David Litchfield

Toon alleen recensies op Leestafel van David Litchfield in de categorie:
David Litchfield op internet:
  Categorie: Recensies 4-5jr

De beer en de piano De beer en de piano


Op een dag ziet een kleine beer iets vreemds in het bos staan. Het is een soort houten kast met witte en zwarte dingen erop. Als hij die aanraakt hoort hij ploink. De beer vindt dat akelig klinken maar toch wordt hij er elke dag onweerstaanbaar naartoe getrokken. Elke dag móet hij naar dat ding kijken en  die witte en zwarte dingen aanraken. Jaren later, als hij een sterke grizzlybeer is, is het geluid niet lelijk meer, integendeel. De beer weet nu prachtige klanken uit 'de kast' te krijgen. De andere beren komen graag luisteren.

En dan zien en horen een meisje en haar vader de beer spelen, zij vertellen hem dat het ding waar die mooie geluiden uit komen een piano is. Ze nemen hem mee naar de stad, naar New York, naar Broadway, want daar kan de beer nog veel meer mooie muziek beluisteren en op een vleugel spelen voor een groot publiek.
Het pianospel van de beer is gelijk een groot succes, iedereen vindt zijn muziek geweldig, hij krijgt staande ovaties, hij wint prijzen, hij neemt CD's op, de kranten schrijven alleen maar lovend over hem.

De beer geniet enorm, is blij met alle aandacht en de mooie muziek. Maar toch, hij mist het bos en zijn vrienden zo... Hij moet ze zien, hij moet zijn avonturen aan hen vertellen. Als hij eenmaal zijn besluit heeft genomen weet hij niet hoe snel hij thuis moet komen, hij racet de rivier over, hij rent het bos is, zo graag wil hij ze weer zien. Maar hij ziet niemand, zouden ze boos zijn? Hij is zo lang weggeweest...
Gelukkig blijkt juist het tegendeel waar te zijn.

Het is vooral de sfeer van de afbeeldingen die het boek zo mooi maakt. Je ruikt het bos bijna. Je ziet de beren genieten van de klanken. Daarna op Broadway is de beer plechtiger, mooi aangekleed en zie je hem, helemaal geconcentreerd, spelend in een groot theater vol publiek. Je ziet de krantenkoppen en de billboards, de prijzen die hem toevallen. En ook dan heeft de beer plezier maar anders.
Het aparte is dat zo gauw de beer weer in het bos is, hij niet meer alleen op zijn achterpoten staat, maar in zijn mooie pak, strikje los, heerlijk op vier poten door het bos rent, op weg naar zijn vrienden.
Echt een boek om vaker te lezen en te bekijken en steeds opnieuw met een glimlach dicht te slaan.

Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789051164695 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2015
formaat: 21,5 x 28,7 cm | Nederlandse tekst Joukje Akveld | Leeftijd 4+

© Dettie, 19 oktober 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het huis van oma Het huis van oma


illustraties: David Litchfield
tekst: Ross Montgomery


In het huis van oma is het heel gezellig. De open haard is aan, de hond ligt ervoor te slapen en we zien de jongen lekker tegen oma aangekropen in de stoel zitten. Oma heeft een fotoalbum in haar hand en zoals elke avond vertelt oma over vroeger, toen ze nog architect was. Ze maakte wolkenkrabbers, heel mooie paleizen en musea en bibliotheken vertelt ze, maar voor de jongen zal ze het allermooiste huis bouwen dat er is. 'Dat wordt een huis op een heuvel, op het randje van de horizon, hoog boven de stad en voorbij de zee.'

Maar oma is te oud geworden om huizen te bouwen, op het laatst kan ze eigenlijk niets meer en dan op een dag is oma weg. Alleen haar eigen huis staat er nog en daar is niets leuks of gezelligs meer aan zonder oma.
De jongen heeft gelukkig wel een goed idee en gaat aan de slag. Van allerlei materialen van en bij oma's huis maakt hij een enorme pop, met oma's ogen, oma's lieve gezicht, oma's bril en kleren net als oma droeg. Als hij klaar is, zegt hij 'Oma, wakker worden!' en dan gebeurt het! 'Oma' doet haar ogen open en samen met de jongen vliegt ze over tuinen en hekken, dwars door de zee en verder...

Oma rent, en rent, en rent maar door, zelfs over de daken van een grote stad, totdat ze aankomen bij oma's doel. Het is een huis op een heuvel, hoog boven de stad en voorbij de zee. Maar in het midden van het huis zit een gat. 'Het is nog maar een half huis. Hoe kan ik het ooit afmaken?' vraagt de jongen. Oma's houten en ijzeren lijf twinkelt en blinkt en oma glimlacht.


Afscheid nemen en verandering is het hoofdthema van dit boek maar het niet naargeestig of akelig maar opbouwend en vriendelijk weergegeven. Het omgaan met het gemis wordt omgezet in daden. Door zijn creativiteit te gebruiken geeft de jongen in dit boek zijn oma een plek. Zo zal hij haar nooit vergeten.
Dankzij de invoelende, fantasievolle afbeeldingen wordt het verhaal nog krachtiger en indrukwekkender. De oma die in elkaar gezet is met bouwmaterialen staalt nog steeds het krachtige en lieve uit dat de echte oma zelf ook had. Ook de symbolische gedachte dat oma de kern van het huis zal vormen is troostgevend. Knap en goed doordacht verhaal.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051165524 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | juli 2016
formaat: 25,0 x 25,0 cm | The Building Boy Nederlandse tekst Joukje Akveld | Leeftijd 4+

© Dettie, 28 augustus 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: