Karen Dierickx

Toon alleen recensies op Leestafel van Karen Dierickx in de categorie:
Karen Dierickx op internet:
 

Halve helden Halve helden


Het boek bestaat uit twee delen. Deel een speelt in de herfst van 1918, deel twee in het jaar daarop.

In een dorp vlak bij Antwerpen heeft de bijna zestienjarige Margrietje Gaublomme niet veel hoop op een prettige toekomst. Het is nog steeds oorlog, haar vader is weggevoerd, en haar broer Wannes is vrijwillig naar Duitsland gegaan. Met zijn vertrek is iets schimmigs aan de hand, voelt ze. Het was de dag nadat buurmeisje Bettina dood in de vijver gevonden werd. En omdat hij zich gemeld heeft als vrijwilliger, is haar moeder ontslagen bij de commiteit, en wordt het gezin met de nek aangekeken. Margriet piekert hier over, maar ze kan er niets mee.

Ze piekert ook over haar grote wens: studeren, iets wat nooit zal kunnen, Ze hebben immers geen geld en een meisje als zij, dat kan kantklosster worden zoals haar moeder. Er zijn wel mensen die haar vertellen dat het wèl kan, maar daar heeft ze niet veel vertrouwen in. Dus verloopt haar leventje gezapig. Overdag werken in een wasserij in Antwerpen, thuis moeder helpen en met haar jongere zusje bezig zijn.

En dan breekt de dag aan dat ze jarig is, zestien jaar. Maar niemand heeft er erg in: de oorlog is voorbij! De Duitsers pakken hun boeltje, en de wereld zou weer normaal kunnen worden. Maar er is nog de afwezigheid van de mannen, en de Spaanse griep eist nog vele slachtoffers.

Het wordt 1919, het dorp krabbelt op. De teruggekeerde mannen nemen hun werk weer op zover dat gaat. Niet alleen zijn er veel mannen die nooit terugkomen, van degenen die er wel zijn zijn de meesten getraumatiseerd. Ook de vader van Margriet komt terug, duidelijk aangeslagen. Zou Wannes ook thuis komen? Maar wil moeder dat wel? Die is zo kwaad op haar zoon, die het leven van het hele gezin heeft verwoest.

Het is een verhaal over het thuisfront. Hoe de gewone burger de oorlog beleefde. Gezien door de ogen van een opgroeiend meisje, die weinig heil zag voor de toekomst, maar misschien nu toch nieuwe kansen ziet. En zo lezen we dat ook een oorlog goede kanten heeft. Zelfs van de Eerste Wereldoorlog, de Grote Oorlog, de ergste van alle oorlogen, zijn goede dingen gekomen. Daar ligt de nadruk op in dit boek, niet op de oorlog zelf. Er zijn natuurlijk ook genoeg boeken die dat wel behandelen.

Halve helden ‘Het verhaal van halve helden, van mensen die een deel van zichzelf kwijt zijn in een wereld vol scherven en schimmen’. Als de mannen terugkomen en onthaald worden als helden, bedenkt Margriet dat halve helden, zichzelf geen helden vinden. Zij werden gedwongen, konden zelf geen keuzes maken, en zitten nu met de vreselijke herinneringen. En de mensen dan die het thuisfront gaande hielden? De smokkelaars? Zijn zijn ook geen helden?

Het blijkt niet uit te maken dat ik het voorafgaande deel 'De Grote Verliezer' (2014) niet gelezen heb, hoewel ik dat boek ook wil lezen en volgorde aanhouden prettiger geweest was. En eigenlijk wil ik een derde deel, want er zijn bepaalde ontwikkelingen in dat meisje die daarom vragen.

Karen Dierickx (°1975, Beveren) studeerde voor licentiaat vertaler Nederlands-Engels-Spaans, en volgde ze een Aanvullende Studie in de Internationale Politiek.


ISBN 9789461315328 | Hardcover | 352 pagina's | Van Halewyck | november 2016
Leeftijd: 15+

© Marjo, 05 juli 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: