Tamara Geraeds

Toon alleen recensies op Leestafel van Tamara Geraeds in de categorie:
 

Nergens Nergens


Audrey heeft een vader die er op los slaat, niet alleen zij maar ook haar moeder is slachtoffer. Haar vader is al eens aangeklaagd, maar werd vrijgesproken. Ze kan nergens meer naar toe. En dat is precies waar ze heen gaat. Naar Nergens.

‘Rennen, Audrey!’ Haar moeders stem echode door haar hoofd. En haar vader brulde: ‘Blijf staan of ik doe haar iets aan!’ Ze draaide zich om en keek in zijn koude ogen. Besluiteloos bleef ze staan.
En toen viel ze. De grond opende zich onder haar en slokte haar op. Alsof ze een lekker hapje was. En nu zat ze in het gras.’


Ze is in Nergens. Al snel wordt haar het een en ander uitgelegd door Frian, een knappe jongeman die Audrey wel ziet zitten. Ze gaat met hem mee naar een informatiebijeenkomst. Blijkbaar is ze niet de enige die in Nergens is aangekomen en vol vragen zit! Ze ontmoet verschillende anderen, waaronder Nathalie, die haar zusje zoekt, en Scott, die altijd en overal gepest wordt. Frian legt uit: als je op aarde problemen hebt, waar je maar niet uit komt - je hebt het nog niet opgegeven, maar er zijn geen mogelijkheden meer - dan kom je in Nergens.

Er zijn twee groepen: de Stekkers, mensen voor wie er geen oplossing is en die altijd in de problemen zullen blijven, krijgen een vast ‘stekkie’. Voor de Flitsers is er wel een oplossing: ze vormen tweetallen die samen gaan proberen de problemen op te lossen. Er liggen rugzakken klaar voor degenen die aandrang krijgen terug te flitsen. Daar zit alles in wat ze misschien nodig hebben, zelfs een fototoestel. Wie overblijft krijgt een woning toegewezen.

Tweetallen zijn snel gevormd, Audrey vindt het heerlijk dat ze bij Frian blijkt te horen. Maar: dan is er nu dus toch een oplossing voor hem? Terwijl hij er al vijf jaar woont? Hij legt uit dat hij heel erg ziek is, en op aarde zeker zou sterven. Maar misschien heeft iemand nu een geneesmiddel ontdekt? Audrey en hij flitsen nogal eens heen en weer: nu eens naar Rusland waar ze een amateurgenezer vinden, dan weer naar Audreys woonplaats. Maar wat zij moet met die geheimzinnige zaakjes waar ze nu getuigen van zijn? Het duurt even voor ze daar achter komt.

Ze krijgen te maken met duistere en gevaarlijke praktijken, waar Nathalie toevallig ook mee te maken krijgt. Nathalie, een eigengereid meisje dat tot dusver alleen geïnteresseerd was in uiterlijkheden, is tot haar verbijstering een duo gaan vormen met Scott, de nerd, die stinkt, en zijn haar nodig eens moet knippen en wassen! Maar hij blijkt wel slim!

Ze draaide zich om en Scott deed snel de deur dicht.
'Waarom koos je nou voor deze kamer, sukkel: Die andere was veel groter,' viel Nathalie meteen tegen hem uit.
Scott liep naar het raam en schoof het gordijn opzij. 'Kijk.´
'Wat?´ Nathalie kwam naast hem staan.
'We kijken recht op de voordeur van Victor Vroons huis.'
Nathalie kon het niet geloven. Wat een geluk!


Ook dit tweetal flitst regelmatig heen en weer.

Dit fantasierijke verhaal is erg vermakelijk: je hoeft maar te denken aan iets lekkers en het staat al voor je neus! Tenzij je vijftien bent en een biertje wil: no way! Ze reizen door de tijd, zonder er veel moeite voor hoeft te doen, ze hoeven zelfs niet te denken waarheen. Iets of iemand kiest voor hen. Maar het probleem oplossen, dat doen ze met z’n tweeën. Dat proberen ze tenminste.

Als je even niet kijkt naar de achtergrond van het verhaal, het geflits en het vuurspringen, om nog niet te spreken over de dodo en de sabeltandtijger, dan is het verhaal heel realistisch: Gewoon een stel tieners dat te maken krijgt met vriendschap en nog iets meer. Jongeren die leren hoe ze voor zichzelf op moeten komen, en dat het de moeite waard is anderen te helpen.
Het is een leuk verhaal, in een vlotte spannende stijl, in twee verhaallijnen: die van Audrey en die van Nathalie.  Zeker een succes bij niet al te kritische jongeren! Mooie voorflap ook.


ISBN 9789020649512 | Paperback | 223 pagina's | Uitgeverij Kluitman | februari 2012
Leeftijd: 10+

© Marjo, 03 maart 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: