Torben Kuhlmann

Toon alleen recensies op Leestafel van Torben Kuhlmann in de categorie:
Torben Kuhlmann op internet:
  Categorie: Recensies 6-9jr

Armstrong Armstrong


De avontuurlijke reis van een muis naar de maan
Torben Kuhlmann


Met zijn debuut Lindbergh over de muis die een vliegtuig bouwde en als eerste muis non-stop naar Amerika vloog, prijkte Kuhlmann - terecht - bovenaan de boekenranglijsten. "Het afstudeerproject van Torben Kuhlmann is een waar kunstwerk. Zijn fascinatie voor vliegtuigen en bijzondere machines heeft hij verwerkt in een prentenboek waarin de illustraties nog veel meer vertellen dan de tekst..." staat er op de cover van dit boek te lezen.

En nu ligt zijn boek over een andere bezoeker van het luchtruim voor me, getiteld Armstrong naar de man die de eerste stap op de maan zette. Maar wat wij niet weten is dat in 1954 een kleine Amerikaanse muis hem al voor ging! Hoe hij dat voor elkaar kreeg kunnen we lezen én zien in dit boek.

Het begint allemaal met een grote telescoop waardoor de muis elke nacht de sterrenhemel en vooral de door hem zo geliefde maan bekijkt. Alles wat hij ziet schrijft hij op.Tijdens een geheime ontmoeting met andere muizen wil hij over zijn ontdekkingen vertellen maar ze wilden het niet weten. De maan... dat is gewoon een grote gele kaas! Helemaal niet van steen zoals ons muisje beweert.

Teleurgesteld gaat het muisje naar huis maar daar ligt een brief... 'Je hebt gelijk. Kom bij me op bezoek' staat er in de brief met daarbij een toegangskaartje voor Smithsonian. En zo gaat onze muis vol goede moed op reis, op weg naar het museum 'vol mensenontdekkingen'. Maar beneden wacht hem een grote verrassing. Daar is namelijk een museum waar je de geschiedenis van de muizenluchtvaart kunt volgen! Op de afbeeldingen die aan de muur hangen, komen we onze muizenheld uit Lindbergh nog tegen! De oude grijze muis die hem geschreven heeft, vertelt ons muisje alles wat hij weet over de muizenluchtvaart.

Helemaal opgeladen door alles wat hij gezien en gehoord heeft, gaat muis weer naar huis. Daar begint hij te werken aan zijn plan. Hij is namelijk vastbesloten, hij zal de eerste muis worden die op de maan zal landen! We zien het muisje berekeningen maken, lessen volgen op de universiteit (veilig bovenop de lamp) Hij worstelt met het maken van een ruimtepak, hoe moet dat? En hoe komt hij de lucht in? Zijn creativiteit en ideeën zijn ongeëvenaard, overal weet hij wel een oplossing voor te vinden. Hij test steeds alles uit en soms gaat dat goed maar meestal niet. Dan moet onze muis weer helemaal opnieuw beginnen.

Ondertussen hebben mensen lucht gekregen van de plannen van deze geniale muis. Zij willen hem hebben... Er worden zoekacties gehouden, speurhonden ingezet en net op het nippertje kan muis een hen ontsnappen en toch aan zijn geweldige reis beginnen. Zijn achtervolgers vinden alleen zijn tekeningen en berekeningen... met alle latere gevolgen van dien!


Het hele boek is prachtig, prachtig, prachtig. Het is zo bijzonder hoe de uitvindingen en de reis worden weergegeven. Na het voor mij een beetje teleurstellende tweede boek Mollenstad is dit boek weer helemaal top. De mooie terra- en bruintinten geven het verhaal authenticiteit, alsof je in een oud fotoalbum zit te kijken. De uitvindingen van de muis zijn weergaloos, juist omdat hij zulke alledaagse dingen weet te gebruiken en om te bouwen voor zijn doel. 

Dit boek wordt weer een bewaarboek, een koesterboek, om nog vele keren uit de kast te pakken en te lezen en te bekijken. Ik geef het een dikke tien.

Bekijk ook vooral het inkijkexemplaar


ISBN 9789051165630 | Hardcover | 128 pagina's | De Vier Windstreken | september 2016
Vertaling: Joukje Akveld | incl. korte geschiedenis van de ruimtevaart | formaat: 22,0 x 28,5 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 13 november 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Lindbergh Lindbergh


Het grote avontuur van een vliegende muis
Torben Kuhlman


Dit mooie, dikke prentenboek begint met een getekend krantenknipsel geplaatst op 22 mei 1927 in The New York Tribune waarin een 'foto' staat van Charles Lindbergh, de man die als eerste non-stop van Parijs naar New York vloog.
Maar wat heeft dat met die vliegende muis te maken? Nou... Charles Lindberg heeft alles aan die muis te danken!

De muis was namelijk een geleerde muis, hij hield zich het liefst op in bibliotheken waar hij stiekem de boeken van mensen las. - Op de prachtige afbeeldingen in bruintinten zien we de muis handig gebruik maken van een leesbrilletje dat op een boek is blijven liggen. -
Maar op gegeven moment ontdekt muis dat al zijn muizenvrienden verdwenen zijn. Ze zijn gevlucht want ze zijn hun leven niet meer zeker, de mensen hebben namelijk de gruwelijke muizenval uitgevonden! Om aan dit vreselijke lot te ontsnappen zijn al zijn muizenvrienden massaal vertrokken naar Amerika.

Muis besluit hen te volgen, maar in de Hamburgse haven wemelt het van de katten, de muis kan onmogelijk ongezien aan boord van een schip glippen. Verslagen keert hij om. Maar onderweg brengen een stel vleermuizen hem op idee, hij wil ook vliegen! Dan kan hij toch naar Amerika!
Hij verzamelt allerlei materialen en knutselt een stel vleugels in elkaar. Maar helaas, de vliegpoging mislukt.
Muis zal helemaal opnieuw moeten beginnen.

Geïnspireerd door de stoomtrein begint muis aan zijn volgende vliegmachine te bouwen.
We zien muis allerlei gevaarlijke tochten ondernemen om de benodigde onderdelen te verzamelen, hij steelt horloges, trekt veters uit schoenen, pikt radertjes uit wekkers. En dan volgt de vlucht.
Op de illustraties zien we muis op een hoge hijskraan staan, helemaal klaar voor zijn grote vlucht over de oceaan. Arme muis, opnieuw mislukt zijn plan, het vliegtuig stort neer, de vlucht wordt zelfs bijna zijn einde.
Inmiddels is de vliegende muis opgemerkt door de pers maar ook door de uilen. Deze vogels maken het hem erg lastig. Als dreigende wachters zie je ze voor zijn raam en op de schoorstenen zitten. Muis kan nauwelijks op rooftocht voor zijn nieuwe vliegtuig. 

Maar muis geeft niet op, de bouw vordert langzaam en uiteindelijk is zijn vliegtuig klaar. En deze keer lukt het!
Muis vliegt non-stop naar Amerika en wordt wereldnieuws. Hij wordt nu hij een beroemde piloot is in vliegshows gevraagd, een jongetje leest de aankondiging, de naam van dat jongetje is Charles Lindbergh...

Niet alleen het verhaal is geweldig, het zijn ook de schitterende afbeeldingen die dit dikke prentenboek zo bijzonder maken. Je gelooft bijna niet dat dit boek het debuut is van illustrator Torben Kuhlman. Alles is perfect.
Het verhaal speelt zich af in 1912 en Kuhlman weet die tijd van weleer prachtig weer te geven. De afbeeldingen hebben de kleuren van oude, bijna vergeelde foto's maar toch sprankelen ze.
Muis zelf wordt vanuit verschillende perspectieven weergegeven, vooral bij de tweede vliegpoging, waarbij we muis in vol ornaat op zijn rug zien, heb je het gevoel achter hem, boven op de hoge hijskraan te staan. Het is werkelijk ongelofelijk hoe knap Kuhlman alles weet te verbeelden.

Het is een boek voor kinderen vanaf 6 jaar maar het is bijna zeker dat ook volwassenen nauwelijks weerstand aan dit boek kunnen bieden.
Koop het, lees het, bekijk het, vertel erover, geef het aan iedereen cadeau, want dat verdient dit prachtige boek!

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051163582 | Hardcover | 96 pagina's | De Vier Windstreken | mei 2014
formaat: 21,5 x 28,0 cm leeftijd: Vanaf 6 jaar

© Dettie, 12 juni 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: