Jean-Philippe Rieu

Toon alleen recensies op Leestafel van Jean-Philippe Rieu in de categorie:
Jean-Philippe Rieu op internet:

  Categorie: Recensies 4-5jr

Zingen met elfje Marie Zingen met elfje Marie


illustraties: Mark Janssen
tekst en muziek: Jean Philippe Rieu


Op de site van de uitgeverij staat bij de beschrijving van dit boek te lezen: 'Jean-Philippe Rieu componeerde twaalf fonkelnieuwe kinderliedjes, gebaseerd op de avonturen van Elfje Marie'.

Daar had ik me op verheugd. Ik heb het boek al een tijdje in huis en had het speciaal bewaard voor een rustige middag omdat ik ruim tijd en aandacht aan het boek en de CD wilde besteden. De vorige elfje Marie boeken - en de CD's (eigenlijk DVD's) waarop de boeken uitgebeeld en voorgelezen worden - waren namelijk zo vreselijk leuk.
Dus met de koptelefoon op en de CD in de speler van mijn PC ging ik er helemaal voor zitten. Maar... deze keer kwam er geen beeld op het scherm. Geen prachtige tekeningen die het verhaal, in dit geval de liedjes, op de CD begeleiden. Dat was een tegenvaller, maar, bedacht ik me korte tijd later, ik ben gewoon verwend door de vorige boeken. Ik moest me maar gewoon even opnieuw instellen en dit keer me alleen richten op het boek zelf en de liedjes. Zo gezegd, zo gedaan.

De cover van het boek is alvast lekker vrolijk om naar te kijken. Alle bekende figuurtjes uit de elfje Marie boeken maken muziek en elfje Marie zelf zingt het hoogste lied. Zelfs de glimwormpjes blazen vrolijk op hun toeters.
Als we het boek openslaan zien we elfje Marie op de hoed van Mol zitten en zien we de kleurige, fleurige Victor de vlinder die aan het zingen is, zichzelf begeleidend op zijn gitaar. Het is dan wel een beetje vreemd dat het liedje van Victor over elfje Marie door een vrouw gezongen wordt.
In bovengenoemde afbeelding staat namelijk een kader waarin de partituur (de tekst van het liedje met notenbalk) wordt weergegeven.

En dan komen we bij de teksten zelf, die om eerlijk te zijn niet echt geweldig zijn.
Voorbeeld 1
In het liedje over elfje Marie wordt gezongen:
'ze zingt een vrolijk liedje en schatert van plezier en zegt tegen de vriendjes: 'Ja ik ben lekker hier''
Vooral dat 'lekker hier' is vreemd en vrij zwak, alsof er geen ander woord te bedenken was dat rijmt op plezier. 

Voorbeeld 2
Victor Vlinder zingt ook een liedje met o.a. de tekst
Ik zing voor jou en mij.
Want Victor is mijn naam.
Met hele grote faam.
Victor links en Victor rechts Victor weer naar voren.
Met hele grote stappen, kom maar door het koren.

Deze tekst slaat in mijn ogen nergens op. Ik zing voor jou en mij. Want Victor is mijn naam? - Hij zingt omdat Victor zijn naam is? -
Je denkt daarna nog door de woorden links en rechts en naar voren dat Victor fladdert, hij is ten slotte een vlinder en op de illustratie vliegt hij boven een bloem, maar dan blijkt dus dat hij met heel grote stappen aan het lopen is, door het koren... Er is eigenlijk geen touw aan die tekst vast te knopen.
Verder heeft alleen het liedje Zingen wil ik altijd  nog een beetje inhoud, voor de rest is het veel blij, mij en bij wat er gezongen wordt.
Gelukkig heeft Victor wel een heel leuke, beetje gewichtige, stem.


De vrouwelijke stemmen zijn heel anders dan die van Victor. Ik kan daar niet zo goed over oordelen. Er wordt glaszuiver gezongen, dat wel,  maar ik houd er niet van als er met zo'n nette, beschaafde stem in keurig Nederlands wordt gezongen. Daar zit naar mijn gevoel geen ziel in. Het ligt dus helemaal aan mij dat ik over de zangstemmen niet erg enthousiast ben. Veel mensen houden er namelijk wèl van, gezien het succes van vele musicals die ook in datzelfde keurige Nederlands worden gezongen. Eigenlijk vind ik het slaapliedje en het lentelied die beiden geen tekst hebben nog het mooist. Vooral het lentelied is heel prettig om naar te luisteren. Maar of een kind alleen pianomuziek, dus zonder tekst, weet te waarderen? Geen idee.

Alles bij elkaar maken deze drie 'tegenvallers' het me moeilijk om een eerlijke beoordeling te geven.
Twee tegenvallers (geen afbeeldingen op de CD en de keurige stemmen) betreffen persoonlijke verwachtingen en voorkeuren.
Mag je dan een boek als 'niet goed' beoordelen?
De afbeeldingen zijn namelijk prachtig, Victor de vlinder bijvoorbeeld is met zijn schitterend gekleurde vleugels een lust voor het oog.
Het boek is verder mooi verzorgd evenals de CD, waar o.a. een viool, een accordeon en een piano op te horen zijn zodat een kind leert hoe dergelijke instrumenten klinken. De liedjes zijn heel goed verstaanbaar gezongen. Op de CD staan ook karaokeversies van enkele liedjes zodat kinderen zelf bij de muziek mee kunnen zingen, dat is natuurlijk ook superleuk.
Kortom, eigenlijk weet ik het niet en is mijn advies, koop het boek en oordeel zelf.


ISBN 9789044821604 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | april 2014
Formaat: 269 x 255 x 10 mm Leeftijd 5+

© Dettie, 20 juni 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

elfje Marie in de sneeuw elfje Marie in de sneeuw


elfje
Marie in de sneeuw
illustraties: Mark Janssen
tekst: Jean-Philippe Rieu


Helemaal blij was ik, weer een nieuw boek over elfje Marie, mét DVD, in de brievenbus. Bij het vorige boek Marie komt thuis heb ik enorm van zowel het verhaal als de afbeeldingen genoten. Toch is zo'n nieuw deel ook altijd een beetje eng, zal ik dit nieuwe boek weer zo mooi en leuk vinden? Vol verwachting sloeg ik het boek open...

Ik viel gelijk met m'n neus in de boter want ik kwam terecht in het heerlijk warme hol van Mini Eekhoorn en alle oude bekenden zoals Suzie Bij, Batteraaf Mus, Julia Tor, Gijs Kever en Victor Vlinder zag ik ook. Op de afbeelding liggen ze lekker dicht tegen elkaar aan te slapen bij het vuur. Lief, leuk, gauw het verhaal verder lezen...
Er schijnt een streep zonlicht naar binnen en daarvan wordt iedereen wakker. Marie schrikt als ze naar buiten kijkt! Wat is dat nu? Alles is wit buiten! Gelukkig leggen haar vriendjes uit dat het sneeuw is.
Op Victor en Batteraaf na, krijgen ze allemaal meteen de kriebels om sneeuwballen te gaan gooien of sneeuwelfen te maken. Mini wil wel sleeën en pakt een groot blad en roetsjt daarop met Marie naar beneden. Maar ze vliegen uit de bocht en weg is Marie, nergens meer te vinden! Allemaal gaan ze natuurlijk gelijk zoeken. Wat ze niet weten is dat Marie in een gat is gevallen en nu onder de grond zit en het is daar heel erg donker. Arme Marie, ze vindt het verschrikkelijk en is heel bang. Zullen haar vriendjes haar vinden?


Dit licht spannende verhaal is zowel in het boek te lezen als op de bijgaande DVD te horen. De tekst is door de schrijver zelf ingesproken die dat uitstekend gedaan heeft. Hij heeft een prettige stem om naar te luisteren.
En dan de afbeeldingen... ik zal eerlijk zijn, aanvankelijk mopperde ik een beetje. Ik pakte het boek Marie komt thuis erbij en dacht zie je wel! Die afbeeldingen in Marie in de sneeuw zijn niet meer zo fijntjes getekend als in dit eerste boek. Alles is nu wat grover en de details zijn minder weergegeven. Hè waarom doet de illustrator dat nou? Ik vond die fijne gedetailleerde tekeningen net zo mooi grmbl, grmbl en zo mopperde ik een tijdje door.
Maar toen bekeek ik de DVD en mijn gemopper sloeg om in grote bewondering. Door die zwaardere en lossere penseelstreek kwamen de figuren veel meer tot leven. Het waren geen figuurtjes meer maar kleine personages met karakter. Het donkere hol waar Marie in terecht was gekomen werd een echt hol toen ik het zo prachtig uitvergroot op het scherm zag. Wat knap, wat knap!
Alles bij elkaar, de vertelling, en de professionele manier van opnemen van de mooie afbeeldingen maken de DVD een feest om naar te kijken.
Na het zien van de DVD bekeek ik de plaatjes in het boek ook met andere ogen en zag de mooie sfeer en de details ineens veel beter.
Kortom, ik ben nog steeds helemaal blij met het boek en hoop dat er nog vele boeken over Marie zullen volgen.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789044821116 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | september 2013
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 26 oktober 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Marie komt thuis Marie komt thuis


illustraties: Mark Janssen
tekst: Jean-Philippe Rieu

Omdat in de kaft een 'CD' zit wilde ik even goed de tijd nemen voor dit boek. Vandaag was het zover, er was tijd en gelegenheid om te lezen, te luisteren en te kijken, kijken, kijken. Want, wat ik totaal niet verwacht had, de CD bleek een DVD! De afbeeldingen uit het boek staan ook op die DVD en alles is prachtig bewerkt. De schrijver Jean-Philippe Rieu leest het verhaal voor en tijdens dat voorlezen wordt er ingezoomd op de prachtige afbeeldingen zodat je je nog meer in kunt leven in de vertelling. Daarbij ook nog eens erg mooie (voornamelijk) pianomuziek gecomponeerd door de schrijver zelf.  Wat wil een mens, eigenlijk kind, nog meer? Ik heb ademloos zitten kijken en luisteren en dacht wat mooi, mooi, mooi.

Het verhaal gaat over elfje Marie die in een klaproos woont. Het is herfst en Marie is lekker aan het bladsleeën met haar vrienden. Maar dan landen ze op de klaproos van Marie en de steel knakt! Wat nu? Er zijn geen bloemen meer, waar moet Marie nu wonen? Ze is in zak en as totdat de bij Suzie zegt; 'Mizzschien kun je dit probleem niet alleen oplossen? [...] Mizzchien moet je hulp vragen, mizzchien weet iemand anderzz een plekje?' En dat doet Marie uiteindelijk mét het gewenste resultaat en niet alleen Marie komt thuis, heel veel andere dieren met haar!
Een verhaal met een mooi sprookjesachtig eind.

Eerst had ik alleen het boek gelezen en dacht Batteraaf Mus, luidkeels, hartverscheurend, ontredderd... zijn dat woorden die een kind van vier begrijpt? Maar dan blijkt maar weer dat lezen en horen een groot verschil uitmaakt. Tijdens het luisteren en kijken vielen de woorden helemaal niet op. Ze pasten heel natuurlijk in het verhaal.


En dan de illustraties, die moeten apart vermeld worden want ze zijn  s c h i t t e r e n d. Vooral op de DVD zie je met hoeveel zorg en met welke leuke en mooie details ze gemaakt zijn. Ik heb wel eens gemopperd op Mark Janssen omdat ik de zwart-wit afbeeldingen in de voetbalserie van Gerard van Gemert soms wat stijf vind. Ook mopperde ik op de uitgever, waarom niet in kleur? Want in een andere serie van dezelfde schrijver waarbij alles wel in kleur is afgedrukt verraste Mark Janssen me al door de grote speelsheid en vaart in de afbeeldingen. Maar nu ben ik echt onder de indruk. Wat een mooie toevoeging zijn deze illustraties en wat een fantasievolle, extra sfeer weet hij te geven aan dit verhaal.
Deze keer dus wel mijn complimenten zowel aan Mark Janssen maar ook aan aan de uitgever, het boek is heel mooi verzorgd evenals de DVD. Grote klasse! 


ISBN 9789044815931 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | september 2011
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 10 januari 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De wondere wereld van Mooske De wondere wereld van Mooske


Jean- Philippe Rieu

De Wondere Wereld van Mooske is een voorleesboek voor endoor kinderen. De tekst is geschreven door Jean-Philippe Rieu en de kinderenvan onderwijsstichting MosaLira groep 5 tot en met 8. De tekeningen zijngemaakt door de kinderen uit groep 1 tot en met 4 van MosaLira. Eén ding iszeker… Van dit boek word je vrolijk! De kindertekeningen zijn kleurrijk enspetteren de pagina’s af! De herkenbare poppetjes van kop-poters tot echtepoppetjes zijn erg leuk om te zien. De illustraties zijn het bewonderen waard!

Maar dan begin ik met lezen en betwijfel of dit boek wel echt geschikt is voorkinderen. De tekst is geschreven door Jean-Philippe Rieu en kinderen van groep5 tot en met 8. Laat ik het zo zeggen: het is duidelijk dat de kinderenkennelijk een duidelijke mening hebben gehad in de verhaallijn en dat hetvooral geschreven is in de woorden van een volwassene. Er zijn behoorlijk watwoorden en zinnen die weliswaar voor volwassene bekend zijn, maar voor kinderentoch wel enige uitleg vergen.
Zo lees ik over studenten die praten met een tong zo dik als een olifant. Wievoorleest uit dit boek, moet wel bereid zijn het verhaal stil te leggen om hieren daar de nodige uitleg te geven. Sommige zinnen zijn poëtisch mooigeschreven, maar de manier van schrijven heeft wel tot gevolg dat het voorkinderen lastig te volgen is. Zeker voor kinderen van de onderbouw, terwijl deprenten juist een grote aantrekkingskracht op hen hebben.
De inbreng van de kinderen vind je terug in de “in je dromen kan allesbenadering” van het verhaal. Positiviteit zoals alleen kinderen dat in zichhebben. Die zien niet meteen alle beren op de weg. Dat maakt dat het poëtischetaalgebruik wel past bij de sfeer, maar dat dit ten koste gaat van debegrijpelijkheid voor kinderen.


Verder speelt alles zich af in Maastricht, dat maakt dathet boek vooral leuk is voor mensen die bekend zijn met deze stad. Zo wordener cafeetjes, scholen en bezienswaardigheden genoemd uit deze stad. Quabeeldvorming van de locatie mis je een referentiekader als je niet bekend metdeze stad.

Ik heb – nadat ik eerst het boek zelf had gelezen – een begin gemaakt met hetvoorlezen aan mijn dochter. Die vond de tekeningen erg mooi, maar het verhaalkon haar niet echt boeien. Ze haakte al snel af, al bladert ze af en toe hetboek gewoon door om de tekeningen te bekijken. Het is niet leuk als je steedsuit het verhaal wordt gehaald omdat er enige uitleg nodig is. Ik denk als demakers van dit boek een duidelijkere doelgroep hadden gesteld, dat het boekveel meer tot zijn recht gekomen was. Nu zit je qua tekeningen bij de kinderenvanaf vijf jaar, terwijl de tekst pas echt goed te begrijpen is voor kinderenvanaf een jaar of tien.


ISBN 9789044818345 | Hardcover | 50 pagina's | Clavis Uitgeverij | juni 2013

© IreneK, 25 juli 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De wondere wereld van Mooske De wondere wereld van Mooske


Jean- Philippe Rieu



Flaptekst:
Mooske werd geboren aan beide kanten van de Maas. Ze woont overal. Haar Wondere Wereld is een wereld van wijze verhalen, die ze graag met de rest van de wereld wil delen. Met iedereen. Daarom vraagt ze aan Jean-Philippe om haar verhalen woord voor woord op te schrijven.

En dat opschrijven heeft Jean-Philippe Rieu ook gedaan. Mooske staat voor de 800 kinderen van de bovenbouw van deMosaLira basisscholen in Maastricht en omgeving. Deze kinderen hebben dit kinderboek rondom Mooske bedacht, geschreven en geïllustreerd en Jean-Philipe heeft de kinderen daarbij geholpen. Hij heeft 45 workshops gehouden en goed geluisterd naar wat de kinderen graag in het boek wilden hebben. Daarna schreef Rieu, gebruik makend van de vele aantekeningen die hij gemaakt had, 18 verhalen rondom de mysterieuze Mooske.
De onderbouw heeft er prachtige tekeningen bij gemaakt.


Het is met recht de Wondere Wereld. Mooske blijkt een ongrijpbaar meisje, ze komt en gaat wanneer zij wil en elke keer als Jean-Philippe haar ontmoet, heeft ze wel een heel bijzonder verhaal te vertellen. De ene keer vertelt ze over ruïnes begroeit met bloemen en bomen en over de schooltijd die ze best wel mist. De andere keer ziet ze haar opa die in de hemel is. Hij vertelt dat hij altijd bij haar zal zijn en daardoor is ze minder verdrietig. En Jean Philippe schrijft al haar verhalen op en verheugt zich steeds op zijn volgende afspraak met Mooske.
Elke keer speelt een brug een belangrijke rol in de verhaaltjes van Mooske. De ene keer is ze een fotograaf die over de brug loopt en samensmelt met een regenboog, de andere keer durft ze niet over de brug te gaan maar doet het toch, en is blij. Aan de overkant is het namelijk mooi en vredig en is iedereen aardig. Ze roept tegen iedereen dat ze naar haar toe moeten komen, dat ze niet bang moeten zijn...
Dat is ook de boodschap die Mooske in haar verhalen verwoord. Wees niet bang, volg je hart, durf te kiezen, durf gelukkig te zijn. Iedereen is goed zoals hij of zij is.
Het boek eindigt met een groot feest op het Vrijthof waar alle kinderen samen zingen 'ik ben Mooske, jij bent Mooske, wij zijn Mooske enz.
Een lied dat weergeeft dat je elke dag een nieuwe start vanuit je hart kunt maken.
Je kunt het lied op de site van MosaLira beluisteren.


De verhalen zijn in poëtische, dromerige taal verteld. Het is wel de vraag of ieder kind begrijpt wat Mooske bedoelt.
Het is vooral een uniek boek omdat het gemaakt is naar aanleiding van de opmerkingen van de kinderen zelf en een heel blije, positieve, bemoedigende boodschap heeft. Dat is iets wat de laatste tijd niet veel meer in kinderboeken voorkomt.
De kleurrijke tekeningen zijn geweldig, ze passen uitstekend bij het verhaal.
De kinderen hebben aangegeven dat ze graag willen dat opbrengst van het boek naar Kika, Kinderenkankervrij gaat, en dat gebeurt nu ook.


ISBN 9789044818345 | Hardcover | 50 pagina's | Clavis Uitgeverij | juni 2013
leeftijd 5+ (eigenlijk alle leeftijden)

© Dettie, 20 juli 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: