit ver te zoeken is en alles draait om geld en status. Wanneer dat wegvalt, is er weinig tot niets meer over.
Het boek is goed geschreven maar ik leefde niet echt mee met de hoofdpersonen, af en toe vond ik het zelfs moeilijk om ze uit elkaar te houden. Hun problemen zijn slechts oppervlakkig. Mensen die hun zomerhuis moeten verkopen zijn nu niet echt meelijwekkend. Toch is het boeiend om te lezen hoe deze exclusieve groep rijken de crisis ervaart. Ze zitten gevangen in een keurslijf en wanneer de middelen om aan de verwachtingen te voldoen niet langer aanwezig zijn, blijken deze mensen slechts een lege huls. Manhattan wordt omgeschreven als een soort jungle waar alleen de sterksten overleven, wie zwakheid vertoont kan het verder wel vergeten. Hoewel de auteur moeite doet om de lezer een gevoel van symphatie te ontlokken, voelde ik eerder weerzin. Het is natuurlijk heel vervelend voor deze mensen dat ze het voor hun gevoel zo zwaar te verduren krijgen maar hun problemen vallen in het niet bij dat van de “gewone mensen” die door de crisis zijn getroffen. Mensen die dakloos zijn geraakt of hun kinderen niet meer te eten kunnen geven. Dat er door de rijken minder etentjes gegeven kunnen worden en de kinderen niet langer naar dure privéscholen kunnen is niet bepaald schokkend.
De auteur van dit boek is goed bekend met het wereldje dat ze beschrijft. Haar vader, David Alger, was een beroemde investeringsexpert die omkwam tijdens de aanslag op de Twin Towers. Zelf werkte Cristina Alger onder andere als analist bij de bekende investeringsbank Goldman Sachs. De Darlings van New York is een aardig debuut dat de financiële crisis eens vanuit een andere invalshoek beschrijft. Origineel is het zeker.
ISBN 9789046812884 | Paperback | 384 pagina's | Nieuw Amsterdam | juni 2012
Vertaald door Lidwien Biekmann, Gerda Baardman en Wim Scherpenisse
© Annemarie, 02 juli 2012