Dirk Bracke

 

Henna op je huid Henna op je huid


Dit boek van Bracke is genomineerd voor de Jonge Jury 2007.

Bracke snijdt altijd een actueel onderwerp aan, en daar probeert hij dan de jeugd mee te amuseren. Maar ook hoopt hij dat er iets geleerd zal worden. Zonder belerend vingertje gelukkig.
In dit boek heeft hij het over de problematiek van de Marokkaanse immigranten, met name de tweede generatie. Zij zitten tussen wal en schip: thuis heerst de islamitische cultuur, maar op straat en op school komen ze in aanraking met het Westerse leven.

Touria is zo'n meisje: ze draagt een hoofddoek, en houdt zich aan de wetten van de islam. Maar op school gaat ze om met Vlaamse meisjes en jongens, en natuurlijk wil ze daar bij horen. Maar haar vader is streng: een meisje hoort zich zedig te kleden, en ze mag nooit alleen met een jongen zijn. Touria neemt haar toevlucht tot stiekem gedrag: thuis draagt ze de hoofddoek en de bedekkende kleren, maar onderweg naar school gaat ze zich bij een vriendin omkleden, en loopt dan in een kort rokje met daarop een topje rond op school, met loshangende haren. Klasgenoot Seppe is verliefd op haar en zoekt toenadering. Dit leidt tot nog meer slinks gedrag en natuurlijk kan het niet onopgemerkt blijven. Behalve dat ze klappen krijgt, vooral van haar oudere broer, wordt ze ook regelmatig buitengesloten. Ze is opstandig, waarom kan ze niet een westers meisje zijn en toch ook de islam handhaven?

Het thema is interessant. Het is heel moeilijk voor de tweede- en derde generatie immigranten. Wat Bracke ook aan de orde stelt is de dubbele moraal die vooral islamitische mannen erop na houden.
De enige opmerking die ik heb is dat Bracke soms te simpel is in zijn taal en manier van vertellen. Hij onderschat de jeugd denk ik.


ISBN 9059081897 | Hardcover | 171 pagina's | Davidsfonds Infodok | 2005
Leeftijd: 14+

© Marjo, december 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer: