Trent Stewart

Toon alleen recensies op Leestafel van Trent Stewart in de categorie:
Trent Stewart op internet:

 

De onmogelijke opdracht van het Benedict Genootschap De onmogelijke opdracht van het Benedict Genootschap


Daar zijn ze weer, de vier kinderen die het Benedict Genootschap vormen: Rens, 11 jaar oud en het rekenwonder; Constance, de jongste, de meest eigenwijze, wiens intellectuele gaven overschaduwd worden door haar vreselijke karakter. Kat, het meisje, dat met haar emmertje vol geheimzinnige spulletjes overal een uitweg kan vinden en Skip, de verlegen bolleboos met het ijzeren geheugen.

Na twee avonturen ( zie 'De geheime missie' en 'De levensgevaarlijke reis') wonen ze bij meneer Benedict in huis. Rens, Skip en Kat hebben hun familie bij hen, maar Constance heeft geen idee wie haar ouders waren en waar die zijn. Dat is alvast een van de thema's in dit boek, naast vriendschap en verraad. Meneer Benedict heeft de Fluisteraar (een soort hersenspoelmachine) weer in bezit en is druk bezig met allerlei experimenten, waarvan de kinderen het juiste niet weten. Zij worden beziggehouden met lessen.

Als het verhaal begint zitten Rens en Constance bij elkaar in een kamer, Skip en Kat in een andere. Ze moeten 'het dilemma van de gevangene' oplossen. Het dilemma is als volgt: twee verdachten worden apart opgesloten, en tegen allebei wordt gezegd dat de ander alles verteld heeft. Hetgeen niet zo is, maar er wel toe kan leiden dat er gepraat wordt. Nu zitten de kinderen met dat dilemma: kiezen ze voor verraad of zullen ze zwijgen.
Het blijkt nog niet zo makkelijk om tot overeenstemming te komen, maar de slimme Kat weet door te dringen tot de andere kamer, en zo kunnen ze het probleem eensluidend oplossen.

Dit is natuurlijk heel interessant, en het heeft geleid tot de Engelstalige titel, maar eigenlijk komt deze kwestie niet zoals ik gedacht had verder terug in het boek. Het gaat er waarschijnlijk meer om dat de vier door hun speciale krachten en eigenschappen samen te voegen iedere moeilijkheid kunnen oplossen.

Dat lukt hen natuurlijk ook weer in dit verhaal, waarin meneer Gordijn, de tweelingbroer van meneer Benedict een nieuwe poging waagt om de Fluisteraar in bezit te krijgen. Het is de strijd tussen goed en kwaad, met de afloop die in jeugdboeken hoort, in een lekker spannend verhaal. Misschien is een en ander wat ongeloofwaardig, bijvoorbeeld de strijd zoals die op het dak plaatsvindt tussen een van de tienmannen (handlangers van meneer Gordijn) en Molenweer, Kats vader, maar eigenlijk vind ik dat niet storend. De manier waarop het verteld wordt sleept je mee, en je ziet het voor je. Ik bedoel maar: in zijn films haalt Batman ook toeren uit die gewoon niet kunnen en toch geniet je er van!

Ik ben een fan van deze kinderen, en ik hoop niet dat dit derde deel het einde betekent. Maar het lijkt er helaas wel op. Alle losse draadjes zitten vast of zoals de jongste uitroept:

'Maar waar moeten we het dan over hebben?' jammerde Constance. 'Er zijn geen problemen meer!'
Gelukkig reageert Kat:  'O, ik weet zeker dat we wel iets vinden,' zei Kat en ze grinnikte naar de jongens. 'Jullie ook?'


ISBN 9789026127885 | Hardcover | 333 pagina's | Uitgeverij De Fontein | mei 2010
'the mysterious Benedict Society and the prisoner's dilemma' vertaald door Marce Noordenbos | Leeftijd: 9+

© Marjo, 02 juni 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer: