Inga Moore

Toon alleen recensies op Leestafel van Inga Moore in de categorie:
Inga Moore op internet:
  Categorie: Recensies 4-5jr

Een huis in het bos Een huis in het bos


In dit grappige boek maken we kennis met twee biggetjes en hun grote vrienden Beer en Mo de eland. Dankzij deze laatste twee zijn de biggetjes hun hutjes kwijtgeraakt. Dat vinden Beer en Mo heel vervelend, wat moeten ze doen?
Na een tijdje van gepieker en gepeins springt Mo op en elegant als hij is, loopt hij sierlijk op zijn tenen met zijn 'armen' wijd uitgespreid te juichen! Hij heeft een geweldig idee! 'Waarom  bouwen we niet een huis waar we alle vier in kunnen wonen?' Dat is natuurlijk een geweldig plan, dat gaan ze doen! Mo loopt naar de belboom en belt de bevers, want dat zijn natuurlijk de beste bouwers van de wereld.

Kort daarop arriveren 3 vrachtwagens met in de laadbak een groot aantal bevers. Bescheiden nemen ze hun witte helmpjes af en vragen of ze boterhammen met pindakaas als loon mogen hebben. Dàt kan natuurlijk geregeld worden! De bevers gaan daarna gelijk aan de slag.  Al snel ligt de eerste boom omgeknaagd en vele bomen zullen volgen.

We zien de biggetjes druk in de weer met de bijl om de takken af te hakken. Mo is met de grote houtbeitel in de weer en dat 'zo sterk als een beer' niet zomaar een gezegde is, blijkt maar weer want Beer sjouwt de ene zware boomstam na de andere naar de plek waar het huis zal komen. Tegen het middageten staan de muren van het huis al overeind!
Beer bouwt de schoorsteen, Mo neemt de maat op van de ramen en deuren en even later rijden Beer, Mo en de biggetjes naar het kringloopcentrum.
Daarna worden de gordijnen en lampen opgehangen, de kleden gelegd, de meubels neergezet en de keuken ingericht. Het huis is klaar!
De bevers worden heel erg bedankt en uitgezwaaid.

Even later zien we de sierlijke Mo met allemaal tassen op hoge poten naar de gezellige dorpswinkel lopen. Hij slaat een enorme hoeveelheid brood en pindakaas in en samen met de biggetjes en Beer smeren ze stapels en stapels en stapels brood met pindakaas en brengen dat naar de mooie burcht van de bevers in het meer. Beloofd is beloofd.
En dan... is er rust.  Mo, Beer en de biggetjes hebben nu een eigen huis en even later kruipen ze moe maar voldaan tegen elkaar aan in hun grote gezellige bed.

De tekst is in duidelijke, dikgedrukte letters weergegeven wat prettig om te lezen is.
Het verhaal zelf is al leuk bedacht door Inga Moore maar haar enorm sfeervolle afbeeldingen - in gemengde techniek - maken het boek ook nog eens zo vreselijk grappig. Vooral de elegante Mo die rechtop, alleen op haar achterpoten, loopt is geweldig om te zien. Of je wil of niet, je moet vanzelf om hem lachen.
Kortom, het hele boek is puur genieten!


Inga Moore is in Engeland een bekende illustratrice en schrijfster. Ze was in Nederland nooit echt bekend, maar in 2009 kwam daar verandering in toen de hernieuwde uitgave van het beroemde boek "De Geheime Tuin" met afbeeldingen van haar hand verscheen.


ISBN 9789062388899 | Hardcover | 42 pagina's | Uitgeverij Christofoor | februari 2012
Afmeting 29,4 x 25,6 cm Vertaald door Jenny Crum, Leeftijd 4+

© Dettie, 23 december 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Kapitein Kat Kapitein Kat


Als je een kattenliefhebber bent en je ziet de cover van dit boek dan heb je nog maar één wens, je wil ook op dat schip zijn waar al die grappige poezenkopjes boven de reling uitsteken.


Het schip is van kapitein Kat die zo genoemd wordt omdat hij helemaal gek op katten is. Hij heeft meer katten dan matrozen aan boord. Als hij zich in zijn eigen hut terugtrekt dan doet hij niets liever dan zee- en landkaarten bekijken met alle katten gezellig om zich heen. Kapitein Kat droomt dan van de verre oorden en mooie plaatsen die hij wil bezoeken want meestal komt hij nu niet verder dan de haven, daar wordt gehandeld. Het gebeurt echter vaak dat de kapitein zijn handel ruilt voor een kat! Zo krijgt hij het geld voor zijn droomreizen nooit bij elkaar natuurlijk.
Mensen lachen hem dan uit, die stomme kapitein, wie ruilt nou een kostbare vaas voor een vieze zwerfkat! zeggen ze dan. Maar de kapitein trekt zich daar niets van aan, hij is nu eenmaal gek op katten.

Maar eindelijk breekt toch de tijd aan dat Kapitein Kat zijn dromen waar kan gaan maken. Hijs de zeilen... Op naar het westen! Maar het schip belandt in een heftige storm, het is aardedonker, de kapitein ziet geen hand voor ogen meer. Het schip raakt helemaal uit koers en als de storm voorbij is ligt het schip voor een onbekend eiland. De kapitein is er meer dan welkom evenals zijn katten, die kunnen ze heel goed gebruiken. De koningin vraagt of de kapitein zijn katten achter wil laten en schenkt hem in ruil daarvoor allerlei kostbare geschenken. Natuurlijk wil de kapitein dat niet maar de katten wel, ze vinden al die ruimte die ze op het eiland hebben fijn, en met tranen in zijn ogen verlaat Kapitein Kat het eiland.
Nu kan de kapitein eindelijk zijn droom waarmaken, eindelijk kan hij alle plaatsen bezoeken, maar is dat nog wel zo leuk als hij gedacht had, zo zonder zijn katten? Had hij zijn droomreizen niet al gemaakt?
Als hij aan andere handelaren vertelt hoe hij aan al dat geld komt weten ze niet hoe snel ze naar het eiland moeten gaan met hun koopwaar, zo'n rijk eiland daar valt vast veel te verdienen maar ze krijgen de kous kat op hun kop.


Bij dit bijzondere verhaal over Kapitein Kat heeft de schrijfster erg sfeervolle, vaak paginagrote, kleurenillustraties gemaakt.
De havens, de zee, het prachtige eiland én natuurlijk de katten zijn allemaal beeldschoon weergegeven. Ze zijn echt een lust voor het oog. Alleen voor de mooie afbeeldingen zou je het boek al willen hebben, en dan krijg je er nog zo'n leuk verhaal bij cadeau!
Dit boek is puur genieten.

Inga Moore is in Engeland een bekende illustratrice en schrijfster. Ze bewerkte o.a. het beroemde boek "De Geheime Tuin", geschreven door Frances Hodgson Burnett (1849-1924).


ISBN 9789060387061 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Christofoor | september 2013

© Dettie, 12 oktober 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: