Trent Stewart
Categorie: Recensies 6-9jr
De geheime missie van het Benedict genootschap
Rens is behalve zelfstandig ook een slim joch, hij had alle studieboeken van de lagere en de middelbare school al doorgewerkt, toen de directeur van het weeshuis tenslotte maar een privé-lerares aanstelde. Behalve zijn lerares is mevrouw Perumal ook zijn steun en toeverlaat. Maar nu is hij toch echt op zichzelf aangewezen. In de krant hadden ze de advertentie gezien met de tekst "Ben jij een begaafd kind en op zoek naar kansen?"... Rens voelde zich wel aangesproken.
De test blijkt te bestaan uit nogal vreemde vragen... of je televisie kijkt, of naar de radio luistert (Rens' antwoord was overigens op beide vragen ontkennend), een aantal kennisvragen en ook nog 'ben je dapper?' Tot ieders verbazing is Rens de enige die door de test komt, en hij moet zich vervoegen op een andere plek, met alleen een potlood en een gum, voor de eveneens bizarre vervolgtest. Ook daar komt hij als enige doorheen. Hem wordt gevraagd te wachten, en dan voegen zich de kinderen bij hem die zijn gezellen zullen zijn in een spannend avontuur.
Chip - eigenlijk George- Washington, een mager en schuchter jongetje met een fotografisch geheugen, die niets wil vertellen over waar hij vandaan komt en Kat Weeral, een atletisch meisje dat nergens voor terug deinst en een handig emmertje met speciale attributen bij zich heeft om alle situaties het hoofd te bieden.
Kat heeft geen moeder meer, en haar vader is verdwenen toen ze twee was. Ze zijn alle drie op een heel eigen manier door de testen gekomen, ze hebben een soortgelijke achtergrond, en ze vragen zich nu toch wel heel erg af wat de bedoeling is van dit alles!
Maar er volgen nog meer proeven, en een vierde kind voegt zich bij hen, voor ze eindelijk meneer Benedict ontmoeten, die de man is die zeer speciale kinderen zocht en nu heeft gevonden.
Het vierde kind blijkt een klein kind, dat Constance heet. Zij is een zeer koppig eigenwijs kind, dat overal in eerste instantie afwijzend op reageert. Ook een wees...
Wat wil meneer Benedict van hen? Op een eiland staat een school voor begaafde kinderen. Daar moeten ze heen. Want in die school gebeuren vreemde dingen: daar vandaan worden boodschappen uitgezonden, die mensen niet bewust ontvangen, maar die wel een grote invloed hebben op hun doen en laten. De man die daar mee bezig is, wil de wereld in zijn macht krijgen, en dat lukt hem al aardig.
Meneer Benedict vraagt de kinderen om erachter te komen wie de man is, en wat hij precies doet. Iedere dan brengen ze verslag uit door middel van morseseinen...
Ze zullen dat alleen met vieren kunnen volbrengen, zegt hij, omdat ze elkaar aanvullen en versterken.
Rens is de hoofdpersoon, alles wordt vanuit zijn visie verteld. Het is een fantastisch verhaal, waarin dingen gebeuren die gelukkig niet kunnen, maar die wel heel aannemelijk zijn. Een spannend avontuur, dat de kinderen tot een goed einde moeten zien te brengen. Inderdaad hebben ze elkaar hard nodig om er voor te zorgen dat ze niet ontmaskerd worden, en toch bereiken wat ze willen: toegang tot de werkruimtes van meneer Gordijn, om diens geheim te ontdekken.
Een boek dat je in een ruk uit wil lezen!
Het wordt aanbevolen voor liefhebbers van Roald Dahl, maar dat begrijp ik niet zo goed. Ik heb niets tegen Dahl, maar volgens mij kan iemand die zijn boeken niets vindt, of niet kent, heel goed genieten van dit dikke boek!!
Een aanrader...
ISBN 9026101279 | Hardcover | 446 pagina's | Uitgeverij De Fontein | juli 2007
Vertaald door Marce Noordenbos | Leeftijd: 9+
© Marjo, oktober 2007
De levensgevaarlijke reis van het Benedict Genootschap
Meneer Benedict heeft intussen alle moeite gedaan om alle slachtoffers van meneer Gordijn weer tot normale mensen te maken, en de kinderen zijn weer teruggegaan naar hun ouders of verzorgers. Alleen Constance niet. Zij mocht bij Meneer Benedict en Nummer Twee, zijn assistente, blijven.
Nu, een jaar later, worden ze gevieren bijeen gebracht voor een reünie, en voor een verrassingsfeest. Maar als je begint aan een boek van bijna vierhonderd pagina's, dan begrijp je wel dat het allemaal niet verloopt zoals de bedoeling was!
Net zijn de kinderen tot hun grote vreugde weer bij elkaar, als ze bericht krijgen dat Meneer Benedict en Nummer Twee ontvoerd zijn. Natuurlijk zit meneer Gordijn er weer achter, die het afgelopen jaar ook niet stilgezeten heeft!
Meneer Benedict heeft ontdekt wie zijn en Gordijns ouders zijn. Ze waren wetenschappers, en leden ook allebei aan de slaapziekte, waar zowel Meneer Benedict als meneer Gordijn regelmatig door van de wereld raken. Nu blijkt dat de ouders een plantje gevonden hadden, waardoor het gezin zou kunnen genezen. Maar de plant zou als het in verkeerde handen valt, heel gevaarlijk zijn, dus hebben ze hun ontdekking verborgen. De kinderen zullen het nu moeten vinden, zegt Meneer Gordijn, willen ze de twee ontvoerden nog ooit terugzien.
Ik viel er zeker niet van in slaap! Integendeel, tot in de kleine uurtjes bleef ik wakker om het uit te lezen, zo spannend is het verhaal. De karakters en de individuele speciale gaven van de kinderen zijn prima uitgewerkt. Het avontuur is fantastisch, maar niet ongeloofwaardig, evenals de bijfiguren.
Als we het hebben over een opvolger voor Harry Potter, dan geef ik de voorkeur aan het Benedict Genootschap!
ISBN 9789026124747 | Hardcover | 448 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2008
The mysterious Benedict Society and the perilous journey, vertaald door Marce Noordenbos, | Leeftijd: 9+
© Marjo, oktober 2008
De onmogelijke opdracht van het Benedict Genootschap
Na twee avonturen ( zie 'De geheime missie' en 'De levensgevaarlijke reis') wonen ze bij meneer Benedict in huis. Rens, Skip en Kat hebben hun familie bij hen, maar Constance heeft geen idee wie haar ouders waren en waar die zijn. Dat is alvast een van de thema's in dit boek, naast vriendschap en verraad. Meneer Benedict heeft de Fluisteraar (een soort hersenspoelmachine) weer in bezit en is druk bezig met allerlei experimenten, waarvan de kinderen het juiste niet weten. Zij worden beziggehouden met lessen.
Als het verhaal begint zitten Rens en Constance bij elkaar in een kamer, Skip en Kat in een andere. Ze moeten 'het dilemma van de gevangene' oplossen. Het dilemma is als volgt: twee verdachten worden apart opgesloten, en tegen allebei wordt gezegd dat de ander alles verteld heeft. Hetgeen niet zo is, maar er wel toe kan leiden dat er gepraat wordt. Nu zitten de kinderen met dat dilemma: kiezen ze voor verraad of zullen ze zwijgen.
Het blijkt nog niet zo makkelijk om tot overeenstemming te komen, maar de slimme Kat weet door te dringen tot de andere kamer, en zo kunnen ze het probleem eensluidend oplossen.
Dit is natuurlijk heel interessant, en het heeft geleid tot de Engelstalige titel, maar eigenlijk komt deze kwestie niet zoals ik gedacht had verder terug in het boek. Het gaat er waarschijnlijk meer om dat de vier door hun speciale krachten en eigenschappen samen te voegen iedere moeilijkheid kunnen oplossen.
Dat lukt hen natuurlijk ook weer in dit verhaal, waarin meneer Gordijn, de tweelingbroer van meneer Benedict een nieuwe poging waagt om de Fluisteraar in bezit te krijgen. Het is de strijd tussen goed en kwaad, met de afloop die in jeugdboeken hoort, in een lekker spannend verhaal. Misschien is een en ander wat ongeloofwaardig, bijvoorbeeld de strijd zoals die op het dak plaatsvindt tussen een van de tienmannen (handlangers van meneer Gordijn) en Molenweer, Kats vader, maar eigenlijk vind ik dat niet storend. De manier waarop het verteld wordt sleept je mee, en je ziet het voor je. Ik bedoel maar: in zijn films haalt Batman ook toeren uit die gewoon niet kunnen en toch geniet je er van!
Ik ben een fan van deze kinderen, en ik hoop niet dat dit derde deel het einde betekent. Maar het lijkt er helaas wel op. Alle losse draadjes zitten vast of zoals de jongste uitroept:
'Maar waar moeten we het dan over hebben?' jammerde Constance. 'Er zijn geen problemen meer!'
Gelukkig reageert Kat: 'O, ik weet zeker dat we wel iets vinden,' zei Kat en ze grinnikte naar de jongens. 'Jullie ook?'
ISBN 9789026127885 | Hardcover | 333 pagina's | Uitgeverij De Fontein | mei 2010
'the mysterious Benedict Society and the prisoner's dilemma' vertaald door Marce Noordenbos | Leeftijd: 9+
© Marjo, 02 juni 2010