Chris Cleave

Toon alleen recensies op Leestafel van Chris Cleave in de categorie:
Chris Cleave op internet:
 

Moed! Moed!


De Tweede Wereldoorlog bleek een kans voor veel vrouwen om eindelijk uit hun korset - soms letterlijk - los te komen. Ze konden hun steentje bijdragen aan de oorlog, zeker nu er zoveel mannen ten strijde waren getrokken.

Dit verhaal vertelt over een van hen, de achttienjarige Mary North. Zij meldt zich onmiddellijk als Engeland Duitsland de oorlog verklaart als vrijwilliger bij het ministerie van Oorlog. Het valt haar tegen dat ze ingezet wordt als lerares, maar ze probeert er het beste van te maken. Ook als ze de opdracht krijgt om al haar leerlingen vanuit Londen te evacueren naar het platteland en ze eigenlijk zonder werk zit. Maar er blijken altijd kinderen achter te blijven …

De man die haar via het Ministerie aanstuurt is Tom Shaw, met wie Mary een relatie krijgt. Tom doet zijn best om uit de oorlog te blijven al voelt hij zich toch wel een beetje schuldig als zijn beste vriend Alistair zich aanmeldt en naar het vasteland gestuurd wordt.
Als Mary Alistair ontmoet, beseft ze dat ze de verkeerde gekozen heeft. Maar een verloving verbreken dat deed je niet in die tijd. Niet zomaar.

Tegen de achtergrond van de oorlog groeien deze drie jonge mensen op. Vriendschap, jaloezie, passie en verraad vormen de ingrediënten van een spannende, maar vooral menselijke roman.

Het draait om de blokkade van Malta en de dodelijke bombardementen op Londen, twee gebeurtenissen die een enorme impact hadden op vele levens. Grootste feiten verteld door drie personages ten tonele te brengen, wiens ‘kleine’ verhaal gedeeltelijk gebaseerd is op het verleden van de schrijver.

Chris Cleave (1973) werd in 2008 bekend door zijn roman Kleine Bij, het betoverende verhaal over een zestienjarige asielzoekster uit Nigeria, een moeder uit Engeland en het geheim dat hen bindt. Beide grootvaders van Cleave vochten in de Tweede Wereldoorlog. Hun levensverhalen, en die van zijn grootmoeders, inspireerden Chris Cleave tot het schrijven van zijn nieuwe roman. Behalve de oorlog en de sterk aan verandering onderhevige sociale omstandigheden van die tijd, brengt Cleave ook kleinere thema’s ten berde. De reacties van de Britten op de eerste donkere Amerikanen en een kind met dyslexie voor het zo genoemd werd.

Het is vooral vanwege de historische achtergrond een indrukwekkend boek, maart laten we de mooie woordkeuze van Cleave niet vergeten. Zijn mooie zinnen maken het lezen zeer plezierig.

‘De wind die haar ranselde, had al door half Londen geblazen en was aangevuld met de tinnen, vermolmende geur van alle ontbrekende dingen.’

‘Bedden waarin (...) -deze koperen theaters met onwillekeurige dialoog- lagen nu stil en verbogen te schommelen op gespleten vloeren en weenden dons de straat op.’

‘Londen was een stilgevallen grammofoon zonder hand om op te winden.’


ISBN 9789044630848 | Paperback | 384 pagina's | Uitgeverij Prometheus | juni 2016
Vertaald uit het Engels door Mario Molegraaf

© Marjo, 08 augustus 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: