Aglaia Bouma

Toon alleen recensies op Leestafel van Aglaia Bouma in de categorie:
Aglaia Bouma op internet:
 

Niets te verbergen Niets te verbergen


Nederland, 2029: Maud is een zelfbewuste jongedame die haar leven naar volle tevredenheid leidt. Ze geniet van het gemak dat de moderne technologie met zich meebrengt. Zo vindt ze het ideaal dat haar koelkast aangeeft wanneer ze boodschappen moet doen en ook de berichtjes op haar telefoon waarin de tamponfabrikant vermeldt dat haar menstruatie er weer aan zit te komen, komen goed van pas. Sommige mensen in haar omgeving reageren angstig op het verlies van hun privacy maar Maud vindt dat maar overdreven.

Sinds de economie in Amerika volledig is ingestort, wordt Nederland overspoeld door illegale Amerikanen. Zij hopen in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Deze Amerikanen hebben geen telefoon of ingebouwde chip, met DNA-profiel, die bewijst dat ze een verblijfsvergunning hebben. Veel Nederlanders hebben een hekel aan de Amerikaanse gelukszoekers maar dat geldt niet voor Maud. Ze heeft zelfs een illegaal in huis genomen. Toen ze de zeventienjarige George onder erbarmelijke omstandigheden op straat vond, heeft ze hem onder haar hoede genomen. Maud probeert via het illegale circuit een verblijfsvergunning voor George te bemachtigen. Tot die tijd moet George zich goed verbogen houden want als Maud en George door burgerservice gesnapt worden, zijn de gevolgen niet te overzien.

Maud deel haar mening graag op een openbaar forum. Hoe meer mensen haar berichten waarderen, hoe beter ze zich voelt. Wanneer Maud berichtjes over een farmaceutisch bedrijf plaatst, reageert het bedrijf verbolgen. Er wordt zelfs met gerechtelijke stappen gedreigd. Maud maakt zich geen zorgen, niemand kan haar wat maken. Ze voelt zich veilig in een wereld waar alles en iedereen openheid van zaken geeft. Haar vriendin Amity denkt er heel anders over. Als ze samen wat gaan drinken kiest Amity voor cafeetjes die maar weinig bewakingscamera’s hebben. In haar eigen huis heeft ze zelfs een afluistervrije ruimte ingebouwd. Maud begrijpt Amity niet. Denkt ze nu echt dat burgerservice tijd heeft om alles en iedereen in de gaten te houden?

Dan belt burgerservice bij Maud aan. Een ernstig kijkende heer en dame vermoeden dat Maud iemand in haar huis verbergt. Maud heeft er geen rekening mee gehouden dat haar koelkast al haar aankopen registreert. Maud woont alleen maar doet de laatste tijd inkopen voor twee. Het lukt Maud de twee af te poeieren maar de schrik zit er goed in. De handige snufjes waar ze zo dol op is, kunnen zich dus ook tegen haar keren. Ook het farmaceutische bedrijf heeft nog het nodige voor haar in petto.

Je hebt het thema van dit boek vast al geraden: privacy. Ook tegenwoordig gaan we al behoorlijk achteloos met onze privacy om. Supermarkten registreren onze aankopen met behulp van de handige klantenpassen en op internet delen velen van ons open en bloot hun diepste gevoelens. Schrijfster Aglaia Bouma maakt met dit boek duidelijk dat we best wat zorgvuldiger met onze persoonlijke gegevens om mogen gaan. Het gemak van de moderne tijd kan zich uiteindelijk tegen ons keren, dat ondervindt ook Maud.

Aglaia Bouma heeft goed nagedacht over de nabije toekomst en de gebruikte technologie is geloofwaardig. Persoonsgegevens staan in het elektronische burgerdossier. Wie ooit een misstap begaat, wordt daar de rest van zijn of haar leven mee geconfronteerd. Het leukste moderne snufje is de virtuur. Wie wil weten wat het is zal het boek moeten lezen want ik verklap het niet. Daarnaast is er ook nog een aangrijpende verhaallijn over de jeugd van Maud.

Maud verdient haar geld als prostituee. Dit geeft het verhaal een bijzondere invalshoek. Maud heeft een aantal opvallende klanten en Aglaia Bouma beschrijft veel klantbezoeken in geuren en kleuren. De klanten van Maud komen niet al te best uit de bus. De een heeft een bilpartij vol pukkels, anderen hebben vreemde geslachtsdelen. Soms is het grappig om te lezen, soms is het op het onsmakelijke af. Ik vraag me af waarom de auteur juist deze invalshoek voor dit verhaal heeft gekozen. Is het omdat Maud zich door haar beroep ook letterlijk blootgeeft? Van mij had de schrijfster wel wat minder aandacht aan de seksuele escapes van Maud mogen besteden, het voert nogal de boventoon. De boodschap is in ieder geval duidelijk: ga zorgvuldig met jouw privacy om!


ISBN 9789491875137 | Hardcover | 239 pagina's | LetterRijn | april 2015

© Annemarie, 07 mei 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: