Anneloes Timmerije

Toon alleen recensies op Leestafel van Anneloes Timmerije in de categorie:
Anneloes Timmerije op internet:

 

Zwartzuur Zwartzuur


 
"Acht verhalen over mensen die zoeken naar een opening in het verborgen deel van hun leven. Zij verlangen naar verwantschap of verbondenheid, naar een moment van ontmoeting en hopen op werkelijk contact." staat op de achterflap.

Timmerije zet in een paar pagina's haar personages zo goed neer dat je helemaal mee leeft. Het zijn herkenbare situaties, tragisch soms, ontroerend, confronterend. Ik noem er een paar, maar ze zijn allemaal fantastisch.

In het verhaal "loopdroom" vindt een eenzaam meisje een hond die vastgebonden aan een boom achtergelaten is. Het meisje beseft dat ze de eigenaar op moet sporen, zeker als blijkt dat de hond "kunstjes" kan en op een bijzondere manier afgericht moet zijn. Maar voor ze ertoe bereid is om haar enige vriend weer af te staan, gebeurt er iets dramatisch.. "ze doen wel hun best om interesse te tonen in mij en daarom spelen we in het weekend gezinnetje. Dat betekent leuke dingen doen en vervolgens evalueren en analyseren."

"Aus liebe" gaat over een vader en dochter die elkaar alleen maar hun liefde kunnen tonen via de Mattheus Passion. Ieder jaar gaan ze samen naar een uitvoering, maar toen het meisje zestien was had de vader tijdelijk een andere geloofsovertuiging waarin de Mattheus niet paste.
"en zelfs toen ze de draad van hun muziek weer oppakten, gebeurde dat aarzelend, onwennig bijna, alsof zij opnieuw moesten leren vader en dochter te zijn."

'Aanspraak" is een ontroerend verhaal over een kleine jongen die het leven van een oude man opvrolijkt.
"maar je bent al zo allenig,"zegt Dario.
"vandaag niet knul, vandaag heb ik een goeie dag."
"Knul? Raar woord. Xieje, Marcus, "zei Dario en rende naar zijn moeder.


"De plaats der dingen": een man is geobsedeerd door orde en netheid. "Hij hoeft zijn ogen niet te sluiten om te zien hoe het vroeger was, want alles is onveranderd gebleven. De zit-eetkamer met de nepzijden lampenkappen en de eiken uitschuiftafel, de ouderlijke slaapkamer, nu de zijne, het keukentje en de badkamer- de balkondeur klemt zelfs als vanouds."
Maar dan komt de werkster in opstand...

Het mooiste verhaal is het titelverhaal "Zwartzuur".
Sofia is na de dood van haar ouders in huis gekomen bij tante Kiep.
"terwijl ik opgroeide vertelde Kiep wie Kat (=de moeder) was. Ik luisterde, maar alleen maar naar de mooie verhalen. Het waren geen verhalen met een kop en een staart, eerder vertellingen. Hoe ze van huis naar school fietsten, bijvoorbeeld, en welke jongens ze leuk vonden, maar ook over de ontdekking dat ze allebei een dagboek met een rode kaft hadden en daarin op dezelfde dag van hetzelfde jaar voor het eerst hun bijnaam hadden geschreven, in koeienletters."
Er ontstaat een bijzonder band tussen Sofia en Kiep, die innig blijft, ook als Kiep voelt dat ze gaat sterven.

Stuk voor stuk zijn de verhalen juweeltjes, het is me nog nooit overkomen dat ik een verhaal uit een bundel voor een tweede keer wilde lezen, het is Anneloes Timmerije gelukt. Zwartzuur is een verhaal dat alles heeft: tragiek, maar ook humor. Verbondenheid, weemoed, ontroering, prachtig geschreven.
 


ISBN 9045701936 | Paperback | 192 pagina's | Uitgeverij Augustus | 2005

© Marjo, mei 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer: