Ingrid Kluvers

  Categorie: Recensies 13-15jr

Altijd anders Altijd anders


In het eerste boek van Ingrid Kluvers -  Droomtuin - hebben we kennis gemaakt met Joop van Ravenzwaai, intussen 15 jaar. Het gezin waar zij bij hoort is niet echt doorsnee, ze heeft twee vaders en twee moeders. Twee lesbische stellen die bij elkaar wonen, bij Joops oma op de boerderij.
En sinds kort heeft ze kennis gemaakt met een halfzus! Emma is de dochter van vader Alain, van oorsprong Frans. Handig trouwens: allebei de meisjes zijn tweetalig.

In dit derde boek (En ik dan? is het tweede) meldt Emma dat ze bezig is hun grootvader van vaderskant te achterhalen. Tussen vader en zoon is een breuk ontstaan, maar waarom zou hij zijn kleindochters niet willen leren kennen? Joop hoeft niet zo nodig, ze heeft familie genoeg, maar als ze met Sophie naar Parijs gaat - samen! - zet Sophie haar voor een voldongen feit.
Er gebeurt meer in het leven van Joop: haar maatje Dennis krijgt verkering met een meisje dat nieuw is op school. Hij laat haar zonder overleg in de band komen om te zingen. Joop baalt: zingen, dat doet zij wel. Wat bezielt Dennis? Maar dan leert ze zelf Sophie kennen. En in Parijs leert ze zichzelf kennen, waardoor ze haar reactie op Sophie begrijpt.

Een boek dat je niet meer weglegt als je begonnen bent, maar ik heb wel de eerdere boeken gelezen, en ik denk dat dat ook nodig is. Het gezin van Joop is zo anders dan doorsnee dat je zonder een korte samenvatting van het voorafgaande jezelf als lezer allerlei vragen stelt, die niet echt beantwoord worden. En die samenvatting is er niet.

Het thema van alle drie de boeken is homoseksualiteit. Het blijft een geaardheid die de nodige twijfels oproept. Ook Joop weet niet goed wat ze wil: is ze hetero? Ze was toch ooit verliefd op Dennis? En nu hij een relatie met Sophie heeft is ze jaloers. Maar ze is ook verliefd geweest op Emma, voor ze er achter kwam dat Emma haar zus is. Haar twijfels vullen een groot deel van het verhaal, dat verder gaat over normale puberperikelen.
En over familie. Behalve de opa in Parijs heeft ook de oma op de boerderij een rol in dit verhaal.

Erg meeslepend geschreven, ik legde het niet weg voor het uit was, en het smaakt naar meer. Ingrid Kluvers is een schrijfster die niet alleen jonge meiden - want toch wel een meisjesboek -  maar ook volwassenen kan boeien. Joop is als karakter heel herkenbaar. Haar twijfels, haar manier van reageren op onverwachte situaties spreken aan.
Prachtig – en gedurfd! - vind ik de tegenstelling tussen het mondaine Parijs en de geitenboerderij op het platteland. Ook is het boek bij de tijd: de aanslagen in Parijs worden in het verhaal betrokken.

Ingrid Kluvers 1949 te Naarden was bijna zes jaar hoofdredacteur van het weekblad Tina.
Droomtuin (2010) was haar debuut. Altijd anders het derde boek over hetzelfde personage.


ISBN 9789048828357 | Hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Moon | december 2015
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 25 juli 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

En ik dan? En ik dan?




‘Zeg, Joop, een beetje respect voor je oude vader, anders gooi ik je er hier uit.’
‘Moet je horen hoe je dat zegt. Anders gooi ik je er hier uit', imiteer ik hem, en ik maak een overdreven handgebaar.
‘Nou hou je op! Neem een voorbeeld aan mij en gedraag je ook eens wat meer meisjesachtig. Want wat er van jou moet worden!’  Grinnikt hij.
‘Tja, daar twijfel ik zelf ook wel eens aan. Straks ben ik de enige echte vent in huis,’ zeg ik met een diepe basstem.
Valentijn kijkt me zogenaamd boos aan. ‘Doe even normaal. De enige echte man bij ons in huis is nog altijd je oma!’


Het is geen alledaagse situatie waarin de 13-jarige Joop is opgegroeid. Opgevoed worden door twee vaders en twee moeders - het is niet zo vreemd dat Joop als ze in de puberteit geconfronteerd wordt met haar eigen seksualiteit, zich vragen begint te stellen. Erger is evenwel dat klasgenoten en hun ouders dat ook doen. Joop heeft het altijd normaal gevonden, met zijn vijven, plus oma, in één huis wonen, maar nu?

Via Facebook leert ze de in Parijs wonende Emma kennen, die net als zij tweetalig is. (Joops biologische vader is Frans). Emma is twee jaar ouder. Het lijkt Joop wel spannend om haar als ‘vriend’ te accepteren, zeker als haar vriendin Mees ook vriend blijkt te zijn. Maar Mees reageert afwijzend als Joop er naar vraag. Is dat de reden waarom Joop vanaf dat moment niets meer zegt over Emma? Ze hebben al snel een leuke mailwisseling. Ergens is het wel lekker om een geheim te hebben, en ach, Mees en Juul (andere vriendin) vertellen ook niet meteen alles. Thuis houdt ze het zeker geheim, haar ouders bemoeien zich al veel te veel met alles, van Emma blijven ze af.

Maar het gaat van kwaad tot erger. Emma stelt een ontmoeting voor als zij in Amsterdam is, waar ze zal komen wonen. Joop gaat... en zegt niets. Nu komen er ook nog verwarrende gevoelens bij. Is ze verliefd op dat meisje? Maar zij wil helemaal niet ook homoseksueel zijn! Is ze erfelijk belast of zo?
Als dan het zeilkamp volgt, waar Joop met haar vriendinnen heen gaat en Joop blijkt meer te weten van de aanwezigheid van die Franse Emma, loopt de situatie flink uit de hand.

Even dreigt het verhaal een soap te worden... maar Ingrid Kluvers had wat anders in gedachten.
Het is in ieder geval wel een vlot verteld verhaal waarin veel gebeurt. Joop met al haar emotionele problemen neemt de lezer voor zich in, en door een flinke dosis humor in het verhaal, is het boek uit voor je er erg in hebt.

Het boek ziet er uit als een vrolijk zomerse chicklit, maar - en ik ben daar blij mee - het is meer dan dat. Die ogenschijnlijke luchtigheid verbergt een serieus probleem.

Ingrid Kluvers schreef eerder over Joop in´Droomtuin', dat werd bekroond met de Jonge Jury Debuutprijs 2012.


ISBN 9789048820221 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij Moon | mei 2014
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 12 juli 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: