Ann Lootens

 

Avonturen op school I en II Avonturen op school I en II
De tien van juf Sien


Flaptekst:
Dit is een meegroeiboek.
Beleef samen met juf Sien en haar tien leerlingen leuke avonturen en groei meer van AVI 1 tot AVI 2

het is zo-ver.
het is feest in de klas.
de boom glimt.
de pakjes liggen in de mand.
en de tien van juf sien
zien er op hun best uit.
wat is het leuk!

De verhalen in het eerste gedeelte van deze meegroeibundel gaan over grappige, dagelijkse situaties op school en in de klas. En de avonturen van de tien van juf Sien gaan verder in deel twee (van AVI 3 tot AVI 4)

-----------------------

In deel 1 begint het boek met het voorstellen -  door middel van tekeningen van de gezichten - van juf Sien en de tien kinderen uit haar klas. Ook 'de baas' is getekend. Het eerste verhaaltje gaat over een bal die niet op het dak geschopt mag worden van de baas. Geen enkel kind doet dat ook maar als juf Sien de bal wil trappen vliegt niet de bal maar haar schoen weg... op het dak! De baas haalt de bal van het dak en doet voor aan juf Sien hoe ze moet schoppen. 

en daar is de baas.
hij neem een aan-loop.
en de bal gaat ... hop ...
o nee!
de bal gaat op het dak.
wat een lol.


Opvallend is dat er nergens hoofdletters gebruikt worden. Dat is even wennen maar het zal wel zijn om de kinderen die net leren lezen niet in de war te maken. Een hoofdletter T of B ziet er toch heel anders uit dan een kleine letter t of b. De woorden bestaan allemaal uit één lettergreep en het enkele woord dat uit twee lettergrepen bestaat krijgt een tussenstreepje zoals in het zinnetje.  'hij neemt een aan-loop'.

In de overige verhaaltjes zijn de zinnen wat langer en worden er bepaalde onderwerpen besproken. Bijvoorbeeld kliederen op de wc-deur of de dood van opa of het slechte weer.  Op AVI 1 niveau staan er vijf mooie verhaaltjes in het boek. Daarna volgend de verhalen op AVI 2 niveau. De zinnen zijn weer wat langer en er komen heel af en toe woorden in voor van vier lettergrepen. De onderwerpen die  besproken worden zijn sinterklaas, rijmpjes maken, kerstmis en wensen maken voor het nieuw jaar.  Ook nu worden nog steeds geen hoofdletters geschreven.

Deel 1 ISBN 978-90-448-1345-6 Hardcover 71 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | juli 2010


In deel 2 staan er wél  hoofdletters aan het begin van de zin en bij de namen van de juf en de kinderen.

Het is midden in de winter, het sneeuwt en vriest.
Juf Sien vertelt dat sneeuw de vorm van een kristal heeft en laat zien hoe je zelf mooie kristallen kunt knippen. Verder laat ze zien hoe je op een glijbaan zacht kunt vallen.
In de klas behandelt juf Sien lijnen en stippen. Je kunt daar van alles van maken. Een uitroepteken, of een vraagteken maar ook een gezichtje.

In totaal staan er zes verhalen op AVI 3 niveau in over bovengenoemde en andere onderwerpen zoals 'ziek zijn' of 'een tand die los zit'.
De laatste vier verhalen in het boekje zijn op AVI 4 niveau. De juf wordt op Valentijnsdag gevraagd door haar vriend Wim of ze met hem wil trouwen! De juf is heel blij en de kinderen vinden het ook heel leuk. Ze dansen en  springen en lopen om juf Sien heen.
Een tijd daarna komt Jaak met zijn vader de binnen, hij heeft een zusje  gekregen! Hij heeft voor iedereen een zakje snoep meegenomen. 'Hiep hiep hoera voor Femke!' juicht iedereen. En dan is het carnaval en iedereen is verkleed.

En daar gaan ze dan.
Met juf Sien helemaal voorop.
'Alaaf!


De verhalen zijn allemaal goed gemaakt ondanks het gebruik van korte woordjes. In het tweede deeltje wordt er geen gebruik meer gemaakt van het tussenliggende streepje bij langere woorden. Het leuke is dat er van alles in de klas besproken wordt. Als kinderen deze boekjes samen in de klas lezen of het wordt ze voorgelezen dan heb je een heleboel aanknopingspunten om een onderwerp te bespreken.
Wat wel een beetje vreemd overkomt is het gebruik van het woordje rijm, ipv rijp maar in de Dikke van Dalen  staat:

-  rijm (de) op een oppervlakte bevroren dauw.
-  rijm (het) gelijkheid van klank in niet te ver van elkaar verwijderde lettergrepen
-  rijp (de) witte aanslag van ijskristallen op het gras enz.


Misschien wordt 'rijm' in Vlaanderen (de boekjes zijn uitgegeven door een Vlaamse uitgever) veelvuldig gebruikt maar in Nederland niet. In Nederland wordt het woordje rijp gebruikt voor een dergelijk bevroren laagje.

Maar voor de rest zijn het heel erg prettige en mooi verzorgde boekjes.
Er staan ook vrolijke en leuke afbeeldingen tussen de verhalen in, ter illustratie of ter verduidelijking.


ISBN 9789044814118 | Hardcover | 71 pagina's | Clavis Uitgeverij | september 2010
Leeftijd: 6+

© Dettie, 23 oktober 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer: