Jeanet Kingma
Mosselvogel
Wat ze ook graag doet is over het strand lopen struinen op zoek naar bijzondere schelpen, of misschien wel haaientanden.
Op de eerste dag al vindt ze een haaientand. Is dat even geluk hebben! Ze heeft ook een mossel opgeraapt:
‘Raar groot was hij. Zwart, met bovenop een glinsterplek. Ik zakte op mijn hurken. Eigenlijk had ik al genoeg schelpen: kleine roze, een mooi slakkenhuis en grote gladde in heel veel kleuren grijs. Toch pakte ik de schelp op. Hij was dicht! Zou er nog een diertje in zitten? Ik draaide hem rond. Aan één kant zat een zilverig vlekje. Mooi! ‘
Ze vindt het erg jammer als Chiel met zijn wilde gedrag haar emmer omgooit. Waar is die schelp nou? Ze vindt hem niet terug.
Even later ontmoeten ze een jongen die vertelt dat hij op zoek is naar haaientanden. Hij heeft zelfs een speciale zeef bij zich. Maar wat hij ook heeft is een dichte mossel! En die lijkt wel erg veel op de mossel die Riska kwijt was.
Sjoerd wil graag ruilen, maar Riska trapt er niet in. Pas later, als ze meer met elkaar gaan optrekken, en samen een hut gaan bouwen ‘verboden voor kinderen onder de acht’, ruilt ze in een opwelling toch (ter wille van de vriendschap?). En ze ontdekt iets vreemds: de mossel die ze in een blauw doosje heeft gelegd, gaat langzaam open, en ze ziet een roze ding. Wat is dat? Een diertje?
Sjoerd is de enige die ze erover vertelt. Samen kijken ze wat er gebeurt. Er komt een heel vreemd diertje uit de mossel. Een vogel! Ze beseffen al snel dat ze dit niet rond moeten bazuinen.
Op de camping woont een mevrouw die sieraden maakt met bijzondere veertjes, en er loopt een man rond die bijzondere vogels wil spotten. De kinderen vertellen dus niemand wat zij hebben. Maar een vogel moet vliegen, een vogel heeft vrijheid nodig.
Jeanet Kingma schrijft over vriendschap. Enerzijds is er de realistische vriendschap tussen twee kinderen, anderzijds is er hun gezamenlijke zorg voor een fantasiedier.
Riska is een verlegen, bescheiden meisje, dat door de ik-vorm heel goed naar voren komt. Als lezer voel je haar aarzeling, beleef je mee hoe ze langzaam vertrouwen schenkt, en hoe door de gebeurtenissen op de camping haar zelfvertrouwen groeit. Het is daardoor een heel gevoelig boek geworden, een erg mooi verhaal, en het zou jammer zijn als het slechts een bepaalde groep lezers zou aanspreken.
Jeanet Kingma (Almelo, 1967) is kunstenaar en docent. Dit is haar eerste boek voor kinderen. Moge er maar veel volgen!
ISBN 9789044827057 | Hardcover | 156 pagina's | Clavis Uitgeverij | april 2016
Illustraties van Myriam Berenschot | Leeftijd vanaf 8 jaar. NUR 282
© Marjo, 05 juni 2016
Mosselvogel
Maar alles verandert als de mossel opengaat en er iets roods in zit. Het is geen mossel maar een piepklein vogeltje met rode donsveertjes! Ze waarschuwt Sjoerd en samen brengen ze het mosselvogeltje naar hun geheime hut. Het beestje is hongerig, heel erg hongerig zelfs. Riska is gek op vogels maar in haar boek Vogels van Europa kan ze niets vinden over het vogeltje. Wat voor soort zal het zijn?
Op de camping staan ook twee vogelkenners maar de twee kinderen durven hen niets te vragen, ze zijn veel te bang dat ze hun vogel kwijt zullen zijn als de beide mannen hem zien. Maar de mannen hebben wel een foto gemaakt die hun voor raadselen stelt, wat is dat voor rode vlek daar op het dak van die caravan? Sjoerd en Riska weten het wel en houden hun hart vast. Gelukkig is de foto heel onduidelijk geworden. Maar toch... stel dat de vogel ontdekt wordt, wat gaat er dan met de bijzondere vogel gebeuren, wat dat hij bijzonder is, beseffen ze maar al te goed.
Er dreigt echter een nog veel groter gevaar. Er staat namelijk een vrouw op de camping die gek is op veertjes, ze heeft al een paar mooie rode veertjes gevonden van de mosselvogel en ze wil meer van die veertjes. Ze gaat daarin heel ver, de kinderen houden hun hart vast, zo direct gaat de Mosselvogel dood door die hebberige vrouw.
Ondertussen groeit de mosselvogel tegen de klippen op, hij heeft ook altijd honger. Elke keer zijn ze weer verrast als ze het dier zien.
Ik hield mijn adem in. Hij leek wéér groter geworden. Hij had nu geen donsveertjes meer, maar felrode glanzende volwassen vogelveren. De oranje vlekken onder zijn ogen gloeiden en zijn grijze snavel was stevig, net als zijn poten. Hij was, zeker weten, de allerbijzonderste vogel die ik ooit had gezien.
De kinderen verzinnen van alles om aan eten te komen voor het beestje. Maar dan, op een dag is de vogel weg! Verdwenen! Die mevrouw zal toch niet... Sjoerd en Riska zoeken overal, waar is hij en is hij veilig?
Het verhaal is lekker spannend, vol fantasie.
Riska is de verteller. Zij en Sjoerd hebben er een grote klus aan om hun geheim te kunnen bewaren én de vogel te verzorgen want er zijn ook nog ouders die vinden dat hun kinderen mee moeten naar een museum of zo. Heel onhandig als je weet dat er een hongerige vogel zit te wachten. Ook Riska's kleine broertje wordt een probleem, hij weet van het bestaan van de hut en zeurt steeds of hij mee mag. Elke keer moeten ze wat anders verzinnen waarom het niet kan, tot ergernis van Riska's moeder.
Het verhaal zelf straalt verder de hele spannende sfeer uit die kinderen zelf kunnen oproepen. Als het al niet spannend is dan maken ze het door hun fantasie wel spannend! Er had ietsje meer vaart in kunnen zitten, enkele beschrijvingen zijn soms wat aan de lange kant maar dat neemt niet weg dat je geboeid blijft doorlezen.
Doorheen het boek staan aardige zwart-wit afbeeldingen van Myriam Berenschot, die in kleur denkelijk beter tot hun recht zouden komen.
Al met al een fijn leesboek dat kinderen zeker zal aanspreken.
ISBN 9789044827057 | Hardcover | 156 pagina's | Clavis Uitgeverij | maart 2016
Leeftijd 8+
© Dettie, 28 april 2016