Amanda Hodgkinson

Toon alleen recensies op Leestafel van Amanda Hodgkinson in de categorie:
Amanda Hodgkinson op internet:
 

Britannia Road 22 Britannia Road 22


De liefde voor boeken is Amanda Hodgkinson met de paplepel ingegoten toen haar ouders een tweedehands boekenzaak openden. Ze deed niets anders dan lezen, lezen en nog eens lezen; hier werden de eerste zaadjes gepland op weg naar het schrijverschap. Maar pas toen ze zelf 2 kinderen had, besloot ze haar droom om schrijver te worden te gaan volgen. Dat resulteerde in haar debuutroman 'Britannia Road 22'. Amanda woont tegenwoordig met haar gezin  in Frankrijk.

Is er een toekomst zonder verleden? Dat is de vraag waar Janusz en Silvana voor staan wanneer ze na 6 jaar van elkaar gescheiden geweest te zijn weer bij elkaar komen. Op het moment dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wonen ze met hun zoontje Ardek in Warschau. Janusz neemt dienst in het Poolse leger en Silvana gaat terug naar haar geboortedorp. Beiden raken ze letterlijk en figuurlijk de weg kwijt en komen in onverwachte omstandigheden terecht die de hele oorlog zullen duren. In 1945 vinden we Janusz terug in Engeland, waar hij werk en een huis heeft gevonden en Silvana en Ardek kan laten overkomen uit het verwoeste Polen. Het is een tijd van wederopbouw op de brokstukken van de verloren jaren – maar hoe stevig is het fundament wanneer het verleden wordt doodgezwegen?
Britannia Road 22 staat voor alles wat Janusz en Silvana zoeken: rust, vrede en veiligheid. Rust na de turbulente tijd die achter hen ligt, vrede na de oorlog die ze hebben doorstaan en veiligheid voor hun gezin. Kunnen ze hun wegen die zo lang uit elkaar hebben gelopen weer naar elkaar toe buigen of zijn ze het spoor voor altijd bijster?

Wat dit boek zo bijzonder maakt is dat het geen 'gewoon' oorlogsboek is, maar juist de gevolgen van de oorlog zo boeiend beschrijft. Hoe gaat het verder met mensen die zulke verschrikkingen overleven? Daar is vaak weinig aandacht voor en Britannia Road 22 geeft dit ontzettend goed weer. Het is een boek met oprechte emoties, prachtig taalgebruik en een indringend verhaal dat van het allereerste begin boeit. De personages zijn mooi geportretteerd met veel aandacht voor thema's als schuld en boete, moederliefde en de band tussen een vader en zijn zoon. Een overweldigend en monumentaal debuut die door de prettige schrijfstijl ook nog eens een genoegen is om te lezen.


ISBN 9789022959879 | Paperback | 384 pagina's | Uitgeverij Orlando | februari 2012
Vertaald door Tjadine Stheeman

© Joanazinha, 11 april 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Britannia Road 22 Britannia Road 22


In 1946 arriveren de Poolse Silvana en haar zoon Aurek in Engeland. Ze zijn op weg naar Janusz, de echtgenoot van Silvana en vader van Aurek. De oorlog is voorbij en het gezin zal eindelijk weer herenigd worden. Janusz heeft een huisje voor zijn gezin gehuurd en dit opgeknapt. Alles is gereed voor een nieuwe start.

Wanneer het moment daar is voelt het onwerkelijk. Ze hebben elkaar zes jaar niet gezien en dat is een lange tijd. Aurek was nog maar een baby toen zijn vader afscheid van hem nam en Silvana was een jonge vrouw van eenentwintig. Nu is Aurek een wilde, onhandelbare jongen van zeven en Silvana is met haar zevenentwintig lentes al grijs. En ook Janusz is veranderd. Het gezin, dat compleet van elkaar vervreemd is, neemt zijn intrek in hun nieuwe huis op Britannia Road 22.

Zowel Silvana als Janusz zijn vastbesloten om er het beste van te maken. Een hereniging is immers waar ze al die jaren naar uit hebben gekeken. Ze hebben ernaar gesnakt weer een gezin te vormen. Maar het valt niet mee. Silvana en Aurek hebben zich tijdens de oorlog in de bossen verscholen. Onder armzalige omstandigheden wisten ze met grote moeite te overleven. De kleine Aurek is half verwilderd en kan zich maar moeilijk aanpassen aan het leven in Engeland. Silvana heeft haar jongen al die jaren als een leeuwin beschermd. Nu moet ze leren haar zoon los te laten en dat valt haar zwaar.

Ook Janusz heeft het moeilijk. Zijn vrouw is een schim en zijn zoon is bang voor hem. Dit is niet het plaatje wat hij voor ogen had. Hij doet zijn best om een goede echtgenoot en vader te zijn. Toch betrapt hij zichzelf er regelmatig op met zijn gedachten elders te zijn. In zijn hart is hij bij Hélène, een Frans meisje dat hij in de oorlog heeft ontmoet. Silvana heeft geen weet van de gevoelens van haar man maar ook zij draagt een geheim met zich mee. Een geheim zo groot dat ze zich afvraagt of ze het ooit uit zal kunnen spreken.

Britannia Road 22 is een meeslepend boek. Het is ontroerend en soms haast kwellend om te lezen hoezeer Silvana en Aurek aan elkaar gehecht zijn. Hun liefde voor elkaar is zo groot dat het hun ontwikkeling in de weg staat. De band tussen moeder en kind  is dermate hecht dat Janusz zich eenzaam voelt te midden van zijn eigen gezin. Het is aandoenlijk om te lezen hoezeer beide volwassenen hun best doen om het leven weer op te pakken. De bereidwilligheid om, omwille van hun zoon, weer een gezin te vormen is indrukwekkend.

Ik lees graag debuten en dit boek maakt mij weer duidelijk waarom dat zo is: De auteur heeft haar ziel en zaligheid in het verhaal gelegd. Het is heel mooi geschreven met een goed gekozen afwisseling tussen heden en verleden. Achterin in het boek staat een boeiend interview met Amanda Hodgkinson evenals een aantal leesclubvragen. Orlando uitgevers heeft met Britannia Road 22 een prachtig boek toegevoegd aan haar mooie collectie.


ISBN 9789022959879 | Paperback | 384 pagina's | Uitgeverij Orlando | februari 2012
Vertaald door Tjadine Stheeman

© Annemarie, 17 februari 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: