Suzette Boyer

Toon alleen recensies op Leestafel van Suzette Boyer in de categorie:
  Categorie: Recensies 10-12jr

De duivelsvork


Ook in dit derde boek over de vijf vrienden Jesse, Luna, Yves, Diego en Stella mogen we hun spannende avonturen meebeleven. Opnieuw gaat het vijftal op zomerkamp en na Alaska en Arizona is dit keer de keus op Spanje gevallen en wel op Camp al-Andaluz vlakbij Córdoba.
Ramón, de broer van Diego is daar een aantal jaren geleden ook geweest en herinnert zich El paseo por el laberinto oftewel een doolhofltocht die erg spectacuair en spannend was. Maar eenmaal in Camp al-Andaluz aangekomen horen ze dat de tocht is afgeschaft, te gevaarlijk...

Diego zal Diego niet zijn om dan juist de tocht te willen maken, maar hoe komt hij erachter hoe die tocht verliep? Ramón, die zich niet alles meer weet te herinneren weet wel dat hij ergens aanwijzingen verstopt heeft en natuurlijk is het de slimme Jesse die ze weet te vinden. Niets staat hun nog in de weg om toch de tocht te ondernemen, denken ze...
Ondertussen lezen we over een vreemde tegeltjesrover, duivelsvorken en bizarre praktijken van een groep die ook te maken hebben met het doolhof...  De vrienden hebben er geen idee van hóe gevaarlijk hun zoektocht is en er staat hen dan ook nog heel wat te wachten.

Naast dit spannende avontuur speelt zich tussen de vrienden onderling ook het een en ander af. Het is vooral Yves die soms de vier anderen de stuipen op het lijf jaagt. Hij is regelmatig heel afwezig maar soms ook erg agressief. Bijzonder genoeg is het Ramón, de vrolijke, flierefluitende broer van Diego die in de gaten heeft dat het met Yves niet geweldig gaat, hij maakt zich zorgen om de jongen. Diego moet hem beloven Yves in de gaten te houden. Yves kan namelijk de moord op zijn ouders maar niet accepteren en achter zich laten. Hij is de enige van het gezin die het huis na de moord in gegaan is, zijn broertje en zusjes moesten buiten blijven. Niemand weet wat hij daar aantrof en gezien heeft. Ook weet niemand dat zijn zusje een berichtje gestuurd heeft, er is nieuws over de moord... Yves kan er niet over praten, niet tegen hulpverleners, niet tegen familie, zelfs niet of nauwelijks tegen Luna, de tweelingzus van Jesse, het meisje waar hij stapelgek op is, en zij op hem. Ze zou hem graag willen helpen maar hoe?
Deze innerlijke worsteling van de twee wordt erg mooi weergegeven.
Maar ook bij Ramón komen langzamerhand herinneringen boven van de doolhoftocht die hij toentertijd ondernam, herinneringen die hij liever kwijt dan rijk is...

Gelukkig is het zeker niet alleen kommer en kwel in dit boek. Diego, die qua streken precies op zijn broer lijkt, zorgt vaak voor de vrolijke noot. Hij is adrem, grappig, bijdehand en iedereen mag hem graag omdat hij nooit iemand kwaad doet of kwetst. Jesse is de rustige jongen die alles op een afstandje bekijkt en nadenkt voordat hij zich ergens in stort, waardoor hij de rest van de groep regelmatig uit de brandt helpt. De vriendelijke, schuchtere Jesse overwint regelmatig zijn onzekerheid en doet tóch de dingen die hij vreselijk eng vindt. Hij is gek op Stella, maar ook dat durft hij haar niet goed te zeggen, de bijdehante Stella is daar gelukkig wat voortvarender in.

Het is een lekker vlot, goed geschreven verhaal waarbij de mysterieuze groep rond het doolhof voor de extra spanning zorgt. Naast het leuke, soms zinderende en vaak vrolijke verhaal komen we ook nog veel te weten over de prachtige omgevingrond Córdoba.

Kortom, dit derde boek over het vijftal, wat overigens goed als een op zichzelf staand deel gelezen kan worden, is een heerlijk, avontuurlijk boek. Hopelijk volgt er snel een volgende deel  want ik wil weten hoe het met Luna en Yves verder gaat, ze zijn geschapen voor elkaar, maar de hindernissen zijn hoog. Ben ook heel benieuwd welk vakantiekamp ze deze keer zullen kiezen en wat ze daar weer zullen beleven. Afwachten maar...


ISBN 9789022331163 | Paperback | 330 pagina's | Uitgeverij Manteau | maart 2015
Leeftijd: 12+

© Dettie, 27 juli 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Mammoets in het ijs Mammoets in het ijs


Na het avontuur dat ze beleefden in Arizona, hebben de jongelui er naar toe geleefd elkaar weer te zien. Jesse en zijn zus Luna hebben op dat kamp in Santa Fé leeftijdgenoten leren kennen, Diego, Yves en Stella. Ze zullen hen weer terug zien in camp Alyeska.

Ze gaan Kerstmis vieren in Alaska, waar het stervenskoud is en de sneeuw metershoog ligt. Dat kamp blijkt ook nogal afgelegen, ze zijn er helemaal op elkaar aangewezen. En op de andere deelnemers. Als die er allemaal zijn worden ze verdeeld in groepen: de Eskies onder leiding van Mick; de Malamutes onder leiding van Bear. Rosy leidt de Klee Mai, en April doet de Huskies. Ze kunnen inschrijven voor verschillende programmaonderdelen, en natuurlijk zorgen de meisjes er voor dat ze bij elkaar zitten. Dat doen de jongens ook.

Luna had zich er op verheugd Yves weer te zien. Was ze immers niet een klein beetje verliefd op hem? Maar Yves doet terughoudend. Wat is er met hem aan de hand?

‘Luna, luister eens,’onderbrak hij haar. ‘Ik vind je een hele leuke meid, maar..’ Hij zuchtte. ‘Ik kan nu niet... Ik heb nu...’
Hij haalde hulpeloos zijn schouders op. ‘Er is nu gewoon geen plaats voor.’


Stella wil overigens wel een handje helpen om Luna steeds samen te laten zijn met Yves. Dan kan zij zelf met Jesse!

Na allerlei andere leuke activiteiten, zoals een bezoek aan een huskyfarm, is er voor Kerstmis een puzzeltocht georganiseerd. Yves en Luna vinden iets wat niet op het programma staat: een ouderwetse koffer. Yves kijkt veel naar films en onderzoekt de bodem van de koffer. Jawel: een geheimzinnige envelop! Weer terug in de cabin bekijken ze met de anderen er bij de inhoud die de aanzet vormt van een spannend avontuur in de sneeuw.

De lezer weet intussen al wel dat er iets op gang gezet is: er zijn steeds tussenstukjes, waar mannen die geweld niet schuwen geheimzinnig bezig zijn. Er lijken verschillende partijen, maar wat er precies speelt, wordt pas laat duidelijk. Dan ben je al zo in het verhaal verstrikt dat je het uit wil hebben ook.

Dit tweede deel is beter dan ’Het goud van de Navajo’s’. Dat zou wel eens heel veel te maken kunnen hebben met die tussenstukjes. Daardoor wordt er spanning opgebouwd.
Lekker avontuur dus. En als je meer wil weten is er een website: www.suzetteboyer.nl/mammoets-in-het-ijs.html 


ISBN 9789022329016 | Paperback | 239 pagina's | Uitgeverij Manteau | mei 2014
Leeftijd: 12+

© Marjo, 25 juni 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het goud van de Navajo Het goud van de Navajo


'Pas als de antwoorden niet vanzelf komen, kun je vragen stellen'

Jesse en Luna zijn op weg naar een vakantiekamp in Arizona. Santa Fé, een plek die zeker Jesse zelf niet gekozen zou hebben. Eigenlijk wilde hij helemaal niet naar dit kamp, hij had liever gelogeerd bij zijn opa in Brabant, maar ja, opa wordt oud en heeft net een hartaanval gehad.
Onderweg in de hotsende bus, waar hij zich helemaal niet lekker bij voelt, bedenkt hij dat dit toch echt zijn laatste kamp zal worden. Hij en Luna worden er toch wel te groot voor!
Zal hij er anders over denken na het avontuur dat ze in het kamp beleven?

Het begint gelukkig prima: ze worden ingedeeld in groepen die de naam van een indianenstam dragen, en maken al snel vrienden. Diego, een spring-in-'t-veld, afkomstig uit Spanje, en Yves, een bedaarde intelligente jongen uit Frankrijk, zijn al gauw trouwe maatjes van Jesse, terwijl Luna al snel bevriend is met de knappe Stella. Er zijn maar twee dingen die Jesse minder vindt: Jake, de kok, kijkt hem zo raar aan, heeft hij nu al de pik op hem? Hij is een boomlange man van indiaanse afkomst, die niet bepaald uitstraalt dat hij het leuk vindt om in het kamp te werken.
En dat ene meisje dat bij zijn zus in de groep zit, waarom zegt zij helemaal niets?
Maar het kan de pret niet drukken: de leiders zijn aardig, vooral Randy van zijn eigen groep en er zijn leuke en spannende activiteiten, ze gaan er voor!

Als er bij het abseilen een paar vervelende ongelukken gebeuren - het onbekende meisje heeft misschien een hersenschudding opgelopen en Jesse heeft zijn knie akelig verwond - weet de lezer al door tussengeplaatste cursieve stukken tekst, dat er onverlaten bezig zijn met snode plannen. Wat, dat weten we dan wel niet, maar er gaat iets gebeuren.
Jesse en het meisje, Layla heet ze, belanden samen in de ziekenboeg en ze gedraagt zich heel vreemd. Hij moet een doosje bewaren voor haar én zegt ze ‘geloof niet wat ze over mij vertellen.’
Jesse vindt het maar raar, en het houdt hem wel bezig, zeker als Layla de dag erop ineens weg is. Naar huis, zeggen ze. Jesse ontdekt dat het niet klopt, en dan beginnen de avonturen pas echt.

Dat is ook in het boek zo: het duurt heel lang voor er wat vaart in komt. Jonge lezers hebben tot dan toe alleen nog maar sfeer kunnen proeven, en ze weten intussen wel goed hoe het er aan toe gaat in zo’n kamp, maar of ze daar op zitten te wachten?
En als dan het avontuur komt, is dat wel leuk en spannend, maar er blijven wel vragen over.

Wat het goud van de Navajo’s is, dat is maar een klein deel van het verhaal, maar wel meteen het beste. Dat stukje zit prima in elkaar, en de boodschap kont duidelijk over. Is de rest er een beetje omheen verzonnen misschien? Jammer, het had zoveel meer kunnen bieden.


ISBN 9789022328668 | Paperback | 296 pagina's | Uitgeverij Manteau | mei 2013
Leeftijd: 12+

© Marjo, 03 februari 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het goud van de Navajo Het goud van de Navajo


De moeder van de tweeling Jesse en Luna woont al jaren in Spanje met haar nieuwe man. Hun vader moet elke zomer en winter een maand naar het buitenland vanwege zijn werk. Vanaf de scheiding gaan Luna en Jesse elk jaar op zomerkamp en de rest van de tijd logeren ze bij opa en oma in een dorpje in Brabant.  Inmiddels zijn ze geen kleine kinderen meer maar ze logeren nog steeds graag bij hun grootouders. Ze hebben daar hun tweede thuis gevonden.
Helaas heeft opa dat jaar een hartaanval gehad en moet het heel rustig aan doen van de dokter. Tot verdriet van opa en de kinderen kunnen ze dus niet komen logeren, daarom heeft vader een verblijf van drie weken in een internationaal zomerkamp in Arizona in de VS geboekt.
Menig kind zou een gat in de lucht springen maar de zorgelijke Jesse vindt het maar niets, straks gebeurt er wat met opa en dan zit hij zo ver weg.

Eenmaal in het Camp Sant Fé bevalt het hem echter al snel prima, vooral nadat hij vrienden is geworden met de vlotte Diego en de bedachtzame Yves. Ook Luna heeft gelijk een vriendin in Stella gevonden, het lijkt of de twee meiden elkaar al jaren kennen. Het enige vervelende aan het kamp is de kok, Jake. Jesse krijgt de griebels van de boomlange indiaan die hem met zijn scherpe, doordringende blik in de gaten lijkt te houden. Maar de jongeren in het kamp worden op een leuke, vlotte, spannende manier beziggehouden en hebben het naar hun zin. Tot de dag dat Jesse ontdekt dat Layla, het stille roodharige meisje, verdwenen is. Niemand neemt Jesse aanvankelijk serieus als hij dit aan de kampleiding meldt. Maar Jesse weet het zeker en de vijf jongeren gaan zelf op onderzoek uit met alle gevaren van dien.

Aanvankelijk schrok ik een beetje terug voor dit verhaal. Al in de eerste tien zinnen kwamen allerlei kleurbeschrijvingen voor; zilverkleurige touringcar, roodbruine wolken, bruine haar, rode gordijntje, zachtroze waas... dat beloofde wat. Jesse en Luna deden leuke dingen maar evengoed kreeg het verhaal me niet echt in zijn greep. Ik verwachtte, gezien de titel, een verhaal rond indianen. Afgezien van de namen van de groepen in het kamp en Jake, de kok, was er echter geen indiaan te bekennen. Na de verdwijning van Layla leek het verhaal af te stevenen op een traag verlopende detective voor jongeren. De gebeurtenissen kabbelden allemaal een beetje voort en je wist al snel van tenminste één persoon dat die betrokken was bij de verdwijning van Layla.

Het boeide allemaal niet echt meer, de beschrijvingen van de bezoeken aan een spookstad en het zoeken naar goud waren leuk maar niet bijzonder. De zorgen van Jesse rond opa en later rond Layla waren goed beschreven maar ook daarmee gebeurde, buiten giswerk, niet veel. Het verhaal rammelde ook een beetje, kleine dingetjes klopten niet helemaal, en sommige aankondigingen werden niet waargemaakt. Gelukkig bleef dat niet zo.

Ineens komt er vaart in het verhaal en belanden we toch bij de indianen en daarna wordt het een prima verhaal met inhoud. De Navajo indianen en het goud spelen dan wèl een belangrijke rol. De vijf kinderen leren in een korte tijd veel over de gebruiken en de geschiedenis van deze indianen. De verdwijning van Layla blijkt ook veel meer in te houden dan je in eerste instantie dacht. Het verhaal is vanaf dat moment mysterieus en spannend, je kunt het boek niet meer wegleggen, je wilt doorlezen, weten hoe het afloopt.

Kortom, de aanloop naar het werkelijke verhaal is erg lang maar dankzij het laatste gedeelte is het boek zeker aan te bevelen. 


ISBN 9789022328668 | Paperback | 296 pagina's | Uitgeverij Manteau | mei 2013
Leeftijd: 12+

© Dettie, 04 december 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: