Hans Kuyper
Kat in 't bakkie, rijmen is een makkie
De titel alleen is al geweldig, en let op... de versvoeten kloppen.
Dat wil zeggen, het ritme klopt, of zoals Hans Kuper zou zeggen... de zinnen huppelen.
Dat ik überhaupt wéét wat dat zijn, ‘versvoeten ’ komt door dit boek. Het is een kinderboek over poëzie schrijven, oftewel versjes maken. De schrijver begint bij het begin, hij legt uit wat dat nu eigenlijk is, een versje, en vertelt over de verschillende vormen en technieken.
“Een versje is een klein verhaaltje dat rijmt en dat huppelt. Dat is een versje.
Het verschil tussen een versje en een verhaal is dat een verhaal ergens naar toe gaat.
En een gedicht staat stil.
Daarom gaat poëzie heel vaak over’ dingen waar je even bij stil staat’
Of waar je bij stil zou moeten staan. Gevoelens bijvoorbeeld. Of een heel mooi plekje op deze aarde, of een bijzonder mens .Een goed gedicht zet de wereld even stil”
Het leuke van dit boek is dat Kuyper de moeilijke woorden en termen niet bepaald schuwt; alliteratie, eindrijm, gepaard rijm, verspringend rijm, strofes, en enjambement, het komt allemaal voorbij.
Moeilijk?
Welnee, de meeste dingen blijken namelijk helemaal niet zo ingewikkeld te zijn als ze klinken. Een strofe is bijvoorbeeld gewoon een couplet,.
Enjambement is een zin die doorloopt in een volgende regel
En alliteratie is een beginrijm;
“Paul” zegt pap, “wat zie je pips”
“Tja , pap..ik zit tjokvol chips”
Alliteratie.
Ieder hoofdstukje begin met een gedicht. Erg leuke gedichten overigens. In dat gedicht wordt een bepaalde vorm of techniek gebruikt en daarna wordt het uitgelegd. Met het gevolg dat je dat gedichtje dus nóg een keer gaat lezen, met inmiddels méér kennis, en dus met andere ogen.
Het leukste van dit boek is toch wel het aanstekelijke enthousiasme waarmee de schrijver vertelt en uitlegt. Het plezier spat er van af en je wordt aan alle kanten aangemoedigd om ook te gaan schrijven. Het hoeft niet perfect te zijn, al doende leert men. Als het maar huppelt, dan kom je een heel eind.
Ik word altijd jaloers op de kinderen van nu bij een boek als dit ... Had ik vroeger maar zo’n boek gehad. Maar waar heb ik het over, want ik heb het nú, en ook voor mij viel er héél wat te leren.
Ik denk trouwens dat er bij kinderen wel enige begin-interesse nodig is, maar heb je een kind met gevoel voor taal in je buurt…laten lezen dit boek,
En aan de slag, met vallen en opstaan ... als het maar huppelt.
De illustraties zijn overigens van Georgien Overwater, en erg grappig. Ze maken het boek helemaal af en nóg toegankelijker.
ISBN 9789025852498 | Hardcover | 45 pagina's | Uitgeverij Leopold | augustus 2008
Leeftijd: 9+
© Willeke, 10 september 2010
Kat in 't bakkie, rijmen is een makkie
Op de achterflap:
Als Hans Kuyper op bezoek is in een klas, vragen kinderen hem vaak: wat is het mooiste dat u geschreven heeft?'
Hij antwoordt dan meestal met een klein versje:
Ik was een ijsje, toch kreeg ik er geen.
Dat was ontzettend, afschuwelijk gemeen!
Maar ik moest huilend, en tegen mijn zin,
mokkend met mama een modezaak in.
Vooral die laatste zin, daar gaat het hem om. Zie jij waarom hij die zo mooi vindt?
Nu heeft hij een boek geschreven voor kinderen waarin staat wat een vers is, hoe je het maken kunt. Ook rijm hoort daarbij, in alle vormen, zelfs sinterklaasgedichten.
Hij legt uit dat het verschil tussen poëzie en proza net zo is als het verschil tussen een foto en een film.
"Een goed gedicht zet de hele wereld even stil"
Over de buitenkant van een vers valt ook veel te vertellen: de strofes, refreinen, het ritme, hoe je moet lezen. Over rijmschema's en scanderen. Natuurlijk staan er ook voorbeelden bij, een mooie vormgeving waarbij gewerkt wordt met kleuren en typografie. De prachtige tekeningen van Georgien Overwater maken het helemaal af.
Ook voor volwassenen die willen dichten is dit heel verhelderend. Als je het boek gelezen hebt ken je inderdaad het antwoord op de hier boven gestelde vraag.
ISBN 9025852491 | Hardcover | 45 pagina's | Uitgeverij Leopold | 2008
Vanaf 9 jaar
© Marjo, september 2008