Alexandra Terlouw-van Hulst

Toon alleen recensies op Leestafel van Alexandra Terlouw-van Hulst in de categorie:
Alexandra Terlouw-van Hulst op internet:

 

Eén vrouw, twee mannen Eén vrouw, twee mannen


Alexandra Terlouw-van Hulst

Wie Eén vrouw, twee mannen leest, doet er goed aan zich eerst even de geschiedenis van Koning Arthur voor de geest te halen. Dit boek is namelijk losjes op die geschiedenis gebaseerd en komt in de verhaallijn én in vele kleine verwijzingen terug.
Mocht u net als ik de kennis van het oude verhaal niet meteen paraat hebben; de mythische koning Arthur was verwikkeld in ingewikkelde familie- en liefdesrelaties. Hij kreeg een kind met zijn halfzus Morgana, Mordred genaamd, een kind dat hem op latere leeftijd veel gevaar en onheil zal brengen en die ten slotte de ondergang van een heel koninkrijk in gang zal zetten.
Arthur trouwt met Guinevere, die echter op haar beurt een verhouding krijgt met een ridder van Arthur, Lancelot.
Arthur komt op deze manier in de positie dat hij zijn geliefde overspelige vrouw berechten moet, waardoor deze op de brandstapel terecht komt, maar op het nippertje door Lancelot wordt gered.

Alexandra Terlouw plaatst het personage van Guinevere in onze tijd in de schoenen van Jeannet, die gelukkig getrouwd is met Artur.  Op een dag vindt ze een brief die haar doet vermoeden dat Artur haar niet alles heeft verteld over zijn verleden.
Ze wil een einde maken aan hun relatie, maar vertrekt eerst naar Parijs om even afstand te nemen en ontmoet daar de cellist Jester. Ze stort zich met hem in een woelige affaire, die een wonderlijke vorm aanneemt als Jester na haar thuiskomst ineens onverwachts op haar stoep blijkt te staan, blijft logeren en uiteindelijk deel uit maakt van haar gezin. Van weggaan bij Artur is inmiddels geen enkele sprake meer.

Ondertussen hebben zich in het thuisfront tijdens haar afwezigheid ontwikkelingen voorgedaan die de verhoudingen flink onder druk zetten.
Het drijft het verhaal uiteindelijk, net als bij Koning Arthur, tot een dramatisch slot, maar staan in de mythe de twee liefdesrivalen in oorlog tegenover elkaar, in de schepping van Terlouw is Artur een stuk vergevingsgezinder en ontstaat er een diepe vriendschap tussen de beide mannen die zelfs gemoedelijk met hun gedeelde vrouw in één huis verblijven.

Eén vrouw, twee mannen is het tweede boek van Alexandera Terlouw. Haar eerste boek De man van Tsinegolde, was een indrukwekkend autobiografisch verhaal over de oorlog gezien door de ogen van drie zusjes. Het boek was een succes en kreeg veel publiciteit.
Haar tweede boek is duidelijk meer fictie, al is het op een oud stramien gebaseerd. Het verhaal heeft niet de impact van Tsinegolde, maar je kunt merken dat Terlouw, op 79 jarige leeftijd, zich duidelijk als schrijfster heeft ontwikkeld.
Vond ik dat bij Tsinegolde, haar schrijfstijl af en toe nog wat haperde, in dit boek is dat veel minder, ze heeft de smaak duidelijk te pakken en schrijft vloeiender dan in haar eerste boek. De ontwikkelingen, met name die uit het verleden, zijn af en toe wat ongeloofwaardig omdat ze vasthoudt aan het vertelraam van koning Arthur, maar toch wordt je meegesleept in het verhaal van Jeannet en haar twee mannen. Ook de andere personages zijn sterk geportretteerd.


ISBN 9789491567 | Paperback | 286 pagina's | Uitgeverij De Kring | september 2014

© Willeke, 01 oktober 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: