Suzanne Young
The Program-serie 3: De remedie
Wat Quinlan precies doet? Op advies van rouwbegeleiders wordt zij ingehuurd door mensen die een dochter hebben verloren. Quinlan neemt de identiteit van het overleden meisje aan en helpt ouders en familie, tijdens haar korte verblijf, hun afschuwelijke verdriet een plekje te geven. Aan Quinlan kunnen de intens verdrietige nabestaanden kwijt wat ze de overledene nog wilden zeggen. Niet afgeronde zaken worden afgerond, zodat de familie het verdriet beter kan bolwerken. Quinlan is een echte professional. Voor ze haar intrek bij een nieuw gastgezin neemt, verdiept ze zich uitgebreid in het doen en laten van de persoon die ze vervangt. Ze kan zelfs haar stem vervormen. Pruiken, make-up en gekleurde contactlenzen doen de rest.
Soms zou Quinlan een “gewoon” mens willen zijn. Ze koestert herinneringen die niet van haar zijn en heeft toekomstdromen die niet bij haar beroep passen. Veel herinneringen aan haar eigen leven heeft ze niet. Soms denkt Quinlan aan stoppen maar ze is bang dat ze dan haar vader, die tevens haar opdrachtgever is, zal kwetsen. Ze is dol op hem. Hij is haar enige familie. Quinlan houdt ook van Deacon, haar ex-vriend. Hun relatie is voorbij maar de aantrekkingskracht is er nog. Deacon is als een magneet. Hij trekt haar aan en stoot haar dan weer af. Quinlan heeft zich voorgenomen dat Deacon haar hart beslist niet nog eens zal breken. Voortaan zullen ze enkel goede vrienden zijn.
Kort na een intensieve maar geslaagde opdracht wordt Quinlan op een nieuwe opdracht gezet. Dat is hoogst ongebruikelijk. Een sluiter heeft tijd nodig om weer op krachten te komen. Dat is zelfs protocol nadat sluiters in het verleden doordraaiden omdat ze te snel aan een nieuwe klus begonnen waren. Quinlan vindt het moeilijk te begrijpen dat haar eigen vader de nieuwe opdracht heeft goedgekeurd. Waarom vindt hij het goed dat zijn dochter zo’n groot gezondheidsrisico neemt?
Quinlan doet enigszins bezorgd wat haar opgedragen wordt. Ze wordt Catalina Barnes, een meisje waarvan de doodsoorzaak nog niet is vastgesteld. Dat is vreemd. Nog vreemder is het dat Isaac, het vriendje van Catalina, ook bij de opdracht betrokken wordt. Quinlan moet niet alleen Catalina’s ouders maar ook Isaac door het rouwproces loodsen. Catalina’s zus zal het ouderlijk huis tijdelijk verlaten. Zij wil niks met de komst van een sluiter te maken hebben. Quinlan begint vol toewijding aan haar nieuwe opdracht. Ze weet nog niet dat haar verblijf bij de ouders van Catalina haar leven volledig overhoop zal gooien.
De remedie is het derde en laatste deel van The Program-reeks. Na deel twee leek het verhaal afgerond te zijn dus ik was erg benieuwd naar dit derde deel. Zou de schrijfster toch nog een manier gevonden hebben om het verhaal voort te zetten? Zou dat niet ongeloofwaardig worden? Gelukkig heeft Suzanne Young het heel anders aangepakt. De remedie is geen vervolg maar een prequel. Het verhaal van Quinlan speelt zich af voor het uitbreken van de depressie-epidemie waar de vorige twee verhalen om draaien.
Het verhaal is spannend, duister en zit vol complexe liefde. Ook is het een verdrietig verhaal. Het leven van Quinlan is allesbehalve benijdenswaardig. Weet ze eigenlijk nog wel wie ze is? Haar eenzaamheid is hartverscheurend. Dit derde deel past goed bij de twee eerdere delen. Het kan prima als standalone gelezen worden maar ik raad aan om bij het begin te beginnen, dan weet je als lezer al wat de toekomst zal gaan brengen. Dat voegt een extra dimensie aan het verhaal toe.
Ik heb deze reeks verslonden en ik vind het jammer dat er geen nieuw deel meer komt. In de Verenigde Staten is inmiddels een nieuw boek van deze auteur verschenen. In Hotel Ruby belandt tiener Audrey Casella in een vreemd hotel. Ik hoop dat er van dit boek ook een Nederlandstalige versie komt want Suzanne Young weet dondersgoed hoe ze haar lezerspubliek in moet palmen!
ISBN 9789045209920 | Hardcover | 366 pagina's | Karakter Uitgevers | oktober 2015
Vertaald door Carolien Metaal | Leeftijd: 14+
© Annemarie, 09 november 2015