Piet de Loof

Toon alleen recensies op Leestafel van Piet de Loof in de categorie:
Piet de Loof op internet:
 

Het laatste lied Het laatste lied




“Muziek is het mooist als je ze voor het eerst hoort. Als je ze pas hebt ontdekt en meteen opnieuw wil beluisteren. Nu is er YouTube, en Spotify, en Grooveshark, maar het was in de bibliotheek dat Viola’s muzikale ontdekkingsreis begon. Uren sleet ze in de cd-afdeling. Ze dwaalde tussen de rekken, liet haar vingers glijden over de duizenden cd-doosjes.”


Jeugdroman met een speciale opbouw: Het verhaal is opgebouwd als een operastuk, met een ouverture, verschillende aktes en scènes, en het koor als slot.

De 15-jarige Viola wiens moeder een beroemde zangeres is, kan niet zonder muziek: niet alleen heeft ieder liedje voor haar een speciale betekenis, ook kan er in haar leven niets gebeuren zonder dat ze daar meteen een link naar muziek mee heeft. Het is haar leven. Deels daardoor is ze een buitenbeentje. Alleen Jana en Michael, die eenzelfde hang naar muziek hebben bekommeren zich om haar.

Als het verhaal begint is er iets gebeurd met Jana. De lezer weet niet wat, maar Viola is behoorlijk aangeslagen. Haar schoolresultaten zijn stukken minder en ze is depressief. Haar moeder is zo druk met haar werk dat het lang duurt voor ze er erg in heeft dat het niet goed gaat met haar dochter. Als haar een rol wordt aangeboden in Sienne, Italië, om te zingen in ’Het laatste lied’, neemt ze deze kans meteen aan.
Misschien wordt het een revival voor haar aflopende carriëre, en het is vakantie. Viola kan mee, het zal haar goed doen er eens uit te zijn.

‘Het laatste lied’ is gecomponeerd door een beroemde zanger uit de 18e eeuw, Farinelli. Hij slaagde erin met muziek de trieste koning Filips V van Spanje te genezen van zijn depressiviteit. Of het ook Viola kan helpen?

In flashbacks komen we er achter waarom Viola zo somber is. Ze kampt met schuldgevoelens en de muziek laat haar voor het eerst in haar leven in de steek. Zij, die voor iedere situatie de passende muziek wist, voor haarzelf, maar ook voor anderen, heeft nu geen idee.
In Sienna leert ze de componist en zanger van ‘het laatste lied’ kennen. Ze bezoekt een museum, praat met een afstammeling, maar terwijl haar moeder druk doende is met repetities zakt ze verder weg in een lethargie, waar ze, denkt ze, alleen met pillen uit kan komen...

Niet alleen is de vorm van het boek zorgvuldig gecomponeerd, de tekst is doorspekt met flarden van songs (die je allemaal kan beluisteren op youtube ).
Tot slot voegt De Loof nog wat informatie toe: Farinelli heeft geleefd van 1705 tot 1782, en hij verbleef inderdaad bij koning Filips V. Er wordt uitgelegd wat een Stendhalsyndroom is, en nog wat dingen die in het boek voorkomen.
Het is een triest verhaal, en ik hoopte zo dat de muziek hoop zou kunnen blijven geven...

Piet De Loof, geboren in 1972 te Oudenaarde, is al van jongs af aan gefascineerd door schrijven en muziek. Muziek is een terugkomend onderwerp in al zijn boeken.


ISBN 9789462340329 | Hardcover | 200 pagina's | Uitgeverij Abimo | september 2013
Met adressen en telefoonnummers voor wie het nodig heeft. Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 19 maart 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: