J.R.R. Tolkien

 

De hobbit - graphic novel De hobbit - graphic novel


De hobbit
of daarheen en weer terug; graphic novel
Tolkien
Illustraties : David Wenzel


“De hobbit” van Tolkien herwerkt tot striproman


Hoe een striproman te recenseren ? Alvast een boeiende vraag waarop ik niet direct een eenduidig antwoord kan geven. Het is alvast niet alleen een commentaar meer bij een geschreven tekst. Ook de tekeningen eisen hier hun aandacht op. Daarin geen specialist zijnde, ben ik hier een beetje afhankelijk van wat anderen daarover te zeggen hebben. De commentaar hierover stamt dan ook voor een deel uit andere recensies, die ik op het internet vond.


In 1978 brachten Jules Bass en Arthur Rambar “De hobbit” van Tolkien naar het witte doek. Helaas voor hen werd deze animatiefilm, vermoedelijk door een gebrek aan veel geld, een grote flop. Ik herinner mij nog vaag de grote affiches aan de cinemazalen in Leuven. De film zelf heb ik nooit gezien.

Mijn eerste echte kennismaking met de wereld van Midden-Aarde buiten Tolkien’s boeken is “De hobbit” als striproman (in het Engels “graphic novel”) in een bewerking door Charles Dixon (bekend van heel wat kinderboeken en strips), met illustraties door David Wenzel (bekend door zijn fantasievolle taferelen en personages in acrylinkt). Naar aanleiding van 50 jaar “De hobbit” verscheen deze vorig jaar voor het eerst in het Nederlands.


Voor diegenen die (nog) niet bekend zijn met deze voorloper van “In de ban van de ring” (voor de filmliefhebbers onder jullie “The lord of the rings” (LOTR), toch even een korte samenvatting van het verhaal. Bilbo Balings is een hobbit, die rustig zijn dagen slijt, tot hij op een dag het bezoek krijgt van Gandalf de tovenaar, en dertien dwergen. Deze zijn op zoek naar een “dief”, die hen kan helpen, de hun ontstolen schat terug te veroveren op Smaug, een woeste draak. Tijdens hun reis naar de Eenzame Berg ontmoeten zij onder meer trollen, aardmannen en elfen, aan wie zij tenslotte met moeite weten te ontsnappen. Zij vinden de schat, bedriegen de draak, die daarop in woede uitbarst, en de in de buurt liggende mensenstad in de as legt. De mensen besluiten daarop de vroeger door hen geholpen dwergen met behulp van een elfenleger aan te vallen. Het draait echter helemaal anders uit wanneer ook een aardmannen- en wolvenleger opduikt. In de hierna volgende slag van de vijf legers, waarin mensen, elfen en dwergen samen de overwinning behalen, sneuvelt Thorin, de leider van de dwergen. Alle ruzies tussen mensen, elfen en dwergen worden bijgelegd, en een deel van de schat wordt gebruikt om de verwoeste stad terug op te bouwen. Bilbo keert terug naar zijn hol, ver weg daarvandaan, in gezelschap van de RING.


De graphic novel is volledig met de hand geschilderd (vandaar dus af en toe ook wel eens buiten de lijntjes), en dit is duidelijk te merken, zelfs voor een leek als ik. De stijl is duidelijk moderner dan de klassieke strips die ik in mijn jeugdjaren las. Over het algemeen worden de goeden “mooier” afgebeeld dan de “slechterikken” (wat is goed ?). Of het tekenwerk voor iedereen aantrekkelijk is, laat ik in het midden. Dat moet men als lezer (en kijker) zelf ervaren. De gecreëerde sfeer sluit mooi aan bij het magisch-fantastische dat wij overal in Tolkien’s volledige oeuvre terugvinden.


De tekeningen zijn duidelijk meer dan alleen maar een illustratie bij het verhaal. De begeleidende tekst is heel uitvoerig, en degenen die denken dit even als tussendoortje te lezen, komen al snel bedrogen uit. De hoeveelheid tekst doet mijns inziens wel af en toe het genieten van de tekeningen in het niet verdwijnen. Maar dat zal de Tolkienfans er zeker niet van weerhouden, dit item aan hun collectie toe te voegen.


Inhoudelijk volgt de strip het boek bijna naar de letter. Ik heb slechts een kleine afwijking gevonden (Elrond wordt voorgesteld als vriend van de elfen, terwijl hij eigenlijk een elf is) maar wie daarover struikelt...

Ik heb alvast van deze bewerking van “De Hobbit” genoten. Of het sneller in de boekenkast van een fan raakt dan van iemand die onbekend is met deze rijk bevolkte fantasy-wereld weet ik niet. Voorkennis hoeft volgens mij niet. De “graphic novel” is tenslotte een genre apart, dat zijn eigen liefhebbers heeft.


ISBN 9789022557075 | Paperback | 133 pagina's | Uitgeverij Boekerij | januari 2011
12 jaar en ouder

© Lezer100, 11 januari 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: