Geronimo Stilton
Categorie: Recensies 6-9jr
Het monster van Frankenstein
Klassiekers
En het verhaal blijft hetzelfde!
In dit boek is er dus net als in het oorspronkelijke verhaal een omlijstend verhaal over de ontdekkingsreiziger Robert Walton, die brieven schrijft aan zijn zus, over de avonturen die hij meemaakt. Hij vaart ergens ten noorden van Rusland, als ze op een ijsschots een eenzame figuur zien: een verdwaalde reiziger hier in het onherbergzame noorden?
Ze nemen hem mee, en verzorgen hem totdat hij in staat is om zijn verhaal te vertellen. Het verhaal dat volgt is het hoofdverhaal, het verhaal van de wetenschapper Victor Frankenstein.
Hij is op zoek naar zijn schepping: het monster dat hij maakte en dat door bliksem een levend wezen werd. Geschrokken over het monsterlijke uiterlijk liet hij het in de steek, maar later probeerde hij het weer op te sporen. Het monster had namelijk al mensen vermoord, en zaaide paniek. Als hij het vindt, volgt er het verhaal van het monster zelf: hij is in feite een zachtaardig wezen dat zijn kracht niet kent, en voelt zich heel alleen en verlaten. Hij is toch geen monster... hij wil alleen een maatje, een vrouw.
De Geronimo Stiltonboeken zijn een succes, de ‘gewone’ verhalen over de eigenlijk zo bescheiden muis Geronimo, of over zijn zus Thea, die met haar vriendinnen allerlei avonturen beleeft. De series over het land Fantasia slaan al net zo goed aan, maar persoonlijk vind ik deze serie klassiekers dan net iets meer hebben. Het is fantastisch dat de makers van Geronimo op deze manier de kans grijpen om een nieuwe doelgroep kennis te laten maken met de klassieke verhalen. En wie weet lezen ze dan ooit ook nog eens de oorspronkelijke versie.
Zoals het hoort wordt in een nawoord Mary Shelley ten tonele gebracht als de enige echte schrijfster van het verhaal over het Monster van Frankenstein.
ISBN 9789085922827 | Hardcover | 215 pagina's | Uitgeverij De Wakkere Muis | december 2014
Vertaald uit het Italiaans door Dorette Swaans | Leeftijd: 8+
© Marjo, 13 januari 2015
Dinopech
Oerknagers: Deel 7
In dit zevende, maar prima losstaand te lezen deel wordt Geronimo zoals vaak gebeurt enigszins tegen zijn zin meegesleurd in een avontuur.
Maar voordat je dat verhaal begint te lezen wordt eerst aandacht besteed aan het wanneer, waar en wie. De stad waar de hoofdpersoon woont is Rotsford, en in een plattegrond wordt weergegeven hoe de omgeving er uit ziet. Met grappige vondsten als altijd: de metrosaurups, en de grot van de bokkenpruik. In het kort wordt verteld hoe het leven van de bewoners er uit ziet, wat ze eten- oerpap - en drinken – slurfeel - op basis van mammoetmelk. De bewoners zelf worden voorgesteld, en er is een voorwoord van de welbekende Geronimo Stilton, die het verhaal van zijn voorvader, Geronimo Stilstone gaat vertellen.
Geronimo en Thea zijn uitgenodigd voor een diner in het restaurant van hun neef Klem. Het verbaast hen, die is nooit zo gul, maar ach, eten willen ze altijd wel en Klem zet hen zoveel lekkere dingen voor dat ze zich ‘klem’ eten. Maar natuurlijk zit er een addertje onder het gras.
Voor Geronimo die het liefst lekker lui thuis zit, een enorme adder: het toetje wat ze gegeten hebben, kaasbavarois, was het allerlaatste. De kokkin, Meta Melkzuur, mist een belangrijk ingrediënt, super hete oerpepertjes...
Ja de lezer snapt het al: die moeten gehaald worden. Meta heeft een wedstrijd uitgeschreven. Wie het eerste pepertjes brengt wint onder andere een enorme kaasbavarois.
Geronimo komt er niet onderuit. Hij moet meedoen. Samen met Klem moet hij het opnemen tegen zes andere teams.
Ze vertrekken op Geronimos galoposaurus, maar komen al snel voor problemen te staan, Alhoewel... het zijn eigenlijk de problemen van anderen, maar we hebben hier wel te doen met een voorvader van onze Geronimo, en een Geronimo loopt niet voorbij aan mensen of dieren in nood. Of hij dan die bavarois nog kan winnen?
Bovendien, hij is nu eenmaal reporter, en zijn baas verwacht ook nog een verslag van de race, keurig gebeiteld op kleitabletten. Arme Geronimo, dat wordt hem vast te veel!
Het blijven leuke kleine verhaaltjes, waar kinderen van genieten. Ook deze serie heeft de leuke fleurige uitvoering: veel tekeningen, paginagroot soms, waarop veel te zien is; Het spel met de woorden in de tekst, die ook aangepast is aan de tijd waarin het speelt (‘wel alle dinobotten!’) en de humor: volop aanwezig.
Ze zullen er weer van smullen, de jonge lezertjes!
ISBN 9789085922841 | Hardcover | 124 pagina's | Uitgeverij De Wakkere Muis | december 2014
Illustraties van Giuseppe Faciotto en Daniele Verzini | Met kwartetvel | Leeftijd: 7+
© Marjo, 22 december 2014
De fenomenale reis
Fantasia: Deel 9
Het is een fantastisch mooi uitgevoerd boek. Prachtige kleuren - eigenlijk is er maar heel weinig wit in dit boek - dus heel veel kijkaanbod: in kleine tekeningen maar ook meerdere pagina’s achter elkaar. Neem bijvoorbeeld het moment dat Geronimo zich in Vampierlalaland bevindt. Dat komt de lezer een intermezzo tegen waarin uitgelegd wordt wat voor land dat is, hoe het er uit ziet - met kaart natuurlijk; wie er wonen, en wat hen bezighoudt. Een stamboom en een fraai getekende plattegrond van een kasteel. Dat stukje van het boek betekent al een behoorlijk periode kijk- en leesplezier!
Als je dan weet dat Geronimo op reis gestuurd wordt om allerlei attributen te halen in allerlei landen, dan snap je al wel dat er meer van dit soort fraais is. Het verhaal is als volgt...
Feeënkoningin Florina de Fleur laat Geronimo ophalen door de gouden feniks Vuurveertje. Dat vindt Geronimo wel heel erg leuk, maar tegelijk voelt hij dat er iets aan de hand is. Wat doet de koningin vreemd! Maar ze geeft hem de opdracht zeven magische voorwerpen te vinden, dus hij gaat op pad. Het Collier der Zoete Dromen, het Obscurant Pulver, de Kristallen Sarcofaag, de groene haren van de Drie Foeilelijke Feeksen, het Stenen Masker, de Ketting die Vast Niet Losmaakt en een ampul met Intens Verdriet, dat moet hij haar allemaal brengen. Alleen. Zonder harnas. Zonder kaart. Maar hij is hier in Fantasia niet de onbeholpen huismuis, niet het watje die het liefst op kantoor zit. Hier is hij de Ridder zonder Vrees of Blaam. Nou dat zal hij nu moeten waarmaken!
Gelukkig heeft hij veel vrienden. En die helpen ook om de koningin weer de oude te maken, want wat er daar in het kasteel aan de hand is, is niet pluis...
Ook voor degenen die geen Geronimofan zijn, is dit een prachtig kijkboek. Er staan puzzeltjes in - oplossingen achterin - er is een 3-dbril bijgevoegd om daar afbeeldingen mee te bekijken en er zijn plekken in het boek waar je lekkere geuren kunt ruiken. Mythische geuren. Er zit een kwartetkaart bij, en ik had het eerder al over de appendix: in het verhaal is sprake van een legendarium, een boek dat Geronimo veel informatie biedt op zijn avontuurlijke en gevaarlijke reizen. En dat legendarium zit dus ook bij het boek.
Ik denk dat dit negende deel van Fantasia het ultieme boek is. Nog mooier, dan kan niet.
ISBN 9789085922858 | Hardcover | 720 pagina's | Uitgeverij De Wakkere Muis | oktober 2014
Leeftijd: 7+
© Marjo, 24 november 2014
Fantasia VI
Fantasia: Deel 6
Hij is de hoofdpersoon in dit boek, en beleeft avonturen in het fantasierijk dat heel toepasselijk Fantasia heet en niets te maken heeft met Walt Disney.
Geronimo’s vijand is nu de koningin der heksenkoninginnen, Kuruvinda. Zij was al in bezit van de Vuurrobijn en zet nu alles op alles om de tweede steen te pakken te krijgen: de Blauwe Saffier. Als ze dat voor elkaar krijgt zal ze oppermachtig zijn, dus Geronimo staat een grootse taak te wachten.
Hij moet de profetie vervullen, de steen te pakken krijgen en drie keer verenigen wat nooit gescheiden had mogen worden. De dappere muis snapt er niet veel van, maar natuurlijk zijn er behalve geduchte vijanden ook trouwe helpers.
Een daarvan is ridder Azul, die wel stoer doet, maar een klein hartje blijkt te hebben.
‘mijn taak is levens redden, en niet kleuterjuf spelen voor wie ik gered heb.’
Het avontuur brengt de lezer langs een betoverd Rosarium, door Zompige Moerassen en naar het Gruwelkasteel. Er wordt strijd geleverd tussen Stank en Aroma, waar je als lezer echt de magische geuren kunt ruiken. Als de spanning je te teveel wordt, kun je tussendoor even een spelletje doen en Aan het eind zitten extra pagina’s met zelfs recepten. Er zijn berichten in een code die je met behulp van de codewijzer achterin zelf op kunt lossen. (Leuk ook om zelf geheime briefjes te gaan schrijven met je vriendjes!) Er is te veel om op te noemen eigenlijk, steeds ontdek je weer nieuwe dingen.
Ik hoef niet meer te vertellen wat het concept van de Geronimoboeken is, denk ik: maar waar de gewone serie al vol kleuren, grapjes en informatie zit, is dit een vermenigvuldiging. Bijna vierhonderd pagina’s vol leesplezier. Om te kijken ook, en om te doen. Geen wonder dat ouders hier blij mee zijn: kinderen zullen er menig uur mee zoet zijn en er nog de nodige kennis aan overhouden ook.
ISBN 9789085921660 | Hardcover | 380 pagina's | Uitgeverij De Wakkere Muis | oktober 2011
Vertaald uit het Italiaans door Loes Randazzo | Leeftijd: 7+
© Marjo, 29 november 2011
Fantasia
Fantasia: Deel 1
Het moet zowat zestien jaar geleden zijn, dat ik onze zoon voor het laatst voorgelezen heb. En dan was het nog niet altijd uit een recent boek of verhaal. Vergeleken met de boeken van Geronimo Stilton echter kan ik alleen maar vaststellen dat kinderboeken duidelijk enorm geëvolueerd zijn.
In dit verhaal over Geronimo Stilton (het eerste in een rij van vier over Fantasia) vindt de beroemde uitgever van “De Wakkere Muis” op zolder een mooi versierd doosje, met daarin een sleuteltje en een boodschap. Een trap daalt neer langs het licht van een ster aan de hemel, en hij wordt uitgenodigd, deze te bestijgen. Achter hem verdwijnen de treden een voor een. Er is geen weg terug. Boven aan gekomen staat hij voor een poort, die alleen met het sleuteltje kan geopend worden. Achter de poort wordt hij opgewacht door Prulletje Prulschrijver, een kikker-kroniekschrijver, die de boodschap vertaalt, en zich aan Geronimo als zijn gids doorheen Fantasia voorstelt. Want hij moet, als “Ridder zonder vrees of blaam” (hoe hij aan deze naam komt, zal hij nooit begrijpen) een feeënkoningin gaan redden. En daarvoor moet hij zeven rijken doorkruisen (heksen, zeemeerminnen, draken, aardmannetjes, kabouters, reuzen en feeën). Elk van deze rijken wordt aangeduid met een edelsteen en een (steeds hogere) muzieknoot. Zo is bijvoorbeeld de ingang naar het rijk van de zeemeerminnen (het tweede rijk) een grote topaas, en weerklinkt er uit het doosje de muzieknoot re. Geronimo zou trouwens Geronimo niet zijn, als hij geen problemen op zijn weg tegenkwam. Gelukkig moet hij die niet alleen oplossen. Onderweg maakt hij een aantal nieuwe vrienden die hem op zijn verdere reis vergezellen. Desondanks vraagt het nog een flinke inspanning om het feeënrijk te bereiken. Want zonder “tol” te betalen, kunnen zij geen enkel rijk verlaten. De voorwerpen, die Geronimo in het doosje vindt, zijn hier alvast een grote hulp hierbij. Maar voldoende zijn ze niet. Soms wordt er gevraagd naar een verhaaltje (klassiek legenden), of naar een mop...
Om te weten of Geronimo in zijn opdracht slaagt, kan ik jullie alleen maar aanraden het boek zelf te lezen.
Het boek wordt verteld vanuit het ik-standpunt (Geronimo).
Het boek sluit af met een verklarende (vooral mythologische) woordenlijst.
De evolutie in de kinderboekenwereld wordt niet alleen duidelijk uit de inhoud van het boek, of uit de manier van vertellen, maar ook uit de vormgeving. Illustraties staan niet netjes tussen of naast de tekst, neen, de lay-out van de tekst wordt gewoon aangepast aan de illustraties. Het boek is uitvoerig geïllustreerd met kleurrijke tekeningen om het verhaal te verduidelijken, en met kaarten en een beschrijving van de verschillende rijken. Ook worden woorden, die niet in de woordenlijst voorkomen, in aparte kadertjes verklaard. En we krijgen een aantal woorden een andere kleur en lettertype (voor een gedeelte kun je dat gebruik verklaren uit stemmingswisselingen bij de verschillende betrokkenen). Wat, gelet op het succes van de boeken (boekjes), duidelijk niet als echt storend wordt ervaren. Voor mij was dit wel even wennen. Al spelenderwijs worden ook een aantal deugden, zoals het helpen van vrienden, of respect voor de natuur, aangekaart. Het boek wordt verder aangeprezen als geurboek. Dit betekent dat je moet wrijven op de gekleurde edelstenen, die de inleiding vormen op elk rijk, om zo een geur vrij te maken. Zelf heb ik niet veel geroken, maar dit zal wel te wijten zijn geweest aan het feit dat ik een bibliotheekexemplaar van het boek heb, en al vele lezertjes mij voor waren.
ISBN 9789058930088 | Hardcover | 382 pagina's | Uitgeverij De Wakkere Muis | juni 2010
Leeftijd: 9+
© Lezer100, 18 november 2010
Reis door de tijd
Reis door de tijd: Deel 4
O jee, wat is aan de hand?
Geronimo gaat snel naar het Egyptisch museum waar professor O’Glief hem vertelt dat hij beschuldigd wordt van het tentoonstellen van een vals voorwerp, de spiegel van Cleopatra. Professor Volt is nu met een tijdmachine naar Egypte, en lijkt in groot gevaar. Al doet Geronimo het in zijn broek bij het idee dat hij moet reizen in een machine, er zit niets anders op. Hij krijgt gezelschap van Wilde Willie en diens nicht Maya.
Ze vertrekken met de Tempix, waarin zich een muizeriaalstraal bevindt waarmee de drie muizen omgetoverd worden als bewoners van de tijd waar ze naar toe reizen. Dat zal het oude Egypte worden, de tijd van Cleopatra. Eenmaal daar ontdekken ze dat de professor er wel geweest is, maar ook al weer verder gereisd is. Want de spiegel behoorde ook aan andere beroemde muizinnen: Börte, de vrouw van Djengiz Khan en Beatrice, de geliefde van Dante hebben hem ook in bezit gehad. En als laatste koningin Elizabeth van Engeland.
De reis gaat via Egypte naar Mongolië en via Florence weer naar Londen, naar verschillende voorbije eeuwen, naar verschillende dames met verschillende verhalen. Zal Geronimo de professor vinden en kunnen redden? En vooral: zal hij kunnen bewijzen dat de spiegel echt is?
De serie Reis door de tijd heeft hetzelfde concept als de gewone Geronimoserie. Er zijn ook hier verfraaiingen van letters, woorden en zinnen. Er zijn kadertjes met extra informatie, en het geheel is voorzien van kleurrijke tekeningetjes. Er zijn strips, paginagrote afbeeldingen, die soms als zoekplaatjes zijn opgezet, kortom: een feest om te lezen en te kijken!
Want de muis is een kluns, zijn onhandige maar oprechte bedoelingen brengen hem steeds in de problemen, en als een kat komt hij steeds weer op zijn pootjes terecht.
Het kenmerk waardoor de serie anders is, ligt in het feit dat Geronimo door de tijd reist en daar – leerzame – avonturen beleeft.
Achter in het boek staat technische informatie over Rob-O, de boordcomputer van de Tempix en de geheime files. Voorin is er het gebruikelijke voorstelrondje. En bij het boek zit nog een spel, alsof het nog niet genoeg is!
ISBN 9789085921912 | Hardcover | 320 pagina's | Baeckens Books | juli 2012
Vertaald door Loes Randazzo | Leeftijd: 7+
© Marjo, 04 september 2012
De karatekampioen
Geronimo Stilton: Deel 50
Voor hij weet wat er gebeurt, is Hyena zijn PKT (Persoonlijke Kaaskop Trainer) en wordt hij door de Japanse karatemeester Yamuisguchi, getraind, en door ene Pees Knagerwalser (die namen!) goed doorkneed. Of hij kampioen wordt moet je zelf maar lezen.
Er staat veel informatie in de tekst en in aparte kadertjes, zelfs hele pagina’s. Achterin wordt nog veel meer verteld over de sport. Er staat uitgelegd - uitgetekend - hoe je de band moet aanleggen, en hoe je je dient te gedragen. Want karate is niet alleen een sport, het is een filosofie en een kunst.
’Bij karate gaat het er niet om dat je wint, maar dat je niet verliest’
Dat is een Japans gezegde, en net als Geronimo leer je daar alles over. Japanse woorden leer je, wat je moet eten als atleet en Pees Knagerwalser doet voor hoe je moet kijken bij negen verschillende gemoedstoestanden...
Je weet natuurlijk wel dat je tegenwoordig bij iedere sportwedstrijd gecontroleerd wordt op doping! Lees maar eens hoe Geronimo er dat van af brengt…
Natuurlijk is er weer de leuke aankleding: mooie kleurige illustraties, en wat betreft de woorden, de gekleurde versieringen waarbij groen bijvoorbeeld staat voor iets rustigs en rood juist voor gevaar, of pijn.
Leerzaam, maar vooral leuk.
ISBN 9789085921752 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij De Wakkere Muis | februari 2012
Vertaald uit het Italiaans door Loes Randazzo | Leeftijd: 7+
© Marjo, 07 juli 2009
Superhelden tegen de dubbelgangers
Superhelden: Deel 1
Ze worden voorgesteld op de eerste pagina’s, dat is handig om af en toe terug te kijken wie wie ook al weer was, want deze helden zijn vaak incognito.
In het gewone leven is Magnum Brando gewoon pizzabezorger, maar berg je – als je boef bent tenminste!- als hij verschijnt in zijn heldgedaante!
In dit eerste boek is er sprake van een deeltjesversneller, waar het helmaal fout mee gaat. Dat veroorzaakt een enorme bende in Ratstad. Er blijkt een spiegelstad te zijn: Tuigstad!
Daar zijn de helden die we net hebben leren kennen ineens boeven! En de boeven blijken de redders. Erg verwarrend allemaal, maar natuurlijk wordt alles netjes opgelost.
Het is een serie die vooral voor jongens gemaakt lijkt te zijn: veel actie, veel geharrewar om het geen vechten te noemen. Het verhaal gaat in de richting van science-fiction, met smeltstralen en cyberpakken, maar het zet niet door. Het blijft een actieverhaal. Hoewel… de ontknoping, en ook het einde zijn wel weer heel apart!
In deze serie gaat het minder om de weetjes, al steek je er wel wat van op. Bij het project van de deeltjesversneller staat vrij veel uitleg. Maar er zijn in dit boek geen aparte kadetjes met uitleg over woorden of voorwerpen. Wel vinden we naast de gebruikelijke versieringen op de pagina’s, met letters, kleuren en tekeningetjes, korte strips.
Het blijft leuk om de versierde woorden te zien: het woord ‘uitrekken’ rekt zich ook letterlijk uit; het woord ‘beschamend’ staat zich met hoogrode kleur te schamen, en een woord als glimlach zit vol met smilies.
Er worden meteen al drie andere boeken in deze serie aangekondigd, dus de liefhebbers kunnen zich verheugen!
ISBN 9789085921585 | Paperback | 187 pagina's | Uitgeverij De Wakkere Muis | juli 2011
Vertaald uit het Italiaans door Loes Randazzo | Leeftijd: 7+
© Marjo, 25 juli 2011
Het hollende harnas
Geronimo Stilton: Deel 45
Op het nieuws hoort Geronimo over de leegloop van een hotel omdat het er spookt. Geronimo heeft het niet op spoken, maar als er een geheimzinnige brief in de brievenbus zit waarin hij gevraagd wordt naar het hotel te komen, gaat hij er natuurlijk heen! Er gebeuren inderdaad rare dingen als hij in zijn tijdelijk onderkomen is, maar al gauw blijkt daar geen spook achter te zitten. Het zijn grapjes van Speurneus Teus.
Maar alle grapjes ten spijt, Teus is ook serieus: hij wil Oswald Oostvlegel, de hoteleigenaar helpen. Die vertelt hen dat hij al een tijdje bedreigd wordt door Bissie Nes, ‘een zakenknager’, die het hotel wil overnemen, om er een fabriek van te maken. Daar zullen Geronimo en Teus wel een stokje voor steken, maar dan moeten er eerst allerlei duistere zaakjes opgelost worden. Teus gaat er vol tegenaan, maar Geronimo vindt het allemaal maar eng.
Dit Geronimoverhaal geeft in de gebruikelijke stijl, speels en met veel kleuren, informatie over een hotel. Er wordt uitgelegd wat een lobby is, hoe een receptie werkt, en wat dat vreemde woord ‘suite’ betekent. Er zijn dubbele pagina’s compleet vol getekend als zoekplaatjes, waar kinderen kunnen genieten van de bedrijvigheid en de kleuren. Er wordt natuurlijk met de tekst gespeeld, en in een terzijde wordt ook nog even gezegd dat je niet bang hoeft te zijn voor spoken. Het zijn immers trucjes!
Maar is dat wel zo? Als je dit boekje leest zou je toch bijna in spoken gaan geloven…
ISBN 9789085921592 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij De Wakkere Muis | juni 2011
vertaald uit het Italiaans door Loes Randazzo | Leeftijd: 9+
© Marjo, 01 juli 2011
Wie heeft schrokopje ontvoerd?/Dertien spoken voor Duifje Duistermuis
Geronimo Stilton: Deel 43 & 44
En alle boeken zijn volgens hetzelfde concept: veel kleuren, een heel aparte prentenboekachtige aankleding van de tekst, waarvan vele woorden ook nog versierd zijn, helemaal in de stijl van het woord. Bij het woordje ‘spoken’ staan de letters getekend op de figuurtjes van spoken, of als er een woord staat als ‘nauwer’, dan staan de letters erg dicht op elkaar.
En niet te vergeten: het opvoedende element: in ieder boek staan verklaringen van dingen die kinderen misschien niet kennen of begrijpen. Er wordt gewerkt aan de woordenschat, door soms van bepaalde woorden synoniemen te vermelden, er staan mopjes in, en spelletjes, kortom, het zijn speelse boeken. Volwassenen hebben vaak hun twijfels omtrent deze boeken: wat is het nou? Een hoop poespas? Een hoop flauwekul? Maar deze boeken worden vooral door beginnende lezertjes gelezen en door de oudere kinderen die niet van lezen houden. Zonder deze boeken zouden die kinderen misschien alleen de Donald Duck lezen...
Deze twee delen zijn voor de griezelliefhebbers onder ons. Duifje Duistermuis, die graag de vriendin van Geronimo wordt genoemd, maar dat eigenlijk niet is, zoekt Schrokopje, de vleesetende plant, die dient als waakplant. Die is namelijk verdwenen… In het tweede verhaal schrijft Duifje een erg spannend griezelverhaal over spoken.
Met de natuurlijke ook griezelige tekeningen zit je helemaal in het juiste sfeertje.
Niet lezen als je alleen thuis bent ’s avonds…
ISBN 9789085921516 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij De Wakkere Muis | mei 2011
Leeftijd: 7+
© Marjo, 22 mei 2011
Op naar de prehistorie!
Reis door de tijd: Deel 7
Nu hebben de piratenkatten evenwel de professor overvallen, en hem ontvoerd, met de bedoeling hem in de prehistorie achter te laten. Zal Geronimo op tijd zijn? Kan hij Professor Volt redden?
Het is mijn eerste stripboek over Geromimo, en ik merk dat enige voorkennis toch wel prettig is. Dit is deel zeven, en zonder de andere zes delen heb ik geen idee van de eerdere streken van de katten of in welke tijd ze al geweest zijn. In dit boek gaan we dus naar de wereld van de dinosauriërs. Naar het Krijt, 144 miljoen jaar geleden.Ook hier wordt in aparte kadertjes informatie gegeven, onder andere over de dino’s, die in het verhaal voorkomen.
Soms zou je wel eens willen weten hoe de originele tekst is. Bij dingen als ‘spin eens’ (=doe rustig) of
‘waarom moet ik een broodje voor jou halen?
Dat lijkt me logisch. Het is een broodJE, en meer broodME.´
Het is verder allemaal het vertrouwde Geronimoconcept: de goede versus de slechteriken, mooie tekeningen, schitterende felle kleuren, en een paar weetjes zodat kinderen niet alleen maar een lekker stripboekie lezen. Voor en achter in de omslag worden de helden en de boeven voorgesteld.
De humor druipt er van af, het is een aanwinst in stripland.
ISBN 9789085921608 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij De Wakkere Muis | juli 2011
Vertaald uit het Italiaans door Dorette Zwaans | Leeftijd: 7+
© Marjo, 31 juli 2011
Duifje, het spijt me! + Een monsterlijk mysterie
Geronimo Stilton: Deel 48 & 49
Geronimo waarschuwt de lezer op de eerste pagina dat het een spannend verhaal zal worden, met een onverwachte wending.
Er heerst een duistere sfeer als het verhaal begint: het is herfst en een gure harde wind blaast om het huis. Geronimo zit in z’n eentje op zijn kantoor en geniet van een kopje hete thee. En terwijl hij daarbij het ene chocolaatje na het andere eet, denkt hij aan de tandarts. Die is vast niet bij met zijn gesnoep… en dan hoort hij een stem: ‘Ja, chocolaatjes vind je wel lekker toch Bolletje?’
Hij schrikt daar zo van dat hij door het hele kantoor heen buitelt, zich overal aan stoot, en als hij wakker wordt blijkt hij in het ziekenhuis te liggen, en zit Duifje Duistermuis naast hem.
Geronimo is niet blij met de situatie: Dat hij helemaal in het verband zit is al erg, maar Duifje!! Hij weet immers dat Duifje aast op een huwelijk met hem. En hij wil helemaal niet trouwen, niet met Duifje, en niet met een ander. Maar als ze zijn hulp vraagt, kan hij niet weigeren. En zo gaan ze samen naar het Schedelslot waar de familie Duistermuis woont. In het park komt Geronimo ‘priemend tengelkruid’ tegen, ‘kwareuk Factor’, ‘incognito Folium’, en tot zijn schrik ook nog vleesetende planten. Hij laat zich snel mee naar binnen nemen, waar de familie blij is hem te zien: wanneer is de bruiloft? Roepen ze.
Gelukkig hebben ze toch meer belangstelling voor de oplossing van een nijpend probleem: de buurvrouw beweert dat het Schedelslot van haar is en ze heeft papieren..
Natuurlijk lost Geronimo het probleem op, maar dan komt zijn eigen hachelijke situatie weer op de voorgrond: de bruiloft waar men op rekent...
Draai dan het boek om en begin in verhaal twee:
Een monsterlijk mysterie
In ‘Een monsterlijk mysterie’ is er weer een probleem op Schedelslot: Gorgel, het monster dat in de slotgracht woont, is ziek. Niet gewoon ziek: hij heeft liefdesverdriet. Hij is verliefd op Blubberdebubbel, een filmster. In de studios van de Horrywood Studios is men evenwel ten einde raad: hun ster is zoek! Duifje roept de hulp in van Floris Fluister, die maar wat blij is dat hij gestoord wordt: hij is op een diner waar hij belaagd wordt door huwbare knagerinnen. Maar als die horen dat hij naar de studio moet, willen ze natuurlijk mee…
Zal Floris Blubberdebubbel kunnen vinden? En zal er dan toch nog getrouwd worden? En wie zijn dan bruid en bruidegom??
Dit verhaal is niet zozeer spannend als wel romantisch, ook al zijn de diverse huwelijkskandidaten niet altijd zo blij met dat kandidaatschap.
Beide boeken zijn natuurlijk typische Geronimoboekjes: vol kleur, versierde worden, met ook nog wat info. Meestal is dat je reinste onzin, maar wel leuke onzin natuurlijk.
Het zijn boekjes waar kinderen veel plezier van zullen hebben.
ISBN 9789085921745 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij De Wakkere Muis | december 2011
Vertaald uit het Italiaans door Loes Randazzo | Leeftijd: 7+
© Marjo, 11 januari 2012
Schattenjacht in de Zwarte Heuvels
Geronimo Stilton: Deel 51
In dit geval is het Amerika, meer speciaal de Zwarte Heuvels ‘the Black Hills of South Dakota’. In dat gebied bevinden zich diverse parken en bezienswaardigheden. Mount Rushmore is daar, dat met de hoofden van de presidenten het Nationale monument van de Verenigde Staten vormt. Er is de Devils Tower, een enorme monoliet, eveneens nationaal monument.
Het is het vroegere woongebied van Lakota-indianen. Je vindt er ook wilde dieren: bizons, poema’s en meer. En er werd goud gevonden.
Dat is de insteek die Geronimo’s vakantie zal vergallen. Nou ja, of het echt allemaal zo erg is moet je zelf maar lezen, maar eigenlijk was Geronimo naar een reisbureau gegaan om een volstrekt ontspannen vakantie te boeken. Even geen gezeur aan zijn hoofd, even niets doen, alleen maar ontspannen. Maar je hebt het vast al begrepen: dat gaat dus mooi niet door!
Het boek kan gelezen worden als een begin van zoeken naar meer informatie. Over hetgeen je summier leest in aparte stukken tekst - waar ook nog even de vechtsport wordt aangekaart - maar natuurlijk is het ook gewoon een lekker leesboekje.
Een avontuur met lieve, vreemde en avontuurlijke muizen, die een grote achting hebben voor hun vriend en oom Geronimo.
Zoals alle boekjes uit de Geronimoserie is ook deze prachtig gekleurd, met fraaie tekeningen, en met tekstversiering.
ISBN 9789085921882 | Hardcover | 117 pagina's | Uitgeverij De Wakkere Muis | maart 2012
Leeftijd: 6+
© Marjo, 25 maart 2012
Schateiland
Klassiekers
Hoe brengt het schrijverscollectief Stilton het er van af om een klassiek verhaal als dit om te zetten in het moderne Stiltonjasje?
Eerst even het verhaal. Voor wie het niet weet, dat gaat over Jim Hawkins die een schatkaart vindt, waar het Skeletoneiland op getekend staat. Daar ligt de schat van kapitein Flint, een piraat. Jim neemt de kaart mee naar dokter Livesey, die bevriend is met jonker Trelawney.
John Trelawney rust een schip uit, onder leiding van kapitein Smollet. Op jacht naar die schat! Behalve Jim reist ook de dokter mee. Onder de bemanning bevinden zich Long John Silver en Israel Hands. Die blijken oudgedienden te zijn van kapitein Fint en zij zijn helemaal niet van plan om de schat als hij gevonden wordt eerlijk te delen! Het gedonder begint dus al aan boord van het schip, maar eenmaal op het eiland loopt alles anders dan ze dachten. Ze treffen er Ben Gunn aan, die daar achtergelaten is door eerdere schatzoekers, die niets gevonden hebben.
Al dat geld veroorzaakt flink wat geharrewar.
Het verhaal is aangehouden met slechts kleine wijzigingen. De personages zijn natuurlijk knagers en het verhaal wordt verteld met de voor de Stiltonboeken gebruikelijke woordversieringen en grapjes.
Er staan veel illustraties in, een- of twee pagina’s vullend, in mooie kleuren die uitstekend passen bij het verhaal. Leuk om even een pauze te nemen bij het voorlezen, en samen de afbeelding te bekijken. Natuurlijk kunnen kinderen het ook zelf lezen, dat zullen ze zeker met plezier doen.
Antwoord op de vraag of het een geslaagde onderneming is, is dus : ja zeker!
ISBN 9789085920809 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij De Wakkere Muis | september 2009
Leeftijd: 7+
© Marjo, 11 juli 2012