Anke Kranendonk
Verdwaald in Amsterdam
tekst: Anke Kranendonk
Toneellezen! In een ver verleden (!) las ik met mijn klasgenoten wel eens een boekje samen, waarbij de rollen verdeeld waren. Dat was heel leuk.
Dus toen ik dit boek tegenkwam waarbij dat concept uitgewerkt is, bedacht ik me geen moment:
Eens kijken of deze vorm net zo leuk is.
Het boek is zo opgezet dat per hoofdstuk verschillende kinderen de rol van de personages op zich kunnen nemen. Het is dus in dialoogvorm.
Het boek begint met een uitleg over hoe je het verhaal kunt lezen: je kan met je stem spelen: ‘als je iets sneller leest, wordt je stem vanzelf hoger en lijk je meer op een kind. Als je heel langzaam praat, lijk je net een oude man.’
Hm, beetje kort door de bocht, maar je begrijpt wat er bedoeld wordt. Zo worden er ook tips gegeven hoe je omgaat met vraagtekens en zo. Als je eenmaal begint met lezen, vallen er nog meer tips op: De achtergrond wordt geschetst, en er zijn setaanwijzingen, nog eens maar dan uitgebreider over de manier waarop je praat.
Je kan er dus ook een echt toneelstuk van maken!
Het verhaal is snel verteld: er is een meisje dat met haar moeder naar Amsterdam gaat. Ze raken elkaar kwijt, en beleven ieder apart avonturen. Die worden om en om in hoofdstukken verteld.
Er is een duidelijke bladspiegel, waarbij ook met kleur gewerkt wordt, en leuke kleurrijke tekeningetjes.
Soms zijn er wel lastige woorden – olijk; aftands; verpozen; verbouwereerd – en een meisje van die leeftijd zegt niet ‘we zijn gearriveerd’, of ‘hij is bang dat zijn geld ontvreemd wordt’ maar dat mag de pret niet drukken. Het lijkt me erg leuk om dit met een groepje kinderen te doen! Het verhaal is grappig en leerzaam.
ISBN 9789048707713 | Paperback | 106 pagina's | Uitgeverij Zwijsen | december 2010
Met een presentatie van de personages, voor en achter in het boek; een kaart die hoort bij de route in het verhaal.Leeftijd vanaf 9 jaar
© Marjo, 23 juli 2013