Nico Voskamp

Toon alleen recensies op Leestafel van Nico Voskamp in de categorie:
Nico Voskamp op internet:
  Categorie: Recensies 6-9jr

De ivoren dolk De ivoren dolk


,,De Stichting Archeologie Amersfoort vroeg mij een jeugdboek te schrijven ter gelegenheid van de 750ste verjaardag van de stad. Het moest zich afspelen in 1375, omdat ze over dat jaar veel informatie hebben. Er was toen een jaarmarkt op de Hof waarvan resten zijn gevonden bij opgravingen: stijgbeugels, mokken, zwaarden en meer.’’ Zegt Nico Voskamp in een interview in het AD.

De jaarmarkt speelt dan ook een belangrijke rol in dit boek over Wouter, zoon van de smid. Zijn vader heeft het er maar druk mee. Hij en Wouter willen spullen verkopen zoals spijkers, stijgbeugels, jachtmessen en... dolken. De smid heeft naast de gewone dolken één bijzondere dolk gemaakt met een handvat van ivoor. Op de marktkraam ligt die dolk dan ook in een apart doorzichtig kistje dat vastgemaakt is aan de kraam. Zo kan niemand het gauw wegpakken.

Er komt een jongen, Bertram, tijdelijk bij hun in huis slapen. Bertram is de knecht van jonkheer Pepijn, een akelige man. De beide jongens worden vrienden. Wouter ziet hoe zwaar Bertram het heeft bij de jonkheer en heeft erge medelijden met hem.
Wouter vindt de jaarmarkt altijd prachtig, er is zoveel te zien. Maar hij staat alleen achter de kraam, vader heeft het veel te druk. Maar hij wil zo graag het toernooi zien. Hij vindt vooral het kruisboogschieten, messenwerpen en de paardenrennen geweldig spannend. Gelukkig wil zijn zusje wel even zijn werk overnemen en zo kan Wouter alles bekijken. Daardoor ontdekt hij iets gemeens van jonkheer Pepijn...

De volgende ochtend blijkt dat de ivoren dolk gestolen is en dat moet in huis gebeurd zijn, de smid heeft zelf de dolk mee naar huis genomen. De smid is razend. Als jonkheer Pepijn van de diefstal hoort zegt hij dat Bertram het gedaan heeft. Arme Bertram komt in de gevangenis terecht maar Wouter laat het er niet bij zitten, hij weet zeker dat Bertram onschuldig is en Pepijn het zelf gedaan heeft. Maar hoe kan hij dat bewijzen...

In hetzelfde interview zegt Nico Voskamp: "Ik ging vaak bij de Stichting Archeologie Amersfoort langs en las allerlei boeken die de stichting heeft uitgebracht." Dat is te merken in het verhaal. Vrij gedetailleerd beschrijft hij de spelen, het werk en de gemaakte spullen in de smederij, de gebruiksvoorwerpen, het eten, de kleding, de hygiëne enz. enz. Dat is leuk om te weten. Vooral de beschrijving over het maken van de dolken was bijzonder om te lezen. Daarnaast is het ook een lekker spannend verhaal geworden.
Erg fijn is ook het 14e-eeuwse kaartje van Amersfoort voor- en achterin het boek en de verklarende woordenlijst waar voorin het boek naar verwezen wordt. Zo kan je precies zien waar alles zich afspeelt en wat de woorden betekenen.
Een bijzonder en prettig leesbaar boek.


ISBN 9789026124907 | Hardcover | 94 pagina's | Uitgeverij De Fontein | februari 2009
Leeftijd: 9+

© Dettie, 01 april 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: