Yvonne Deinert

Toon alleen recensies op Leestafel van Yvonne Deinert in de categorie:
Yvonne Deinert op internet:

 

Het midden van nergens Het midden van nergens


‘Anders willen zijn, da’s de puberteit.’

Papa lacht er maar wat om, maar Pascalle, vijftien jaar oud, zit er maar mee. Ze is de oudste thuis. Ze heeft één broertje.
‘Sinds Luc geboren is, lijkt het wel of ik er niet meer toe.’
Ze mist haar pas overleden oma erg, met oma kon ze over alles praten, en zij had ook wijze raad voor haar kleindochter, terwijl ze thuis nogal eens moet oppassen op Luc, en mam haar huiswerk belangrijker vindt dan eens lekker wat te kletsen bij een kopje thee.
Dat zint haar niet zo, hulpje en oppas zijn, maar wat haar de laatste tijd vooral stoort is dat haar moeder zo afkeurend doet over de nieuwe vriendin die ze heeft. Donja is pas bij haar in de klas gekomen, en zij is gothic. Pascalle vindt het fantastisch, en al snel gaat ze ’s morgens voor school bij Donja langs om een mooie jurk aan te doen. Ook doet Donja dan haar make-up. Ze heet dan voortaan Pasca.

Haar ouders weten dat niet natuurlijk, maar ze gaat ook naar gothicfeesten, met Donja, en leert daar Dinky, de broer kennen en Ard, een fotograaf. Die is wel oud ‘minstens 20’, denkt ze, maar hij is erg knap, en wil fotosessies met haar! Pasca valt natuurlijk voor de gladde praatjes van deze jongen, die 25 blijkt te zijn. Maar ja, die eerste verliefdheid!
En Pasca wil ook heel graag die prachtige groene amulet hebben die ze in een leuk klein winkeltje zag liggen en die is wel heel erg duur. Gothic kleren zijn ook al zo duur.
Dan loopt alles fout: ze doet een paar domme dingen, en ontdekt dat de waarschuwingen van Donja en Dinky ten aanzien van Ard terecht zijn.
Gelukkig leidt haar nieuwe leven ook tot een mooie kennismaking: de oudere mevrouw die haar de amulet verkoopt, doet Pasca aan haar oma denken.
Dat de juffrouw Frans een raar Frans taaltje spreekt, dat zien we maar door de vingers.

Het is een hele mooie coming-of-age roman, over een jongedame die niet meteen de juiste keuzes weet te maken. Of het dan allemaal nog recht gezet kan worden is de vraag, er is wel veel fout gegaan. En Donja en de oudere vrouw hebben net als haar moeder ook zo hun ideeën.
Pasca schrijft gedichten, waarvan eentje de titel oplevert:

Wish I were in the middle
of nowhere
the best place to be on earth
with nobody
without myself
no-one, nowhere
any time, always.

Yvonne Deinert (1965,  Amsterdam) schreef met dit boek een zeer fraai debuut. Het leest prettig met veel leuke dialogen en aardig wat witruimte. De personages komen goed uit de verf, en zullen voor jongeren -de doelgroep tenslotte - herkenbaar zijn. Vooral het meisje Pasca zelf. Beetje autobiografisch misschien?


ISBN 9789491875021 | Paperback | 411 pagina's | LetterRijn | mei 2014
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 10 juni 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: