Laïla Koubaa

Toon alleen recensies op Leestafel van Laïla Koubaa in de categorie:
 

Azizi en de kleine blauwe vogel Azizi en de kleine blauwe vogel


Niet zo lang geleden en niet zo ver hiervandaan
zat Azizi in een sinaasappelboom.


Een verhaal dat zo begint kan al bijna niet meer stuk. Bij deze zin staat ook nog eens een prachtige afbeelding in warme okertinten waarop Azizi in zijn boom en mooie witte huizen met blauwe deuren in een woestijnachtig landschap te zien zijn.

In een van die huizen maakt Azizi's moeder kransen van jasmijnbloemen en is Baba, Azizi's vader, bezig twee portretten op te hangen met daarop een streng kijkende man en een vrouw. Het zijn Toer en Ditta, de heersers van het Land van de Halve Maan. Dat zijn twee heel akelige mensen die 'schrokten en schransten van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.' Ze willen van alles het beste, het mooiste en het duurste. Het gekke is dat Ditta alle blauwe vogels van het land in een enorme witte kooi boven op het dak van het paleis wil hebben. Geen enkele blauwe vogel mag nog vrij rondvliegen.

De vreselijke egoïstische heersers zwellen van het vele tot zich nemen helemaal op, het lijken wel bergen, ze worden zo enorm dat de bewoners van het Land van de Halve Maan zich steeds kleiner voelen worden.
Maar op een dag ontsnapt een klein blauw vogeltje uit de kooi, en die vliegt regelrecht naar Azizi. Daarna verandert alles. 'De mensen konden weer ademhalen en groeiden als linzen, dansten als palmen en krulden als kalligrafieën' én daalde over het hele land de zoete geur van jasmijn neer...

Het mooie van dit verhaal is dat het een diepere laag heeft. In een interview vertelt Laïla Koubaa dat het verhaal gebaseerd is op de Jasmijnrevolutie in Tunesië die ontstond na de zelfverbranding van Bouazizi. De blauwe vogels staan voor de twittervogels én voor de blauwe vogel van geluk uit het theaterstuk van Maeterlinck. De portretten verwijzen naar de Tunesische dictator Ben Ali en zijn vrouw. In Tunesië hingen de portretten overal; bij mensen thuis, in de winkels, bij de kapper enz. Laïla vond ze als kind altijd vrij bedreigend.

Het is heel knap van debutante Laïla Koubaa om geïnspireerd door deze gegevens zo'n mooi, vriendelijk sprookjesachtig verhaal in heldere taal neer te zetten. Kinderen zullen het zéker als sprookje zien en voor volwassenen is het bijzonder dat die tweede laag in het verhaal zit.

De illustraties van Mattias De Leeuw zijn schitterend. Elke afbeelding is verspreid over twee pagina's weergegeven en ze zijn ongelooflijk mooi en kleurrijk. Mattias voelt de Oosterse sfeer van het verhaal uitstekend aan. Het aparte is dat hij met inkt accenten en figuren aanbrengt in kleurvlakken waardoor er een heel bijzonder en speels resultaat bereikt wordt. De illustraties sluiten naadloos op het verhaal aan.
De tekenaar ontving in 2013 de boekenpluim voor het boek De steltenloper.
Kortom, dit boek is een grote aanrader! Hopelijk volgen nog veel meer boeken van deze schrijfster (en tekenaar).


ISBN 9780987669650 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Book Island | juni 2013
Formaat: 24 x 34,5 cm | Leeftijd: 4+

© Dettie, 07 juli 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: