Lucy Hawking

Toon alleen recensies op Leestafel van Lucy Hawking in de categorie:
  Categorie: Recensies 6-9jr

George 3: De knal in het heelal George 3: De knal in het heelal


Flaptekst:
Annies vader Erik is wetenschapper. Hij heeft een superintelligente computer waarmee je naar de ruimte kunt reizen. Samen met haar buurjongen George heeft Annie al veel avonturen in het heelal beleefd.

Deze keer is Erik betrokken bij een belangrijk experiment in Zwitserland. Het onderzoek richt zich op het ontdekken van het ontstaan van het heelal. Maar een groepje wetenschappers probeert het onderzoek te saboteren. Zullen ze daarin slagen? En aan wiens kant staat Kuijper, die al eerder Eric dwarsboomde in zijn onderzoek? Waarom wil hij zo graag Annie en George spreken?
--
Dit boek is het laatste deel van de trilogie. In de eerste twee delen De geheime sleutel naar het heelal en De schat in het heelal  hebben we al kunnen kennismaken met George die heel milieubewuste ouders heeft. Hij mocht geen vervuilende, stroomverslindende computer of gameboy maar wel een varken, Freddie. Dankzij Freddie die door een gat in de heg wandelde heeft hij Annie, zijn buurmeisje leren kennen. Erik, haar vader, is wetenschapper en weet alles over het heelal. George vindt het geweldig en vooral Kosmos, de superintelligente computer, is heel bijzonder. Kosmos kan een venster maken waardoor je het heelal binnen kunt stappen en reizen kunt maken. Daardoor leren ze heel veel over het heelal. Ze bezoeken zelfs Mars. Natuurlijk wil iedereen wel zo'n apparaat als Kosmos. Ene dr. Kuiper is er erg in geïnteresseerd en deinst nergens voor terug om Kosmos in zijn bezit te krijgen. Daardoor komen Erik, Annie en George in groot gevaar.


Dit laatste deel van de trilogie begint met Freddie, die van lief, klein varkentje is uitgegroeid tot een enorm groot varken die niet meer in de achtertuin paste. Hij is naar de kinderboerderij gebracht maar is daar door de drukte erg ongelukkig. De kinderen vragen aan Kosmos of hij een mooie woonplek voor Freddie weet, en dat weet hij... hij adviseert de kelder van de universiteit Foxbridge. Als hij de kinderen via het venster de plek laat zien, blijkt dat er net een geheime bijeenkomst gehouden wordt van GETZ (Geen Extra Toegevoegde Zwaartekracht). Zij zijn tegen het Zwitserse project met de deeltjesversneller waar vader Erik ook aan meewerkt. Ze denken dat dat daardoor het heelal vernietigd zal worden. GETZ zet alles op alles om het werk van Eric in een kwaad daglicht te stellen. Eric moet voor Orde van Wetenschappers verschijnen omdat hij een uitstapje naar de maan heeft gemaakt via Kosmos en het venster open had laten staan zodat George hem kon volgen. Dit is natuurlijk tegen alle regels in. Ook dat de kinderen Kosmos gebruikt hebben om een woonplek voor Freddie te zoeken is natuurlijk niet waarvoor Kosmos gemaakt is.
Voordat Erik naar de Orde van Wetenschappen vertrekt geeft hij George de hamster Poekie, die eigenlijk ook een supercomputer is, en zijn ruimtepak. Via Poekie zoekt dr Kuiper contact, Erik is in groot gevaar en hij wil hen helpen. Maar kunnen Annie en George hem deze keer wél vertrouwen gezien zijn akelige gedrag in voorgaande tijden?
Naast al deze perikelen heeft George ook erge moeite met Victor, de schoolgenoot van Annie's nieuwe school. Waarom moet hij nu overal bij zijn. Hij wil veel liever met Annie alleen alles ondernemen.


Het is een vlotgeschreven, boeiend en interessant verhaal. De zwart-wit illustraties van Elly van Hees bij het verhaal over George en Annie zijn erg humoristisch en toevoegend.
De supercomputer Kosmos is bijna een mens, hij denkt zelf, zoekt oplossingen, is gevoelig voor complimentjes en soms chagrijnig. Dat maakt het verhaal luchtiger. Het hele verhaal is overigens goed van toon en ondanks de moeilijke materie heel interessant, prettig en soms ook humoristisch.
Er wordt ook heel veel uitgelegd in ingevoegde kaders doorheen het boek. Er staan schitterende (NASA) ruimtefoto's, weetjes van wetenschappers, duidelijke afbeeldingen en tekst die precies verbeelden of vertellen waar Erik, dr. Kuiper, Kosmos of George en Annie het over hebben.  Voor kinderen én volwassen die geïnteresseerd zijn in wat zich in het heelal afspeelt is dit boek echt een aanrader. En ben je daar niet in geïnteresseerd dan is het evengoed een heel leuk, bijzonder en spannend boek.


ISBN 9789049924676 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Pimento | december 2011
Uitstekend vertaald door Aimée Warmerdam | Leeftijd: 9+

© Dettie, 05 maart 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

George 4: George en de onbreekbare code George 4: George en de onbreekbare code


In eerdere boeken van deze serie hebben George en zijn vriendinnetje Annie al meer spannende avonturen beleefd in de ruimte. Zij hebben namelijk een groot geheim: via een superrobot kunnen ze in de ruimte reizen. Die opent dan een soort poort voor hen, en ze zijn meteen waar ze zijn willen.

George wil al zo lang een mooie foto maken van Saturnus. Met zijn telescoop moet dat toch een keer lukken. Maar tot zijn verbazing staat er iets heel anders op de foto. Het lijkt wel een ufo! Iets waar op staat IAM! Zou Erik, de vader van zijn buurmeisje Annie, iets meer weten? Erik is hoogleraar natuurkunde, en weet ook heel veel van alles wat met de ruimte te maken heeft.

Er gebeuren allerlei vreemde dingen – geldautomaten spugen al hun geld uit; in steeds meer regio’s valt de elektriciteit uit - vliegtuigmaatschappijen vragen geen geld voor tickets als je die bestelt en nog meer. Heeft dit te maken met die ufo? Natuurlijk gaan de kinderen op onderzoek uit, en ze raadplegen Kosmos, hun supercomputer. Maar die doet ook al vreemd.

‘Maar wat kunnen we dan doen?’ vroeg Annie.
‘Is dit allemaal niet een beetje te ingewikkeld voor twee kinderen?‘
’Nee, Annie,’ zei George zelfverzekerd.
‘Dat dacht ik eerst ook, maar er is hier niemand anders die iets kan doen en we moeten het proberen. Zelfs je vader kan het kennelijk niet oplossen. We moeten iets doen, Annie.’


Nu komt even goed uit, dat Annie een heel mooi werkstuk wil maken voor school. Over scheikunde. Ze hoeven niet te liegen, alleen maar te verzwijgen en zo hun superrobot vragen om hen te brengen naar de plaatsen waar ze willen zijn. Ze wil meer weten over water op planeten, over koolstof en nog meer van die dingen. En de robot trapt er in, terwijl hij eigenlijk helemaal niet aan hun kant staat. Hij is namelijk gehackt, en gehoorzaamt iets of iemand anders. En wie dat is, daar gaan George en Annie achteraan. Natuurlijk mag dat zomaar niet, en moeten ze ongehoorzaam zijn.

Een serie voor jongeren vanaf 9 jaar die een bijzondere interesse hebben voor alles wat met de ruimte te maken heeft. Wil je meer weten over sterren en planeten, worm- en zwarte gaten, over robots en computers dan is dit de perfecte serie. Behalve een spannend verhaal krijg je namelijk ook heel veel duidelijke informatie over al die dingen. In dit vierde deel gaat het specifiek over een supercomputer, over hacken, over veilig internetten en natuurlijk over codes en getallen. Er zijn veel bijlagen gewoon tussen de tekst, zodat het aansluit bij het verhaal. Er zijn prachtige kleurenfoto’s van planeten, en dan is er ook dat spannende avontuur dat George met zijn buurmeisje Annie beleeft.

Lucy Hawking is een Engels journalist en schrijfster. Ze is de dochter van theoretisch fysicus Stephen Hawking en diens ex-vrouw Jane Wilde.


ISBN 9789020621884 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Kluitman | oktober 2016
Leeftijd: 9+

© Marjo, 18 april 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: