Thijs Goverde

Toon alleen recensies op Leestafel van Thijs Goverde in de categorie:
Thijs Goverde op internet:

 

De meesterdief De meesterdief


De Meesterdief is een heruitgave van eerder verschenen titels. Drie boeken over de meesterdief zijn nu gebundeld in één uitgave. Falco is de verteller. Hij is op een wonderlijke manier geboren in Duim, een enorme stad waar de industriële revolutie nog niet heeft plaatsgevonden. Dat geeft niet:  Falco zorgt zelf wel voor de nodige revoluties. En als hij het niet doet is daar Ekster, de jongen die ooit zijn vriend was, maar dat door Falco’s eigen toedoen niet meer is.

Het is een wonderlijk verhaal dat we voorgeschoteld krijgen: hoe Falco als klein kind gestolen werd en opgroeide bij een bende dieven (vergelijk met Oliver Twist). Daar leerde hij Ekster kennen, die eveneens geroofd is. Maar Ekster is de zoon van een baron, en op een dag vallen soldaten het huis binnen om hem terug te halen. Tja, Ekster is met zijn maten op dievenpad. Maar Falco is er wel!
En hij zegt dat hij de jongen is die ze zoeken. Hij heeft alle verhalen van Ekster gehoord, en weet zich goed in te nestelen in het paleis van de baron.


Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Falco is niet in de wieg gelegd voor het luie leventje dat een baron leidt. En zijn eerdere vriend zint op wraak! Steeds als Falco gesetteld is in zijn paleis, slaagt Ekster er in alles van hem te stelen. Dat moet wel uitlopen op een confrontatie. Zeker als bij de laatste diefstal Falco’s liefste bezit ook verdwenen is.
Falco is een meester in opscheppen, maar het fraaie is dat hij met al zijn poenerigheid en zijn idiote ideeën weg komt, en er steeds weer in slaagt meer uit de situatie te winnen dan te verliezen. Of hij tegen Ekster, de meesterdief op kan, dat is iets anders. De twee zijn aan elkaar gewaagd!

‘Zo leerde ik, terwijl het publiek zat te lachen, een belangrijke les: als je doet of iets zo hoort, valt het niet op wanneer alles mislukt.


Ik vertelde deze les ooit aan dokter Snip – een geleerde vriend van mij. Snip snapte onmiddellijk hoeveel geld hij kon verdienen met dit idee. (...) Soms lees je in de krant ‘Onze onvermoeibare soldaten houden het kasteel van de vijand al maandenlang omsingeld.’
Dat soort berichten is meestal het werk van mijn vriend Snip,  want eigenlijk had er moeten staan:
‘Het lukt die sukkels maar niet om het kasteel in te komen.’


Deze doldwaze verhalen doen sterk denken aan Lemony Snickets even dwaze avonturen, vooral omdat ook Thijs Goverde zich bedient van het trucje om de lezer rechtstreeks aan te spreken. Hij doet dat in wat hij ‘terzijdes’ noemt. Dat zijn cursief gedrukte stukjes tekst die extra uitleg of achtergrondinformatie geven. Je kan het zo gek niet bedenken of Goverde was je voor!
Een verhaal vol humor, af en toe wijze lesjes, en een beetje romantiek.
Misschien een beetje veel om in één keer te lezen, maar het is tenslotte een trilogie: je kan het verhaal ook in drie stukken verdelen. Makkelijk toch als je de boeken wel bij de hand hebt voor als je weer in deze fantastische wereld wilt stappen. En misschien krijg je er gewoon geen genoeg van en je lees je door...


ISBN 9789025113117 | Hardcover | 348 pagina's | Uitgeverij Holland | september 2015
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 19 januari 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: