Kathleen Amant

Toon alleen recensies op Leestafel van Kathleen Amant in de categorie:
Kathleen Amant op internet:
 

Lou viert carnaval Lou viert carnaval


We gaan carnavallen!
Papa brengt Lou naar school. Maar dat is geen klein jongetje die papa aan de hand heeft, dat is een indiaan! En in het raam achter hen zien we een clown. Maar het meest gekke is die beer op een fiets. En die zwaait naar Lou! Maar wie is dat dan?

Als ze op school aankomen blijken – natuurlijk! – alle kinderen er anders uit te zien. Toch zie je nog wel wie het zijn, al zien ze er uit als piraat, of kikker.
Lou ziet zijn vriendinnetje Anissa nergens. Daar is even wat vreemds aan de hand: de kinderen, hoe ze ook verkleed zijn, zijn allemaal herkenbaar aan hun gezicht. Alleen de beer niet. Het is dus een beetje vreemd dat Lou zich afvraagt of Anissa misschien die kikker is of dat spookje. Hij kan heel goed zien dat het Anissa niet is.  Toch gaat hij vragen aan het spookje en aan de banaan of zij Anissa zijn... Hm...

Het feest gaat beginnen, de kinderen gaan in optocht door de straten. Lou mag in de bakfiets die omgetoverd is tot praalwagen. De beer gaat ook mee, maar wie dat is, dat weet echt niemand. De beer is helemaal beer...
Wie is die beer dan? En komt Anissa nog wel meedoen met het feest?

Zoals dat hoort in een boek over carnaval zijn de kleuren sprankelend en fel. En zoals we van Kathleen Amant kennen zijn alle kindergezichtjes rond, met een grote grijns en kijken ze de lezer recht aan.

Voor in het boek staat deze tekst.
‘Het boek hoort in een boekenreeks die gemaakt is met çavaria, een koepel van meer dan 120 verenigingen die opkomt voor een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderexpressie en genderidentiteit. Lou is het gezicht van een educatief pakket waarbij diversiteit niet als thema wordt aangekaart, maar als natuurlijk gegeven wordt gepresenteerd. Iedereen is immers anders.’

Nu is carnaval een feest dat daar bij uitstek bij past. Met carnaval wordt het geaccepteerd dat je anders bent en anders doet. Behalve dat er ook andersgetinte kinderen zijn getekend, vind je in dit boek niet veel meer terug.

Voor de jonge lezertjes is diversiteit waarschijnlijk net zo vanzelfsprekend als het in dit boek aangeboden wordt. Het is dus vooral een mooi kijkboek, een aanwijsboek, en een boek waar je als voorlezer meer over kunt vertellen dan er in de tekst staat omdat de tekeningen zoveel meer zeggen.


ISBN 9789044829945 | Hardcover | 24 pagina's | Clavis Uitgeverij | februari 2017
Leeftijd: 4+

© Marjo, 29 januari 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: